用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91綱邊四間係四寶?
樓主: kayan403
go

91綱邊四間係四寶? [複製鏈接]

bluerain_baby 發表於 14-6-11 13:19
慈航,龍崗,信義,聖華
我識好幾個媽咪自行填入"信義".....聽講有融合教育

融合教育係教育局政策, 基本全部要學都要行架... 點解個個講到好似只有信義有行, 唔通其他學校唔使?

引用:慈航,龍崗,信義,聖華+

原帖由 bluerain_baby 於 14-06-11 發表
慈航,龍崗,信義,聖華

人地話4寶,為何稱之為4寶? 誰人起名? 有何根據? 難道「不入四寶就成龍、落入四寶就成蟲」? 咪咁膚淺啦!自己唔揀,就唔好嚇到啲抽中左的家長同小朋友心慌慌,你唔揀總有你的理由,但唔好抹殺教育工作者的付出,除非你小朋友有親歷其景,也就請分享實質例子。

buddaau 發表於 14-6-11 15:39
融合教育係教育局政策, 基本全部要學都要行架... 點解個個講到好似只有信義有行, 唔通其他學校唔使? :quest ...
佢融合教育做得好出色...聽講好多小朋友入去讀得好開心.

呵呵! 原來係做得好!

引用:融合教育係教育局政策,+基本全部要學都要行

原帖由 buddaau 於 14-06-11 發表
融合教育係教育局政策, 基本全部要學都要行架... 點解個個講到好似只有信義有行, 唔通其他學校唔使? :quest ...
融合教育,信義搞得好好,其他學校唔敢同人講話收呢d學生,但信義唔會。講真,如果佢做得唔好,就唔會敢同人講學校有融合教育啦。

引用:Quote:原帖由+bluerain_baby+於+14-06-11+

原帖由 sasa...... 於 14-06-11 發表
人地話4寶,為何稱之為4寶? 誰人起名? 有何根據? 難道「不入四寶就成龍、落入四寶就成蟲」? 咪咁膚淺啦 ...
有人問咪答囉,你有聽到我講4寶壞話咩,即係人哋問四大天王係邊個, 咪照講囉, 但我最喜歡都係羅文咁解囉,人各有志,各人有各人都愛,我都係中坊間所講的4寶,會叩,只因宗教信仰唔同,叩唔到,都欣然接受,聽講我中果間,校長非常好人,老師們好有愛心,所以我唔擔心

little_yolky  我最like羅文同林子祥。  發表於 14-6-12 12:12

引用:Quote:原帖由+bluerain_baby+於+14-06-11+

原帖由 fionakong2008 於 14-06-11 發表
想請教,朋友派咗聖華,請問呢間有咩唔好呀,謝謝!(已努力叩門)
我都識得有小朋友响呢間讀,佢係過度活躍,中肯d講呢間老師都算有耐性,有愛心不差,不過學術方面的確淺左d,不過小朋友可以讀得開心,但就唔好其望太高 。(eg,升中派位等等)

對於名氣唔大既學校, 或者少人選擇既學校, 大家都唔洗怕的, 弱校佢地更加會珍惜每一位學生, 至於校風,小學會壞得去邊, 中學小朋友轉化青春期, 就真係要細心去選擇學校.

大女當年派第6志願的小學, 派到第6, 當然唔係心儀小學, 但都欣然接受,  我地唔好俾到個意識佢地間學校唔好 ,只要小朋友愛學校. 愛上學就會得到知識. 到細仔小學,佢條路就難行過家姐好多, 津校轉私小再轉番津校,  6年級時插班大圍一間 小學, 也是少人會選擇的學校, 雖然只是讀了一年的插班生, 對佢黎講係成個小學階段最開心的日子, 也是令佢重拾學習信心的學校, 所以大家唔好對弱校存偏見. 弱校也會是好學校,只是少人選擇而已.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

引用:新手媽媽請指導

原帖由 kayan403 於 14-06-11 發表
新手媽媽請指導
其實四寶,好可能是因為早幾年這幾間學校都嚴重收唔夠學生,有些全級收得半班,家長門擔心殺校,所以先避之則吉。不過這兩年,由於出生率改變,多了學生,這四間學校自然收多了學生,家長亦不再擔心殺校的問題。

引用:Quote:原帖由+sasa......+於+14-06-11+發表

原帖由 bluerain_baby 於 14-06-11 發表
有人問咪答囉,你有聽到我講4寶壞話咩,即係人哋問四大天王係邊個, 咪照講囉, 但我最喜歡都係羅文咁解囉, ...
你地沙田四寶點及得散上我們大埔三寶厲害。入到大埔三寶的香港家長,努力叩門吧!祝成功。

原帖由 little_yolky 於 14-06-11 發表
你地沙田四寶點及得散上我們大埔三寶厲害。入到大埔三寶的香港家長,努力叩門吧!祝成功。

...
加油加油

little_yolky 發表於 14-6-11 21:45

...
請問有咩威水史要咁避之則吉?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bluerain_baby 發表於 14-6-12 12:06
加油加油
其實你哋沙田區, 是旦丟粒石頭打中都係唔錯既學校, 只有好同更好分別。我哋中咗大埔三寶既媽咪, 真係日日以淚洗面架。

MASAYA 發表於 14-6-12 12:12
請問有咩威水史要咁避之則吉?
你講大埔三寶? 無, 半班以上係跨境生, 仲有專線校車服務啫。都唔好講得咁威水。

引用:Quote:MASAYA+發表於+14-6-12+12:12+請問有

原帖由 little_yolky 於 14-06-12 發表
你講大埔三寶? 無, 半班以上係跨境生, 仲有專線校車服務啫。都唔好講得咁威水。
...

引用:Quote:MASAYA+發表於+14-6-12+12:12+請問有

原帖由 little_yolky 於 14-06-12 發表
...
介唔介意講即邊三間?thanks

lovebb2 發表於 14-6-12 12:24
介唔介意講即邊三間?thanks
你係大埔媽咪嗎? 入大埔區媽媽會睇啦, 佢哋响果邊施殺緊。

little_yolky 發表於 14-6-12 12:16
...
嘩,香港人反而變左少數族裔... 真係想普通話差d都唔得...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題