用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: sunnygirl
go

delete [複製鏈接]

引用:真係估唔到原來咁多怕醜小朋友都有咁好既成

原帖由 sunnygirl 於 14-02-25 發表
真係估唔到原來咁多怕醜小朋友都有咁好既成績

你地知唔知小朋友interview時既情況係點 ...
請勿太過聚焦及放大害羞,以免捉錯用神。先跳出來看看孩子的整體發展及從多方面去了解多一點有興趣的直私校,想想會否適合孩子、跟父母的理念是否接近及父母能否配合。

引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+14-02-25+發表

原帖由 huba 於 14-02-25 發表
請勿太過聚焦及放大害羞,以免捉錯用神。先跳出來看看孩子的整體發展及從多方面去了解多一點有興趣的直私校 ...
我都明白要找適合小朋友的學校,我心儀的直資/私校是比較喜歡斯文守規的小孩,我只是擔心小朋友太怕醜不敢答問題而錯失機會。

我在 More on Potter's Law 一文裡寫的三尖子,其中一個男孩雖然學術水平奇高,但性格沉默寡言,並非人見人愛的小童,但他除了聖保羅男女與男拔之外,其他幾乎戰無不勝;我感覺眾多小學面試過無數學生,早已知道怎麼選取學生,走眼的機會不高,所以樓主不用太擔心。

不知道回答了樓主的問題沒有?

回覆:PotterLai 的帖子

肯乖乖哋坐定定聽書,又適當地俾反應的小朋友都幾難提㗎!

PotterLai  幾難提?不明白。  發表於 14-2-26 09:40

引用:肯乖乖哋坐定定聽書,又適當地俾反應的小朋

原帖由 柔情爸爸 於 14-02-26 發表
肯乖乖哋坐定定聽書,又適當地俾反應的小朋友都幾難提㗎!
I mean 幾難「搵」

rainbowcov  其實都唔太難的。  發表於 14-2-26 11:07

回覆:sunnygirl 的帖子

每間學校收生要求都唔同,我小朋友去生曰會都唔敢玩,都有直資、私校offer
學校有經驗看自己想收既學生,你不用擔心啦!

Same worry last year, but satisfied with the offers this year. Don't focus on the child's waekness. Help to bring out the best of him/her. Schools are experienced in picking the chidlren they desire. A principal told me he likes to choose various types including those quiet kids if they have other strengths.

引用:Quote:原帖由+huba+於+14-02-25+發表請勿太

原帖由 sunnygirl 於 14-02-25 發表
我都明白要找適合小朋友的學校,我心儀的直資/私校是比較喜歡斯文守規的小孩,我只是擔心小朋友太怕醜不敢 ...
我個小朋友同佢幾個同學仔都係慢熱型,比較被動,講野有d害羞,一眼已經睇得出。但佢地in直私都有幾間學校收。我覺得老師可能睇小朋友係唔係乖同容易教,坐得定唔定。所以妳放心啦! 好多學校老師都鐘意依類型既學生。

我仔係怕羞型, 前年9月IN私校時, 無揀佢入2ND IN, 我之後寫信希望校長比機會我仔能夠有第2次面試機會, 校長好好, 比機會我仔第2INTERVIEW, 校長親自接見, 校長解釋因為佢唔答老師問題所以無揀入2ND IN, 校長同仔傾計時有問必答, 但好細聲及怕羞答, 最後走時, 校長同我仔講, 原來你係會答問題O既, 仲答晒添, 好多謝你, 加分比你.............最後收了.....

回覆 JHsbb 的帖子

呢間校長幾有耐性及爱心喎,俾個like佢。

引用:我仔係怕羞型,+前年9月IN私校時,+無揀佢入2

原帖由 JHsbb 於 14-03-04 發表
我仔係怕羞型, 前年9月IN私校時, 無揀佢入2ND IN, 我之後寫信希望校長比機會我仔能夠有第2次面試機會, 校長 ...

回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

坦白說很難考到囉!
考到很幸運呢!

原帖由 JHsbb 於 14-03-04 發表
我仔係怕羞型, 前年9月IN私校時, 無揀佢入2ND IN, 我之後寫信希望校長比機會我仔能夠有第2次面試機會, 校長 ...
,呢個校長真係好好。

Ballack2012 發表於 14-3-5 16:05
那一間私校?
啟基學校, 莫校長剛9月退休了.......

‹ 上一主題|下一主題