用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 有冇人認識大坑真光小學
樓主: bksm
go

有冇人認識大坑真光小學 [複製鏈接]

回覆:bksm 的帖子

3測3考,1年之中只有9,12,1,4,7月係無測考……測驗同考試之間又考宗教,考試默書,oral考試,考乜考物……測驗要計分喺成績表,都幾忙。

引用:3測3考,1年之中只有9,12,1,4,7月係無

原帖由 EMS 於 14-03-08 發表
3測3考,1年之中只有9,12,1,4,7月係無測考……測驗同考試之間又考宗教,考試默書,oral考試,考乜考物 ...

雖然係三測三考,因為範圍唔多,其實都唔會很吃力。測驗就當做考試前溫習,老師也會在堂上幫小朋友溫習,所以也頗輕鬆。平時功課平均三樣,半小時至一小時內完成。真小應該算是較輕鬆的小學。

saiwai    發表於 14-6-20 02:41

多謝各位家長分享資料。我也是準備9月入讀小一,想順帶問問校車或保姆車,有沒有由九龍城,土瓜灣接載呢?想知道電話查詢!

無錯,功課真係好少,3測3考是幫你收窄溫習範圍,溫少D。校風純樸,老師校長都有愛心。另外,大部分同學仔都係區外生,校車唔配合,好難參與到課外活動。為左挑戰亞女潛能,以應付中學的教育需要,輕鬆了3年後,都決定幫亞女轉去D谷D嘅津小。
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/110360/114629.11023512.35296.jpg[/img]請click 入@charlotte 靚相1輯@

回覆 CarolSK 的帖子

果然真係見仁見智,有人覺得谷,有人想要谷啲。

hihi,根據過往,中學有約25%(約30人)學位留俾真小-第一階段(聯系),但因為真小好多學生會選升真中,所以在派位時每年會多約50名真小學生也可在派位時升上真中.故減去男仔及成績好勁會升其他band 1 頭中學的,全級考80-90名內既學生,而想選真中的都會派到(當然係根據過往派位而論).所以可以純分析 真小學生成績係有能力(2/3)上真中.
*當然我不能代表全部家長,但讀得真小(俾學費),唔多唔少都希望派番真中
(小小愚見,分享分享)

回覆 beautycandy 的帖子

我都有留意升真中的比例,但其實唔太明白為何會有這情況?是否因為太部分選真中都是真小?

讀得真小,大部份都想上真中,真中又係英中,BANDING又唔差.以我個人為例,如果唔係想升真中(大機會D),我唔會讀私校(唔平,我仲要DOUBLE,HEHE)

引用:回覆+beautycandy+的帖子 我都有留意升真

原帖由 WHPH 於 14-06-26 發表
回覆 beautycandy 的帖子

我都有留意升真中的比例,但其實唔太明白為何會有這情況?是否因為太部分選真中都 ...
留意灣仔網有數間女校都是有直屬中學的,而剩下的男女校女生相對上較少,頭十名有能力的女生應該在自行時已被取錄。所以真光雖然只是聯繫,但會把真光放第一志願的女生應該以真小為大部份,所以真小學生很大機會派到中學部。

我不是說真中沒多人選擇,不過灣仔有直屬中學的女校有4間,可以理解為真中的位就幾乎是比真小抽咁滯。

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

回覆:有冇人認識大坑真光小學

我自己讀真光小學同埋中學嘅
依家做左媽媽
生咗個女,雖然我都覺得真光校風好好
老師好好,環境設施都好齊備。
但係我讀小學嗰陣覺得好多功課
假期大概十幾樣左右。
測驗考試都好多,覺得幾辛苦。
不過做嘅時間都唔算好長。
我諗以前嚟講算係好谷,因為其他學校仲係返緊半日,我已經返緊全日。
如果你想你個囡做個乖囡,
真光一定可以教到佢。
如果你想佢好有創意,咁就唔應該揀。

等收信, 但機會唔 高

回覆 Phyphy424 的帖子

想了解下為何真光不能培養創意?是否因為真光是傳統學校?

學校比較保守
可能怕創新教學會有風險,影響成績
真小,真中
都很多好老師
學生對學校歸屬感亦強

真光中學係band 1b?
另外中學成績如何?

等收信,心情複雜。想收正取,但又怕沒有了抽獎機會。想備取,但又怕抽不到好小學,備取又等不到新一輪的offer。
不知道點算好。

不過,我的小朋友沒有答全記憶問題,4樣東西只答對了3樣,應該都無望正取了。

引用:不過,我的小朋友沒有答全記憶問題,4樣東

原帖由 200904 於 14-11-18 發表
不過,我的小朋友沒有答全記憶問題,4樣東西只答對了3樣,應該都無望正取了。 ...
我個囡都話有一樣嘢唔記得咗,不過當天做了很多tasks

回覆:sleepykly 的帖子

據她說,其他應該都是很簡單的,比如puzzle,剪三角形,跟著就收圖畫入袋了。

‹ 上一主題|下一主題