用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 老師好惡鬧小朋友用手指“督”頭
樓主: 珠珠妹dy
go

老師好惡鬧小朋友用手指“督”頭 [複製鏈接]

引用:動手系絕對吾可以接受!

原帖由 Jane1983 於 13-10-02 發表
動手系絕對吾可以接受!
Agree

好布品的行为

有侮辱之成份!

Jane1983    發表於 13-10-2 20:12

引用:Quote:原帖由+珠珠妹dy+於+13-10-02+發表我

引用:Quote:原帖由+珠珠妹dy+於+13-10-02+發表本

引用:我覺得重點,+唔係老師,+而教小朋友點樣面對

原帖由 simsim118 於 13-10-02 發表
我覺得重點, 唔係老師, 而教小朋友點樣面對先係最重要.....
如果係孩子自己做得唔好, 受到老師批評/責罵是 ...
連自己嘅小朋友都唔信?!個老師可以用囗話,但唔需要用手囉!我用手篤住你個頭話你,唔知你有咩感觉呢?俾我,我會覺好侮辱囉!

小朋友真慘! 我都知而家好多幼稚園為了校名好博為攞獎, 真難為小孩子

引用:小朋友真慘!+我都知而家好多幼稚園為了校名

回覆:老師好惡鬧小朋友用手指“督”頭

咁都叫唔小心,好在而家冇左體罰!

回復 toutou1024 的帖子

信子女, 同教子女點面對是兩回事, 我重點是著重點教子女面對他/她當前的困難, 我地細個, 何指比老師督住個頭, 拎個飯剷打手板都有啦.....我當然不認同以這樣方式教育孩子....但又係果句, 重點係教小朋友點樣去面對困難, 佢自己是不是先做得唔好, 先被老師責罵? 如果只把重點放在老師督頭的行為, 對孩子有益處嗎? 他朝成長, 難保無人會用手指督佢個頭嗎? 先教子女如何面對當前的困難/遭遇是我一再所強調的!

引用:回復+toutou1024+的帖子 信子女,+同教子女

原帖由 simsim118 於 13-10-19 發表

信子女, 同教子女點面對是兩回事, 我重點是著重點教子女面對他/她當前的困難, 我 ...
唉……你都唔明我想講咩!仔女做錯係要罰等他们受下,將來可容易面对社会,但係呢位老師係用錯方法,唔應該郁手,將來你小朋友學咗,用同一方法去對人,又係郁手郁腳咁,你又覺得點呢?到時你又認同你小朋友做法?你覺係其他人衰先,所以你小朋友先郁手?你知唔知道,如果呢位家长報案,呢位老師係可以拉得㗎?正如你個小朋友一样咁對人,你可想像到你小朋友所受嘅後果嘛?呢位太太,呢個社会已经轉變了,11歲都識去自殺,9歲都識去報俾父母打,又離家出走,對待小朋友要好小心,以前嗰套已不適用了!

哈哈...我完全明白你的意思, 但似乎大家都站在不同的觀點睇事情, 或者我也不再回應有關事情了. 好開心可以有機會在這平台與你彼此分享, 因為我相信每個父母的出發點都是為子女好, 亦最了解自己子女特點, 性格, 從而知道側重某些方面而教導孩子! 共勉!

中學我的補習老師在我做錯數會篤頭
我好反感
篤左幾次轉老師

教/鬧用言語就得
何必出手?

其實我認為大家父母都很清楚明白,不要太保護小朋友,分別就是在於大家如何去理解頭的嚴重性而已

我個人就認為如真的是如老師說的不小心督到(我猜她是手指指鬧人時到小朋友),我是可以接受的,反而會著此多教育小朋友如何面對,分享感受並解說不可以動手去解決問題….畢竟現在的小朋友太脆弱了....

但如果老師是追著小朋友的頭,或更極端的是DOU BA SING….我就完全不能接受

回覆:老師好惡鬧小朋友用手指“督”頭

我都mind督頭 鬧ok 指都接受但督頭唔係咁得

引用:Quote:原帖由+simsim118+於+13-10-19+發表

‹ 上一主題|下一主題