用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兼收位-- 小朋友有進步嗎?
樓主: cheung_cnine
go

[學校] 兼收位-- 小朋友有進步嗎? [複製鏈接]

raff 發表於 14-11-2 1否49
I 位真係好睇學校,好彩阿女果間都唔錯,今年K2剛排到
ST已有一次評估,3次訓練
OT,評估一次

我仔仔剛開始排I位,I 位有參差,是否睇學校好唔好呢?請問是否I位一定有ST、OT、兼收老師?他們的工作是什麽?因社工同我講只有ST(言語治療師,對吧?)

回覆 lauywa 的帖子

好似唔係間間兼收學校到齊3T,即OT,  PT, ST. 我自己唔識分PT同OT分別. 有D學校可以做得好差

兼收老師會每日單獨教小朋友半小時,3T到校會教老師平時點訓練小朋友

lauywa  十分謝謝回复  發表於 14-12-8 18:40

回覆 lauywa 的帖子

3t會到校, 但唔係每個都可以見ot/pt, 佢地覺得發展乎合同齡表現就會無.

lauywa  十分謝謝回覆  發表於 14-12-8 18:41

回覆 crystal媽咪 的帖子

咁如果發展追到同齡都應該唔洗見.

不過你講我先知唔係一定有得見

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+lauywa+於+14-12-6+06:31+編輯

原帖由 lauywa 於 14-12-06 發表
請問是否未排到將入讀呢? 我想睇下有冇人可以學期中排到, 我仔都排緊i位但已K3

基本上,小朋友由半日轉全日是需要適應期的,
他不願上學有幾個原因,你可以了解吓:

1.由半日轉全日時沒有適應週安排,即由1小時->2小時->3小時這樣上學安排
2.學生個別特殊需要,如:自閉傾向
3.學校教師與學生的關係尚未建立,一些教師規則或要求,學生仍在適應中
4.由於由半日轉全日,學生體力上或會較累,若之後放學要去做訓練,當然會不願意。

希望幫到你!

piglet0529 發表於 14-12-9 1:33
請問是否未排到將入讀呢? 我想睇下有冇人可以學期中排到, 我仔都排緊i位但已K3

...

我仔才剛剛開始排咋,想排K1!你小朋友已經K3,我記得社工話要打電話提她/他follow,你快d打去問下。你係那一間CAC?
網上有條link check到你排果區有幾多人排隊及果間學校上次派到位係幾時申請,你社工有给你嗎?

回覆 piglet0529 的帖子

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... iont/id_crsrehabwa/
里面有六個pdf 檔案,你睇第一及第四個檔案丫。

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 +http://www.swd.

原帖由 lauywa 於 14-12-10 發表
回覆 piglet0529 的帖子

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsr ...
Oic 原來你仔剛排, 我之前都有check你條link, thanks anyway!

我一夠五歲已經打左比姑娘了, 唉! 因為四歲幾先評出來, 亞氏特徵係較大先出多左!

回覆:兼收位-- 小朋友有進步嗎?

有,兼收老師很有耐心,但如果負擔得了,校外訓練不要停,可加快進步

‹ 上一主題|下一主題