用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015/16 小一41區的家長
樓主: jincaiyan
go

2015/16 小一41區的家長 [複製鏈接]

俾D數據大家參考下:

以下係41網較多人放在第一志願的學校資料, 以及一些引述自教育局既2013年度小一入學報告書同埋2014統一派位41網選校名單既學位數據:

學校名稱

2013-2014年度統一派位學位 (全部)

2014-2015年度統一派位學位 (全部)

拔萃小學

喇沙小學

華德學校

九龍塘官立小學

瑪利諾修院學校(小學部)

嘉諾撒聖家學校

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

中華基督教會基華小學(九龍塘)

九龍塘天主教華德學校

總數

參加統一派位總人數(甲+乙)

??

派得甲部或乙部首志願比率

56.35%

??

統一派位學位一年少過一年, 申請人數又一年多過一年, 仲係咪應該用非xx學校不去既心態, 自己衡量下接唔接受到失敗既結果先

致樓主: 如果你老公堅持要抽Maryknoll, 咁由得佢, 但要叫佢大女細仔所有排位決同叩門由佢一手包辦, 睇下佢咩反應

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 wittymom 的帖子

比學術,蓞華德勝一籌.

回覆 jincaiyan 的帖子

41網,我自己認為這樣排:

1) 一線: LS, MCS, DPS ( 只能在乙一選其一)

2) 二線:兩家聖家, 新, 舊華德; 基華, 九官(只能在乙二選其一, 乙二之后再選亦是枉然)

3) 無三線

4) 四線: 耀山, 樂善堂

我首三志願是這樣排:

1) DPS

2) 舊華德

3) 伍華( 我認為它是借41網的黃大仙最佳之選)

乙三 伍華是我的安全網, 都lost, 就只有叩門. 不過如果中, 我都應該會叩門. 今年有人乙五都中 伍華.

回覆 kwokkwokma 的帖子

KLT 聖嘉同九官 在乙一已經派晒我聽人講

回覆 kwokkwokma 的帖子

伍華確實好似好多人贊好其實我們係新蒲崗搬過來(一早已經搬)
因為爸爸覺得新蒲崗區太雜,所有人都有!同人多空氣唔好。
所以搬來廣播道。(當然都係為佐日後可以同家姐抽一所理想學校)
如果又抽回黃大仙好似幾搞笑⋯

回覆:2015/16 小一41區的家長

41網可以話好易揀、可以好難攪!
因為睇你係咪一定要一線名校。二線你滿足嘅,填乙一已好大機會中。
因為大部份人都會乙一搏下,變相乙二嘅二線都係大家再抽過。型成好多人都話有機跌出校網。
我私校直資考吾到,無backup吾敢搏。因為LS搏完吾得的話,叩門都吾覺得有機會。所以選乙一基華,順利收左⋯

‹ 上一主題|下一主題