用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁vs培僑vs黃錦輝
樓主: babykeikeikei
go

陳守仁vs培僑vs黃錦輝 [複製鏈接]

我而家係TSL VS 培僑.
TSL: 英文語境一流, 但又無中學, 升中又好似多去NPL 唔算好漂亮
培僑: 中文一流, 英文聽聞都唔差, 一條龍, 但DSE成績好似未有漂亮成績表
好難抉擇, 但又想快啲決定到何去何從.
想問問大家意見

回覆:陳守仁vs培僑vs黃錦輝

TSL

回覆 toatoo 的帖子

其實呢幾間比我都會揀TSL,我都有WKF,我冇考培僑,我諗唔鐘意培僑的家長都係同我同一理由,就係太左!請問你小朋友讀TSL讀成點?
我考慮緊TSL同APS宣道,唔知點揀好。

引用:回覆+toatoo+的帖子 其實呢幾間比我都會揀

原帖由 Cavebaby 於 15-02-03 發表

其實呢幾間比我都會揀TSL,我都有WKF,我冇考培僑,我諗唔鐘意培僑的家長都係同我同一 ...
我小朋友都有APS,培僑,TSL嘅offer。

APS,感覺唔太好。去完interview 已經同爸爸講即使有offer都唔會take。

培僑,相對上感覺好啲,但亦真係擔心太紅嘅背景。所以收到offer亦冇take到。

TSL,越感受同聽得多,越明白點解呢間學校會辦得咁成功。由first in至registration,感覺良好。好多人都話怕太hea,冇一條龍中學上,學生好多都係去NPL....等等。其實我覺得TSL同CKY一樣,唔係個個都buy。但我唔想我嘅小朋友來緊6年都日日忙於功課、點書、測驗、考試,而且由幼稚園開始我已經覺得小朋友嘅發展應該all round啲,所以我會簡TSL。

catcatmom  無錯TSL,一D都唔HEA,好   發表於 15-2-22 14:15
toatoo  
不用擔心, TSL一d都唔Hea   發表於 15-2-4 12:48

醒目開學勳章

Beiku 發表於 15-2-3 12:29
但我唔想我嘅小朋友來緊6年都日日忙於功課、點書、測驗、考試,而且由幼稚園開始我已經覺得小朋友嘅發展應該all round啲,所以我會簡TSL。
記得我去TSL open day時,問過好幾個student helper:學校多唔多功課?過半嘅答案係:多,但應付到 / 唔算辛苦~
所以唔好有錯誤期望,TSL都係傳統教學嘅小學,唔係CKY嘅style,TSL一樣要默、測、考架!

TSL

引用:Quote:Beiku+發表於+15-2-3+12:29+但我唔想

原帖由 kerkermui 於 15-02-03 發表
記得我去TSL open day時,問過好幾個student helper:學校多唔多功課?過半嘅答案係:多,但應付到 / 唔算 ...
相對其他學校,TSL已經比較輕鬆

回覆:Beiku 的帖子

TSL 因為我同仔仔都決定

TSL都係升NPL居多,當然讀書叻可挑戰神校,幾年後升中學童人數回升,有無依家咁容易升B1 中學,值得考慮研究

sofesofe 發表於 15-2-3 15:59
TSL都係升NPL居多,當然讀書叻可挑戰神校,幾年後升中學童人數回升,有無依家咁容易升B1 中學,值得考慮研 ...

呢個正是我的擔憂.因為呢2年升中的學生, 應該係2002, 2003出生, 個幾年的出生率係偏低.
2006之後出生率就每年增加
即係話6年後我都係同今年考小一的學童爭中學學位.
經過6年的訓練, 大家的戰鬥力又增強不少.但論學術成績, 一定係TSL比培僑優勝
可以咁講, TSL就可以更上一層樓 (讀得好的話), 但讀得唔好就唔知點算.
培僑就要一心讀12年..

所以到而家都未諗掂.

回覆 smb329 的帖子

培僑的中英文語境也都不錯, 近幾年快速上升中的學校. 另外, 大部分小學畢業生都首選中學留底, 但也有不少(20以內數量), 會轉入國際學校, 其他神校(DGS等).

TSL與培僑校園設施和位置相差甚遠, 也應該好好考慮.

smb329 發表於 15-2-3 16:15
呢個正是我的擔憂.因為呢2年升中的學生, 應該係2002, 2003出生, 個幾年的出生率係偏低.
2006之後出生率就 ...
點解“論學術成績, 一定係TSL比培僑優勝”?

三間應該係Tsl最好。

引用:Quote:smb329+發表於+15-2-3+16:15+呢個正

原帖由 hoihoima 於 15-02-03 發表
點解“論學術成績, 一定係TSL比培僑優勝”?
我係根據學校大全排名而論
無記錯 Tsl整體排10名內
而培僑就係個list幾後下
當然可能因為tsl有tsa而培僑無
但我地家長通常以呢個為參考指標囉

培僑中英數比較平均,  Tsl側重英文强, 中數比培僑弱。

引用:Quote:原帖由+Cavebaby+於+15-02-03+發表回

原帖由 Beiku 於 15-02-03 發表
我小朋友都有APS,培僑,TSL嘅offer。

APS,感覺唔太好。去完interview 已經同爸爸講即使有offer都唔會tak ...
要呈分,TSL家長也不會放鬆。

Cavebaby 發表於 15-2-3 09:28

其實呢幾間比我都會揀TSL,我都有WKF,我冇考培僑,我諗唔鐘意培僑的家長都係同我同一 ...

暫時我們都好滿意TSL, 覺得好適合我們的小朋友和我們(家長)。可能小朋友和學校夾啦! 阿囡基本上每天能自行完成95%以上的功課 (30-45分鐘左右),每天上學都是開心愉快的。學校有好多不同的learning experiences.  佢讀得舒服,我們家長也跟得輕鬆,不過,這可能是因為她現在只是初小,不會太大壓力吧!  雖然我說是輕鬆,但也要有心理準備,英文是教得又深又快的,而中文的要求也很高,所以TSL 比較適合中英文閱讀能較好的小朋友。

不用想得太複雜,選一間小朋友和家長都喜歡的,適合的,始終六年的小學生活是小朋友和家長一起面對的。

祝你們選到你們的HAPPY SCHOOL.

回覆 babykeikeikei 的帖子

陳守仁>培橋>黄錦輝

我小朋友都係14年讀小一, 功課大部份自己做. (而家佢做功課我上網. ) 放學到前後玩左近個半鐘. 做完功課睇陣書就瞓覺. 應該都算不錯了. 比起一些神級學校好多功課做, 我寧願小朋友平衡些.
‹ 上一主題|下一主題