用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一考試
樓主: 咪咪2007
go

小一考試 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-02-15+發表真

醒目開學勳章

回覆 hadwinboy 的帖子

同意,要對症下藥

咪咪2007 發表於 14-2-15 13:44
阿女平均分有80分,但全班27人考20,全級110考75,好大壓力

試卷可深可淺, 所以不要分數來衡量小朋友程度, 睇全級名次比較明確.

接受現實, 以上次成績睇, 你小朋友暫時只屬中下.
但也不需灰心, 小一仍在適應階段, 仍有很多時間追, 你要趁早找出問題所在, 用適當方法去扶助你小朋友.
我估原因包括: 幼稚園程度淺 / 小朋友較慢熱, 仍未清楚小學要求 / 寫字慢 或 閱讀慢 / 粗心大意.

我囡囡是12月出生的細女, 在小一上學期成績只屬一般, 全級120人, 她考45-60左右.... 分數間中7字頭和6字頭.
但到了下學期和二年級漸漸進步, P.3, P.4 仲有得上台拿獎.... 其實她有不少成績較好的同學, 在P.1初期都是很普通.

所以在現階段不要太在意分數和名次, 應先想辨法打好根基, 建立興趣

回覆 fc926 的帖子

hi,你好,我唔係幾明,想虛心請教一下。黎緊輪到我做小一家長了,呀仔無興趣班,無吹谷,比佢幼稚園生涯hea足五六年,所以無老本食。黎緊六年會係一場硬仗。樓主小朋友就係因為平均分數而影響全級排,咁你提到果d唔洗比分數,要比就比全級數值。我直情一頭霧水,可唔可以再解釋下呢?!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 14-2-19 09:08
3班係因為仲係返緊半日,每班3x人,應該算係一線,75%升英中。
X彼得?

醒目開學勳章

LSLC 發表於 14-2-19 12:58

hi,你好,我唔係幾明,想虛心請教一下。黎緊輪到我做小一家長了,呀仔無興趣班 ...
我仔幼稚園都HEA,漫漫長路,小朋友有書緣既,好快已跟上.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-2-19+09:08+3班係

回覆 CALVEN 的帖子

共勉之

回覆:LSLC 的帖子

唔好意思可能我匆匆寫幾句,寫得唔清楚令人一頭霧水,其實我想說明,自己的平均分是8字頭定9字頭都冇所謂,最重要是自己的平均分跟全班或全級的平均分比較起來,自己是排第幾,會否比一般人差呢,因為大多數人的概念就是全班拉暈的平均分就是一般人的水平,即係若比全班的平均分高就屬中上,若比全班的平均分低就屬中下,例如全班平均分是50分,那你拿80分的就是成績好的那批學生。所以光看平均分是8字頭定9字頭是沒意義。正如之前有人說過,有些學校出卷深,最高分可能只有七十幾分都唔出奇,有些學校出卷出得容易,最低分嗰個都98分亦有可能。不過總括而言,小一係適應期,初期未適應的未發力啫,一發力就可能係明日之星,唔好咁緊張分數及排名。

Twins 媽咪

明白了,謝分享。其實真係好希望自己到時都仲可以而家咁唔緊張,但當上到小學嘅氣氛,個個小朋友向前衝,我係咪仲係可以呢?!我常常提自己。

其實如果我仔有樓主所講的分數,我諗我個人係可以接受。但我聽講,某啲比較有要求的學校會向家長施壓,例如打俾家長話如果平均分再得80分或全級排名咁後就要留班....請問是真的嗎?

醒目開學勳章

niu 發表於 14-2-20 17:50
其實如果我仔有樓主所講的分數,我諗我個人係可以接受。但我聽講,某啲比較有要求的學校會向家長施壓,例如 ...
太差時,會提議學生出去補習.

回覆:長生不老 的帖子

只是整體而言,並非特別單對樓主所言而回應

Twins 媽咪

引用:只是整體而言,並非特別單對樓主所言而回應

原帖由 fc926 於 14-02-21 發表
只是整體而言,並非特別單對樓主所言而回應
大學不會考慮小一成績,平均幾分及考第幾有那麼重要?

‹ 上一主題|下一主題