用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾歲開始學琴好呢?
樓主: mc1127510
go

幾歲開始學琴好呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+14-08-16+發表你

原帖由 woodenmusic 於 14-08-17 發表
都未必因為錢,要睇埋本身係咪適合,莫札特兩歲學琴
世有幾多個mozart? Mozart 阿爸識音樂,自己教番個仔,唔係推個b比外人教;兩種情况是有分別

引用:Quote:原帖由+woodenmusic+於+14-08-17+發

原帖由 birdbird 於 14-08-17 發表
世有幾多個mozart? Mozart 阿爸識音樂,自己教番個仔,唔係推個b比外人教;兩種情况是有分別

...
唔好睇少依家既小朋友,依家好多小朋友都唔知食咩奶粉大,好聰明架我本人唔等錢駛,亦都收過兩歲小朋友做學生(當然要揀),但兩歲唔係一定學唔到野架,佢考小學之前考埋四級,當然最好3歲半學會比較知道自己做緊咩。但我唔認同年紀小去學琴就等於老師等錢駛

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+14-08-17+發表世

原帖由 woodenmusic 於 14-08-17 發表
唔好睇少依家既小朋友,依家好多小朋友都唔知食咩奶粉大,好聰明架我本人唔等錢駛,亦都收過兩歲小 ...
你呢個case 係萬中無一,個個家長當子女係神童。

回覆:幾歲開始學琴好呢?

我個女剛上完X利jmc課程,升K3,從這個course開始佢對彈琴有興趣,而前日,剛在琴行開始了第一堂鋼琴,現諗緊継唔繼續上X利JXc,佢JMc的老師覚得佢能力0K,建議繼續。而爸爸見個女由初BK1時唔係好投入,到BK4學得好,而阿女又鈡意彈琴,想佢兩邊都學,但我擔心到l5年升小一時能否繼續,因X利再上去,兩年到才完成。佢jmc的同學,好多升小一(我個女是大女),他們都學鋼琴而唔直上jxc。大家點睇?

引用:Quote:原帖由+woodenmusic+於+14-08-17+發

原帖由 miss321 於 14-08-18 發表
認同,所以想真係了解多啲,唔想人有我有隨波逐流。

引用:實際上,年紀越少,孩子更難坐定,說話未必

原帖由 EduKing 於 14-08-18 發表
實際上,年紀越少,孩子更難坐定,說話未必完全明,身體限制更大,老師花的心力比較多,亦要多一點配套設備 ...
謝謝你意見

引用:我個女剛上完X利jmc課程,升K3,從這個cour

原帖由 doll_fish 於 14-08-18 發表
我個女剛上完X利jmc課程,升K3,從這個course開始佢對彈琴有興趣,而前日,剛在琴行開始了第一堂鋼琴,現諗 ...
JMx 不是一個必需的音樂課程,好多小朋友未上过JMC 就直接學樂器。

要不要quit JMX, 可從經濟、時間效益來考慮

原帖由 miss321 於 14-08-18 發表
我知,不過係回應緊佢話收咁細既小朋友就等於d老師等錢駛

5歲左右

回覆 birdbird 的帖子

Agree 但上小時上音樂班可觀察下小朋友對音樂有冇興趣, 我見好冇興趣個D上完一兩堂就消失了.......

回覆:幾歲開始學琴好呢

五歲學!!!但學左一排話冇興趣就冇學了。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:早學未必好,太強求可能輸在起跑綫。3歲可

原帖由 renee12345 於 14-08-29 發表
早學未必好,太強求可能輸在起跑綫。
3歲可以上音樂班,單對單要找位老師有經驗同懂教學法 ...
謝謝你的寶貴意見

引用:其實實際彈7歲最早可以開始(當然有特別天份

原帖由 nanafafa 於 14-09-02 發表
其實實際彈7歲最早可以開始(當然有特別天份除外), 我以前教左十二年琴(依家太忙無教) , 太早學壞手 ...
請問㸃解會學壞手?

學壞手.....似乎是老師的問題較大!
這也就是功力的差別!
一位老師能收多少學生,基本有數!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:幾歲開始學琴好呢

老師會教及睇住小朋友既彈琴手勢。
如有學壞手,個老師都唔方好得去邊!

‹ 上一主題|下一主題