用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校已派了書單
樓主: etK@n
go

學校已派了書單 [複製鏈接]

想請教你們的中學舊書會點處理? 拎去邊度賣?

親愛的會員 / 顧客:

「舊書回收義賣大行動2013」詳情

今年的舊書回收義賣大行動會於6月27日至8月4日,在全線AEON、AEON SUPERMARKET,以及指定Living PLAZA by AEON舉行收書活動。另外,賣書活動亦會在7月31日至8月7日於鑽石山荷里活廣場;8月9日至14日於荃灣悅來坊商場舉行。歡迎各位捐出各類教科書、參考書、小說、消閒書和兒童圖書或到展銷場選購舊書,為改善連南山區學童的學習環境出一分力!

是次「舊書回收義賣大行動」籌得善款,將用作支持廣東省連南南崗中心學校興建新校舍,改善學生擠迫學習環境。希望透過義賣舊書所得的款項,為學童完成脫貧的夢想。

永旺(香港)百貨有限公司

HY412  係喎! 我睇錯咗呀 攞去比舊書回收義賣大行動好過比書商斬 !  發表於 13-7-14 22:03
HY412  應該唔包括教課書.  發表於 13-7-14 19:10

我仔都要34xx,經學校訂今年只得91折,指定書店買95折.其實想買舊書都難,有些是2013修訂版.

回覆:學校已派了書單

想請教下,出面買新書(因學校沒有指定書局),是否都是9折?通常都是商務和漢榮?

fion6406 發表於 13-7-12 10:32
想請教下,出面買新書(因學校沒有指定書局),是否都是9折?通常都是商務和漢榮?

...

商務只是95折.

Jackieson 發表於 13-7-11 10:07
想請教你們的中學舊書會點處理? 拎去邊度賣?

學生會會做中間人,替學生賣舊書,每本收$1手續費。2nd hand賣50~70%off不等,視乎新舊程度。

Jackieson  因呀仔大頭蝦, 遲咗交表學生會...  發表於 13-7-12 11:02

fion6406 發表於 13-7-12 10:32
  ...
上年經學校指定商務買9折. 但今年問過學校附近的細書局有85折(仲會收舊書), 會試吓, 希望齊啦, 唔齊再到商務補買.

引用:Quote:fion6406+發表於+13-7-12+10:32+想請

原帖由 Jackieson 於 13-07-12 發表
上年經學校指定商務買9折. 但今年問過學校附近的細書局有85折(仲會收舊書), 會試吓, 希望齊啦, 唔齊再到商 ...
雖然d書都8899,85折? 真的想知在哪裡,多d option 等下年有得格價

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回覆:etK@n 的帖子

今天買了S2全套9折後$2060

引用:今天買了S2全套9折後$2060 +

原帖由 安格斯媽媽 於 13-07-12 發表
今天買了S2全套9折後$2060
好平呀,我個囡S2要$3100

引用:Quote:原帖由+安格斯媽媽+於+13-07-12+發表

原帖由 littleflowers 於 13-07-13 發表
好平呀,我個囡S2要$3100
還包埋$100暑期作業

三聯也95折, 同學校買一樣

回復 fion6406 的帖子

建議妳去油麻地學友書局,86折。有幾本未必齊,淨咗嗰啲同佢訂等佢幫妳跟啦!不過搵多個人陪妳去幫手抬書。我就係怕抬因屋企附近有商務,又以為商務九拆走去商務賣,比錢時先知係九五折但又唔齊。有啲書單嘅書商務無入所以都唔會幫妳訂。番屋企打去學友問學友話有,可能佢地會齊啲因為我一問佢地就話係唔係九華嗰本。

引用:回復+fion6406+的帖子 建議妳去油麻地學友

原帖由 Kinma 於 13-07-14 發表
回復 fion6406 的帖子

建議妳去油麻地學友書局,86折。有幾本未必齊,淨咗嗰啲同佢訂等佢幫妳跟啦!不過搵 ...
我google 過,也是說學友好,但我今日打電話成日都無人聽,剛剛去開附近走去看一下,原來勁多人,門口有人龍添。仲以為咁平鋪頭又細唔會有得訂書,如果唔齊佢會幫你訂埋又幾好喎。因為學校話有revised 書單,我會遲些買。

學校書商三聯, 於指定日期訂有 88 折, 過了便只有95折.

昨日去學友社買了三本新書 86 折, 排了個半小時, 還拿了8本中一舊書去問賣價, 佢話 Sci(原價 $157) 及 2 本 History (原價 $59/本) 合共收$20, 即每本平均 $6.7

黃巴士  小時侯賣中學舊書予樓下收書檔口,一大棟,搬到死死吓,都只是$2.  發表於 13-7-14 19:49
黃巴士  內文有寫可捐教科書。  發表於 13-7-14 19:41

回覆:HY412 的帖子

我仲少過你,五蚊一本。
我留返或者送比人仲好過。

阿女入中一,學校又沒有書商幫訂書。要四處買,又未罿過舊書,真煩。大概2300 都幾貴,唔知邊道有折。

學校價有87折,依家用恒生咭逢周六、日去look(指定商戶,我就去商務),只要單一簽滿六佰圓有10倍cash dollars當錢用架,連埋平時用D練習課外書等一齊look二仟幾蚊,大約再平$100.,扣下扣下又比少D,都好過無!
記得先打電話登記至去look,如果唔係就無十倍喇!

回復 CrabPincers 的帖子

我仲金! 大囝都係升S4 d書89折後差唔多$5000
‹ 上一主題|下一主題