用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友經常被同學蝦
樓主: amymail
go

小朋友經常被同學蝦 [複製鏈接]

回覆:pandamommy 的帖子

Agree!

引用:依家做家長真慘,自己仔女俾人蝦但唔敢向校

原帖由 pandamommy 於 13-12-10 發表
依家做家長真慘,自己仔女俾人蝦但唔敢向校方反映,怕俾人話怪獸,怕人針對,咁嘅情況真聽唔少。其實好可憐 ...
Agree!

agree

其實唔投訴得甘多. 我小朋友小三, 當然小一亦有投訴同學蝦佢之類. 我當時都有同老師反映, 老師也有幫忙. 但發覺之後久唔久小朋友都會投訴邊個蝦佢, 邊個鬧佢. 我就教佢唔好再理那個同學. 又問佢有冇好朋友一起玩. 她說有, 我就叫她只理會對她好的, 不好的不用理會. 到現在巳經做左三年小學家長, 會開始對小朋友投訴冇甘緊張, 而且比佢地面對下麻煩同學係一件好事. 他們將來要面對的麻煩人會比現在多更多, 我會同佢地講係一種考驗, 幫助你堅強地成長. 當然最緊要叫佢有唔開心要同你講, 同時話佢聽永遠支持他.

引用:其實唔投訴得甘多.+我小朋友小三,+當然小一

原帖由 ANNAFRIEND 於 13-12-12 發表
其實唔投訴得甘多. 我小朋友小三, 當然小一亦有投訴同學蝦佢之類. 我當時都有同老師反映, 老師也有幫忙. 但 ...
咁要分清楚自己個小朋友係小小事都投訴,定個同學真係有問題,係一般人際關係問題定係欺凌。

learn TKD ... train up the mind and fist!

pcy307 發表於 13-12-4 21:09
我教我的小朋友係絶對唔可以做蝦人果個,但亦絶對不會做俾人蝦果個。

...

我個女自細就唔會俾人蝦,我集中火力教佢唔好蝦人,

佢若果唔係被迫到走頭無路佢唔會還擊,卒之佢俾個同學推佢心口,

佢迫住還手,果位同學仲打左我女十四次,我女每次都還手,

事發後兩天,果位同學主動同我女講,希望我女別把她打人既事同班主任講,

我話若再有下次,就一定會講架嘞~~

有時候要教自己小朋友別過份忍讓,一忍就隨時係6年,應鼓勵小朋友自己解決。

回覆:小朋友經常被同學蝦

咩而家D小學生咁差架?  

回覆:小朋友經常被同學蝦

其實幼稚園小小年紀也有些喜歡蝦人呀!

現女兒仍讀幼稚園中, 間中她都會說“有小朋友推人, 搞人頭髮, 扯人件衫, 掉你D野落地… 甚至打人”

我一直都教女兒, 首先自己唔可以蝦人, 如果遇到有推撞和打人時, 要盡快避開 (切勿還手) , 然後告知老師!危急時要大聲呼叫, 好讓大家都知道

我從未試過向老師投訴過任何, 慶幸亦冇老師或家長投訴過女兒!

K1時, 女兒曾給女同學打了一巴, 而女兒指甲刮傷了少少臉, 女兒在學校暴喊, 她回家後持續嬲暴, 我們是用平常心及正面教導女兒這件事! 現在她們是很好的朋友

‹ 上一主題|下一主題