用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學!
樓主: OKC
go

小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學! [複製鏈接]

回覆:小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學!

數學真有點睇個人資質,以前幫人補習都見唔少,有些人極難教,有些人好易教,一旦明白了,平日有做功課其實唔使溫習都掂,未開竅者真係要慢慢有耐性地分析,用多些具體例子解釋,千祈唔好太抽象,都總會搞得掂

Twins 媽咪

引用:數學真有點睇個人資質,以前幫人補習都見唔

原帖由 fc926 於 14-03-29 發表
數學真有點睇個人資質,以前幫人補習都見唔少,有些人極難教,有些人好易教,一旦明白了,平日有做功課其實 ...
我囡就係教極唔識個隻 數學

引用:Quote:OKC+發表於+14-3-27+20:09+個仔讀小

原帖由 little_yolky 於 14-03-28 發表
唔係, 係英文最難, 真係唔明點解咁淺都唔識, 同條例題差唔多, 改下個subject, verb, object就得都唔識。所 ...
Agree

閱讀理解同數學都可以操, 坊間大把練習可以做, 做得多肯定有進步.  我女小二, 死亡之卷係中文聽評, 係可以超過半班唔及格的, 但聽評冇得操, 坊間冇咩練習.

chanwendy 發表於 14-3-31 10:24
閱讀理解同數學都可以操, 坊間大把練習可以做, 做得多肯定有進步.  我女小二, 死亡之卷係中文聽評, 係可以 ...

係呀, 中文聆聽佢得70分, 我問點解咁低分, 佢仲理直氣壯咁話:同學只得20分, 我已經好高分喇!

有playgroup同學仔間學校好好, 可以上網練習, 中英聆聽都有, 聽完做5題, 一日一篇。我囡囡間學校就無了。

chanwendy 發表於 14-3-31 10:24
閱讀理解同數學都可以操, 坊間大把練習可以做, 做得多肯定有進步.  我女小二, 死亡之卷係中文聽評, 係可以 ...

爸爸媽媽多讀故事書如小朋友聽, 會否有幫助呢?

bee918 發表於 14-3-31 13:43
爸爸媽媽多讀故事書如小朋友聽, 會否有幫助呢?
我地班家長都有研究過點解咁多人唔合格, 結論係講得好快, 亞女仲話只係聽一次咋, 一年級時係聽兩次的.

下學期教連加同連減including 進位及借位,連加進位阿仔同handle 到,減數就要練,最難係比多少應用題

cmir  same problem as my son....   發表於 14-4-3 08:57

OKC 發表於 14-4-2 19:01
下學期教連加同連減including 進位及借位,連加進位阿仔同handle 到,減數就要練,最難係比多少應用題mou ...
我個仔,數學沒有咩問題,只係應用題就差D,D分就在此失了

回覆 bee918 的帖子

我地教3位數啦...

chunsamyuen  我估妳教早半年既數,2年級上學期至有  發表於 14-5-12 10:03

引用:回覆+bee918+的帖子 我地教3位數啦...

原帖由 lawpoohpooh 於 14-05-10 發表
回覆 bee918 的帖子

我地教3位數啦...
早輪係咁易教左一百以上加數,測驗出左一題

我個仔分卷好以大部份是應用題

閱讀理解我通常係叫佢自己睇一次,然後用自己說話講返比我聽,咁就大約知道佢理解左有幾多。上學期閱讀理解真係做到一塌胡塗,但下學期識字多左,再加上特訓,明顯進步左。希望黎緊考試會有好表現。
數學就真係,好講數感。連加或者混合都要不斷操,搞清楚比字關係。貨幣又係,元同角到底有乜關係,仲要背熟二同五倍數表。

我囡平時睇好多書, 但唔明點解閱讀理解成日都做錯同理解錯. 我問佢你平時睇咁多書, 究竟明唔明? 佢又話佢明喎...真係唔知可以點幫佢.

引用:我囡平時睇好多書,+但唔明點解閱讀理解成日

原帖由 mimi1102 於 14-05-12 發表
我囡平時睇好多書, 但唔明點解閱讀理解成日都做錯同理解錯. 我問佢你平時睇咁多書, 究竟明唔明? 佢又話佢明 ...
有些小朋友看書是scan 的,他們明白當中內容但不會細看。做閱讀理解,可要求小朋友先間下問題的keywords, 再在文中間下答案,最後才回答問題,或者會有所改善。

mimi1102  謝謝分享~~~  發表於 14-5-12 12:37

我自己就覺得中文閱讀理解最難, 我個囝d字都未識得晒, 所以全部都唔識答!!!
希望每天開心渡過 ;-)

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題