用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到協恩收生通知喇!
樓主: miffy_sophie
go

今日收到協恩收生通知喇!   [複製鏈接]

回覆 yan1226 的帖子

應該係分批call, 因為朋友個女兩星期前已收到電話。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

嘩!咁早,那她是甚麼quali呢?

回覆:今日收到協恩收生通知喇!

有無新年後嗰個星期in嘅人收到信?另外是否無論收唔收都有信收?

回覆 moniquechoy 的帖子

佢係拔小全級第四
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

想問為何不讀女拔而選協恩呢?學校又話4月通知,原來3月中已打電話,好似有d亂

有幾亂? 有些學生早在2月都獲通知啦! 學校吾係講一套做一套. 只係吾想錯過較優質既學生. 始終都係學校選學生, 但亦有情況係註冊左都會轉讀其他更資優既學校. 所以即使係waiting list 的學生仍有機會入讀HY的. 大家耐心等候吧!

越遲收到消息, 獲取錄的機會越少. 事不離實, 亦可以講越早2 IN 的, 取錄機會越大, 雖然當天面試時副校說是2 IN 的先後不會影響錄取的機會, 你們會相信嗎? 如果我呢一兩日收到電話通知的, 我就會相信佢. 我是22號面試的.

sugarjade 發表於 14-3-25 09:22

越遲收到消息, 獲取錄的機會越少. 事不離實, 亦可以講越早2 IN 的, 取錄機會越大, 雖 ...
我女在17/2 IN, 都唔知有無機會. 好心急!!!!

回覆 Ling1110 的帖子

你仲早過我, 我女係3/22 諗起都驚. 而家希望學校快D 出信, 吾駛家長等甘耐. 果種心情真係好痛苦.

她們好似未收信, 但收到電話先!

sugarjade 發表於 14-3-25 09:37

你仲早過我, 我女係3/22 諗起都驚. 而家希望學校快D 出信, 吾駛家長等甘耐. 果種心 ...
你女第三次呈分成績如何?

全科未派晒卷. 只派數同普話, 我不太擔心, 因她心中有數不會上落太大, 可保持水準.

sugarjade 發表於 14-3-25 09:59

全科未派晒卷. 只派數同普話, 我不太擔心, 因她心中有數不會上落太大, 可保持水準.  ...
你自行簡邊2間?

回覆 sugarjade 的帖子

係呀!我都好心急。

引用:有幾亂?+有些學生早在2月都獲通知啦!+學校

原帖由 sugarjade 於 14-03-25 發表
有幾亂? 有些學生早在2月都獲通知啦! 學校吾係講一套做一套. 只係吾想錯過較優質既學生. 始終都係學校選學 ...
咁我都相信有家長收到通知,亦未必會去註冊,個學位自然由另一位補上,所以遲通知都未必完全係學校問題。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 irisanson 的帖子

其實佢地target 聖保錄,所以如果之後聖保錄都收嘅話,多數放棄協恩個學位。

回覆 sugarjade 的帖子

你阿女係咪 22/2 second-in 呢? 我阿女係 21/2 second-in 。

其實大家可以回想番second-in 時校長或副校有無暗示過會收,因為我地second-in 時校長講過 "如果入左黎協恩,唔係淨係玩運動架,都要讀書架喎!",  之後同返教練講,佢話校長咁講其實已經暗示左會收。
‹ 上一主題|下一主題