用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校長:勿因怕蝕底過分操練
樓主: elbar
go

校長:勿因怕蝕底過分操練 [複製鏈接]

校長會話d學生太叻所以無辨法唔咁做.....

我覺得依家D校長唔會再講"有教無類"呢四個字!

應該仲有d有heart的,不過吾會多!

只有好少數小朋友可以做1、2次就掌握到。
尤其是語文,要長期浸。

回覆:wai406 的帖子

校長嘅意思係只想揀天生叻嘅小朋友

回覆:校長:勿因怕蝕底過分操練

CKY 劉校長n年前係我小學中文老師,佢咁多年都無變,十分鼓勵閱讀,我成績超差,佢亦係唯一一位老師無放棄我,相信天生我材必有用,每人有樣叻嘢可以用,可以建設社會。我亦因為咁無放棄自己。估唔到佢今時今日繼續堅持呢個理念!十分欣賞!CKY 超貴,不是人人能負擔,我估計劉校長喺呢種私校先可以自由度大d,將理念實行,當年我眼見只有佢一位無放棄成績差學生,相信佢喺有框框學校發揮會有小小難度。不論我女兒入咩學校,我會繼續帶住呢位理念教育女兒。

cornelius  Miss Lau is really a great teacher!  發表於 13-11-8 10:35

陳守仁是一間要用英文int的學校,
如果真係要選好學生,應如男拔一樣,
用母語考!

英文化協會或辦全年小一面試班

英國文化協會首度推出小一入學面試班,讓孩子習慣與不熟悉的人以英語溝通,及練習回答與其家庭、喜好等有關的問題,助他們建立自信。課程由下月底展開,共9小時,收費2400元。該會指出,有家長在子女就讀幼稚園低班(K2)時,已希望裝備他們參與小一面試,故該會考慮明年提供全年的入學面試課程。不過,並非所有小童適合接受英語面試,教育局規定,小學招收小一生時,必須以報讀學童的母語作為面試語言,避免使用外語對學生構成壓力。

cornelius  Hard for me to imagine how a nine-hour course could help kids who don't get used to English speaking environment to improve their English communication skills.  發表於 13-11-8 10:43

elbar 發表於 13-11-8 09:06
英文化協會或辦全年小一面試班

....小學招收小一生時,必須以報讀學童的母語作為面試語言,避免使用外語對學生構成壓力。

Can someone clarify if this applies to DDS schools as well?  If not, then DDS (or private) schools have the discretion to use the language they prefer when conducting the school interviews.
‹ 上一主題|下一主題