用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

cccbaby 發表於 14-1-23 16:45
名校係鐘意"高級"公務員㗎!好多入到。

天理何在 ~ 唯有怨自己當初唔夠勤力讀書,累左阿女啦!難怪香港貧富懸殊愈黎愈誇張啦
~

回覆 cccbaby 的帖子

公務員子女係有讀書津貼, 好似係可以津貼7成學費或上限4萬一年 (實際數字唔肯定), 如果2公婆都係公務員, 可能可以出2份 (呢樣我估, 真係唔知, 因為唔識有人2公婆都係公務員).

另外申有海外讀書資助 (回歸前只限英聯邦地區和國家, 依家唔知有冇限)

所以大多數公務員都會努力為子女報考直資, 私校, 甚至國際學校.

little_yolky  至於海外教育津貼, 就無咗好耐。新入職的公務員, 連本地教育津貼都無埋, 做嘢又一樣多, 真係好可憐的。  發表於 14-2-7 13:38
little_yolky  錯, 好錯。係claim75%或上限一年約30,000, 計平啲果個。兩公婆都係公務員, 同房屋津貼一樣, 只可以claim一個。同埋, 津貼係要計埋入收入交稅的。  發表於 14-2-7 13:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

太不公平了,我們交的稅就給了公務員子女。而自己子女就…

我唔係公務員,但覺得樓主咁講對公務員唔公平!  

公務員都係父母,唔應該就咁簡單話呻下就好似講到人地無付出過咁。

hkpapa852 發表於 14-1-23 16:56

公務員子女係有讀書津貼, 好似係可以津貼7成學費或上限4萬一年 (實際數字唔肯定), 如 ...

想補充下

主頁 > 公 務 員 隊 伍 的 管 理 >> 附 帶 福 利

教 育 津 貼

符 合 資 格 的 公 務 員 , 可 申 領 本 地 教 育 津 貼海 外 教 育 津 貼, 讓 子 女 在 認 可 學 校 或 學 院 接 受 全 日 制 教 育 。

在 1996 年 8 月 1 日 或 以 後 獲 發 聘 書 的 人 員 , 不 獲 提 供 海 外 教 育 津 貼 , 而 在 2000 年 6 月 1 日 或 以 後 獲 發 聘 書 的 人 員 , 亦 不 獲 提 供 本 地 教 育 津 貼 。

我仲記得我有個公務員朋友同我講, D津貼當人工, 要計稅嫁, 唔係免費.

我忍唔住窒咗佢一句: 家陣送錢俾你收少少手續費好難為你呀? 咁難為唔好要囉! 再唔係, 你送咗津貼D錢俾我, 等我幫你交番個部份D稅吖
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

loveDD 發表於 14-1-23 16:59

公務員都係父母,唔應該就咁簡單話呻下就好似講到人地無 ...
我都覺得唔公平!
你問我,我反而欣賞公務員子女不讀IS,ESF,及海外升學,一來節省納稅人的錢,同時明白家長的痛苦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-1-23 17:04
我都覺得唔公平!
你問我,我反而欣賞公務員子女不讀IS,ESF,及海外升學,一來節省納稅人的錢,同時明白家 ...
正苦既然已經截左,依個數應該會越來越少了

所以高官對本港中產人仕的教育困境漠不關心, 冇切膚之痛

引用:Quote:loveDD+發表於+14-1-23+16:59+我唔係

原帖由 ANChan59 於 14-01-23 發表
我都覺得唔公平!
你問我,我反而欣賞公務員子女不讀IS,ESF,及海外升學,一來節省納稅人的錢,同時明白家 ...
佢地唔選國際學校,多數因為唔適合啫,我唔相信佢地為左幫政府省錢。好多一升中,就急急腳送仔女去外國寄宿

回覆:ANChan59 的帖子

唉!!大家冷靜D啦。。名有前因莫羡人!!公務員都有基層,搵1萬出頭一個月。。。一樣要交稅、一樣係香港人、睇急症都要排5、6、7粒鈡。。。只是人哋行嘅路唔同啫,記得80尾,90年代頭出嚟做嘢,百業興旺,金融、地產、保險好搵時,冇人睇得起公務員,行行出花紅14、15個月,公務員咪又出12個月糧!

醒目開學勳章 王國長老

講黎講去, 睇送食飯姐, 有budget自然多選擇(唔好講公唔公平, 各有前因莫羨人, 又係果句, n年前公務員無雙糧又難轉工, 無人做), 與其怨個制度, 不如實際d做好自己, 我都係無背景人士(兩公婆打位爛鬼牛工)小朋友咪一樣考入直資(雖然唔係咩名校, 自己鐘意咪得lor)

loveDD 發表於 14-1-23 16:59

公務員都係父母,唔應該就咁簡單話呻下就好似講到人地無 ...

唔好意思,我真係唔知邊度踩到公務員,我只係感覺公務員成數高D,我無意去踩佢地,而我亦無資格~因為佢地都有為我地服務。只係我希望學校可以望遠小小~比機會其他小朋友,大家公平競爭。因為佢地褔利已經好好好了~為左我第二個小朋友,我或者都會考慮去考公務員。

福利真係好到嚇人~

little_yolky  依家先嚟考, 太遲了, 人工又低啲, 假又少啲, 津貼好多又無埋, 應該回歸前考。  發表於 14-2-7 13:42

如講緊直資/私校,我會咁睇:

後台 = 識校長 > 識校董;但有 quota,相信加埋都係總入學人數約一成

關係 = 父母係在職教師/職員 > 有兄/姐就讀 > 父/母係舊生 > 同宗教

其中同宗教既影響力真係極微,而父母係舊生亦唔見得會有明顯優勢。Siblings 應該會好一點,但在不同學校既優勢都會有分別。

客觀黎睇,識校長/校董而佢又肯幫你 (佢地自己都有 quota) 當然係最好,但有哩種關係既只係少數;而 Siblings 而又入到既,佢地哥哥/姐姐當日都係要靠自己先入得到。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

loveDD 發表於 14-1-23 17:09
正苦既然已經截左,依個數應該會越來越少了
但係尼班人而家應該好高級同有米,仲可以有此着數,真的不公平。窮人住公屋力爭上游後過入息水平,就被收公屋。尼d咁嘅公務員就繼續拿褔利,響官個朶仲大把名校收。簡單令人髮指!

引用:Quote:loveDD+發表於+14-1-23+16:59+我唔係

原帖由 夢遊仙境 於 14-01-23 發表
唔好意思,我真係唔知邊度踩到公務員,我只係感覺公務員成數高D,我無意去踩佢地,而我亦無資格~因為佢地都 ...
上面已經有人post咗啦,由2000年開始已經截咗數,而家入政府做冇教育津貼啦!

夢遊仙境  只恨我出生太遲了~><  發表於 14-1-23 18:12

回覆:Patpatmom 的帖子

我覺得有時面試運氣多於一齊!

引用:Quote:loveDD+發表於+14-1-23+17:09+正苦既

原帖由 cccbaby 於 14-01-23 發表
但係尼班人而家應該好高級同有米,仲可以有此着數,真的不公平。窮人住公屋力爭上游後過入息水平,就被收公 ...
工作福利,係入職時合約已經有,點解升級後就應該冇?
另響朵就大把名校收,如果屬實,咁問題應該係名校身上多D。

Patpatmom 發表於 14-1-23 17:25
如講緊直資/私校,我會咁睇:

後台 = 識校長 > 識校董;但有 quota,相信加埋都係總入學人數約一成
數數那些高官子女入乜學校,仲實制。

原帖由 ANChan59 於 14-01-23 發表
我都覺得唔公平!
我又計唔到條數納稅人點樣慳返D$喎!??
公務員子女唔讀IS、直/私校,都要讀津校啦!!以我所知,而家津貼是每年上限大約$32000,如果佢哋唔攞津貼而讀津校,津校一個位成本都應該差不多!!納稅人慳$,應該冇啦,可以講佢哋多一些選擇,這樣就同意!!!

‹ 上一主題|下一主題