用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩" ...
樓主: Heely
go

兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"   [複製鏈接]

回覆:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"

旁人看到都心痛和氣忿,更何況父母!!

好傷吓喎!!互相推卸真係🔥都嚟!自己一個係吾會造成厘D傷,換轉係自己小朋友真係心都痛埋,Ethan回家未能表達曾發生何事??反應如何?學校方面就此作吧??我唸要正式出封信要求校方必須有一個交代,能否繼續讀反而係其次,就算是小朋友之間既偶然打交都一定有大人睇到,四次都無人見到?那所有係厘間學校讀書既小朋友安全都成疑。

回覆:Heely 的帖子

報埋上報紙 傳媒壓力 一定得

嘩!推上報紙,一定要間學校交代。

可能小朋友已經受到心靈傷害

引用:最令人傷心的就是Ethan吾識講,每次問佢點

原帖由 Heely 於 13-11-01 發表
最令人傷心的就是Ethan吾識講,每次問佢點樣受傷,佢都吾開心,又講吾出。一幫大人欺負一個兩歲半的小朋友 ...
2.5歲的小朋友根本未識表達,學校絕對有責任保護小朋友。我小朋友眼角腫左少少,係屋企已經係咁,唔關學校事,班主任當日已經即刻打黎問我知唔知。

華景分校?? 新校黎喎, 校方會驚搞大件事影響校譽!!!!

樓主, 小朋友似被抓傷,係指甲痕。

你帶小朋友去醫院,睇醫生先,寫証明係點樣弄傷,之後會有用。

另外,小孩有抗拒返學嗎?

小朋友D指甲有咁勁?!要打交打到好犀利先可造成,但如果打到咁勁一定有人睇到,嘗試聯絡其他同班既小朋友問下。

係指甲痕,我個女乾燥性皮膚,查少左保濕,如果指甲又啱啱冇剪,佢覺得痕,不斷撈都會有,但就冇樓主咁深....建議都係去搵一搵兒科醫生確認係乜事先...

學校一句唔知便推卸責任真的很過份, (就算真的不知也可幫忙追查)
多謝樓主勇敢挺身而出, 讓大眾知道他的惡行
希望ETHAN 到新學校會忘記些事, 快樂上學去!

引用:可憐的Ethan,樓主,一定要搞大佢,殺一警

原帖由 tc080628 於 13-11-01 發表
可憐的Ethan,樓主,一定要搞大佢,殺一警百,最好call埋蘋果日報幫手
Agree,講真連唔識小朋友的家長都睇唔過眼,何況你係佢父母,呢啖氣你吞得落嗎?一定要搞大件事

D老師唔係有責任睇住小朋友的咩, 連點發生都唔知道????睇黎個老師有極不可推御的責任......

正如樓主話齊、小朋友一次半次㧓傷唔大問題、小朋友唔識就力。但學校無可能一句唔知就算。

宜家9成學校大堂都有cctv、報警一查好易知。

引用:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱

原帖由 Heely 於 13-10-31 發表
兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"踢波"推卸責任!!!
兩歲半的Ethan就讀於BoxHill  ...
報警驗傷!!
投訴教育署及寫信給傳㖼!
這樣置心朋友不顧的學校,不讀也罷。

fablee 發表於 13-11-1 01:08
係指甲痕,我個女乾燥性皮膚,查少左保濕,如果指甲又啱啱冇剪,佢覺得痕,不斷撈都會有,但就冇樓主咁深.. ...

我個都試過, 但冇咁深.

原來咁大件事!! 怪不得我當日下午四點左右上去辦退學手續時見到有警察要見校長啦!!!
支持樓主講番件事出來! 真係好心痛同好激心!
我都聽聞B班有個小朋友成日抓人, 老師都唔加緊留意, 可惡!!
我個女10月插班讀C班, 一樣唔掂, 返咗幾日學, 有日我親自接放學, 先發現佢尿尿咗! 條校裙濕哂, 但冇老師知!! 其實我個女一早介咗片, 出街都唔駛著學習褲, 識得講要WEE WEE. 我接受小朋友會有意外尿濕, 但接受唔到冇人發現佢尿尿咗!! 事後問番老師先知佢原來唔肯用學校個厠所, 每次TOILET TIME都冇去WEE WEE. 咁老師點處理呢? 係乜都冇做!! 我覺得佢唔肯去, 你之後就要更加ALERT呢個小朋友會唔會急, 要問住佢想唔想再去, 但好明顯冇囉!!
本身我個女已經唔係咁適應返學, 老師都好似冇乜方法幫佢適應, ONLY由得佢衰喊, 跟住我冇帶佢返學成個禮拜, 學校都冇打來問下點解, 最後退學算了!!
所以見到呢單嘢, 我都忍唔住要SHARE我的EXPERIENCE!! 但原來我果D已經算小事.....

似抓傷,推上報!

回復 vivianthony 的帖子

嘩, 真係好唔得呀
就算搞唔掂叫小朋友去廁所 , 最少佢濕左都同佢換啦
呢間學校係咪學費貴果隻? 佢地一啲都唔關心小朋友

‹ 上一主題|下一主題