用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.
樓主: king.bo88
go

德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.   [複製鏈接]

小學行政獨立 ??? 你知吾知 Mic 阮女仕, 系德幼的校監, 又系德小的校長兼校監.我難有說服力

oooasis 發表於 13-8-12 19:24
我覺得,如果名校想保證學生全是優秀聰明文武全才的一批,不如不要開辦幼稚園,由小學開始考,咁考入來一定 ...
咁聖保祿都吾收幾多「外人」。

Jane1983 發表於 13-8-12 20:46

至少唔多覺有人起EK話"好開心收到XX call waiting"吧

323 發表於 13-8-12 20:48
至少唔多覺有人起EK話"好開心收到XX call waiting"吧
係呀,純外人好似連in都難。

回覆:德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.

類似帖子舊年我見過, 有無家長有印象?

rainbowcov  有印象呀!  發表於 13-8-17 07:30

引用:類似帖子舊年我見過,+有無家長有印象? +

原帖由 happyhealthymin 於 13-08-12 發表
有,滿城風雨的一個帖,雖然該家長用了不適當的方法表達不滿,但事實係學校今年一模一樣地做同一件事,傷害咗一批跟咗佢三年嘅小淑女。

引用:類似帖子舊年我見過,+有無家長有印象? +

原帖由 happyhealthymin 於 13-08-12 發表
有,滿城風雨的一個帖,雖然該家長用了不適當的方法表達不滿,但事實係學校今年一模一樣地做同一件事,傷害咗一批跟咗佢三年嘅小淑女。

Jane1983 發表於 13-8-12 20:46
的確係,所以我更欣賞聖保祿做法。
收外校生極少,面試過程亦好低調。

如果一邊話無位比幼稚園生叫你另謀出路,一邊又公開招生收大量外校生返來,父母心中真不是滋味。
德小好似只收70%,為何一間學校三成學生都不達標,不適合入讀小學?
學校想要哪類型學生,可以叫家長培養呀,入讀小學需要哪些技能,可以加入幼稚園課程中呀?
雖然我明白學校的難處,但亦希望不要傷了家長的心。

oooasis 發表於 13-8-12 22:37
的確係,所以我更欣賞聖保祿做法。
收外校生極少,面試過程亦好低調。

十分同意, 將心比己, 雖然知道唔係100%直升, 自己小朋友係學校認為唔"詳標"既一批但仍然希望自己女兒有"幸"被call, 可惜不斷見到既, 係以下對話, 點都有點不是味兒吧, 我身邊都有好幾位呢D失落既家長

- 好開心XX call waiting
- 你女兒是X幼學生嗎?
- 不是, 小女係SX的

Um,我其實女兒今年都考k,德幼都是其中會考的一間,而身邊都有現讀德中,德小及德幼的朋友,德幼的朋友中亦有好似樓主一樣on waiting.因為女兒會考故嘗試從多方面了解此校,知道德小真是一所小淑女的學校,它要求小朋友真的要好定好乖,而她們也說學校沒有保證一定能上小學。我都有問為什麼會唔收,她們說可能sr xx已預料那個小朋友的特質未必適合學校,又或者直點說跟不上學校的程度或管教方法,與其不適合,早一點分手,減少對小朋友的傷害。其實,我明白即使我當初,亦會覺得學校的包容度太低,但想深一層,有時這類傳統名校真的未必適合每一類的小朋友。

rosebb 發表於 13-8-12 23:08
Um,我其實女兒今年都考k,德幼都是其中會考的一間,而身邊都有現讀德中,德小及德幼的朋友,德幼的朋友中亦 ...
明白樓主的心情,不過如果學校和老師觀察了小朋友3年,覺得吾適合,可能真係吾適合。

勉強升上去,對小朋友亦吾一定係好事。

我見過朋友瑪利諾都可以吾要,始終小朋友開心最緊要。

可能身份尷尬,我不是針對這群上不到德小的家長,我亦明白他們對德幼的失望之情!

但我只是不明白,同樣在討論區既POST"2014年入小一,應否放棄GH去抽MCX?",那位學生是德幼的小朋友。但回應的家長們從沒有人會提出"為什麼你不是從一而終,入得德幼就應該一定要讀德小!"

反而回應的家長只會支持他應該要揀間更好既,這樣選擇才正確!

我當然明白家長都想揀間出名D既,但我想指出的是家長就有權/應該選擇更好既學校,學校揀選適合既學生就是錯?因為學校要"有教無類"?家長就應該"良禽擇木而棲"?

但我都好同意上面家長所講,學校應該增加透明度,給家長知道揀選的條件。

但回想一下,自己都IN過好多學校,有那間學校面試會給家長知道揀選的條件?為什麼會揀佢唔揀我?

rainbowcov  莫道你在選擇人,人亦能選擇你……  發表於 13-8-17 07:38
sppchocho  同意,小兒間學校N都唔保證直升K1,好多家長唔鐘意咁o既安排,但係其實好多人考到龍校或其他OFFER自己都會走,自己走就覺得好理所當然  發表於 13-8-13 12:42
AJH  agree  發表於 13-8-13 10:56
Jane1983  你都有道理  發表於 13-8-12 23:43

同埋,我想說的是,上到德小或者德者德中,如果倒頭來傷害到小朋友的自信,入到又如何,可能到考完dse,都係讀個副學士,反而找到合適的學校,一家都舒服些。雖然德中的dse成績係唔差,但要知道係犧牲左好多血汗換取,而有些學生又會否是個個都會是科科5**,故樓主女兒入唔到可能有更好的安排

引用:Quote:rosebb+發表於+13-8-12+23:08+Um,我

原帖由 Jane1983 於 13-08-12 發表
明白樓主的心情,不過如果學校和老師觀察了小朋友3年,覺得吾適合,可能真係吾適合。
yes, 每個小朋友能力不同,並不是個個小朋友適合讀band 1學校。勉強無幸福。

感謝各位支持與體諒, 我小朋友並非上不到德小, 之前大抽獎己派了41綱的女校, 我是把我個人的經歷分享給各位家長, 並非枺黑德小及阮修女.不過本人對德望的教育,算是了解過, 此制度不是我夢想的那種.

ms.bead 發表於 13-8-12 23:25
可能身份尷尬,我不是針對這群上不到德小的家長,我亦明白他們對德幼的失望之情!

但我只是不明白,同樣在 ...

你講得都有道理,自古世事難兩全
有d小朋友一心想讀,讀唔到
有d小朋友學校想留,留唔住

ms.bead 發表於 13-8-12 23:25

但我只是不明白,同樣在 ...
我同意你的說法, 每間小學都會揀佢地"最適合"的學生, 小朋友參加左咁多小學面試, 做家長的不會事前知道人家的收生標準, 只有盡力去參與.  

德幼令樓主覺得整體感覺良好, 老師有愛心, 我相信小朋友身在其中已經有所得著.  雖然入唔番小學, 但可能其他學校更適合佢, 在新校讀得更開心更好呢.

路過‧‧‧
有些半龍幼稚園,如SH、 SPK,講明唔保證收返入小學,但最終都是盡收。
GH講明好想收番你,interview 一round 又一round,見完小朋友又見家長,individual in完又有 group in,揀嚟揀去,3年後又話你唔係佢小學杯茶。其實GH唔洗用升小做 marketing,SH、SPK都冇sell 過自己小學,末又爭住讀。

感同身受! 我不評論德小的收生安排, 但復辦幼稚園的目的是秉承傳統, 透過15年教育成為 Goodhoper. 從這幾年的安排, 已看到事實......, 令我們擁護者變成失望人.

但有時真係要冷靜D 諗下, 點解會咁呢, 會唔會經過3年觀察, 學校真係好覺得唔適合呢?  如果學校真係好覺得唔適合, 又因為小種子原因, 格硬收你, 又係唔係好事呢? 查實樓主都已經有大抽獎學校在手, 就放下這件心事啦,  (仲報, 本人小朋友是SP 幼生, )

Sumyeema1  明白吃不到的葡萄一定是酸的---> this comment is too harsh...  發表於 13-8-13 11:57
‹ 上一主題|下一主題