用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York am VS KV am
樓主: hihisheep
go

York am VS KV am [複製鏈接]

本身我係KV用家, 亦係HKPS用家, 我依家都考慮緊應該點簡. 所以我明白樓主真心想知KV同YORK既取捨.
聽聞YORK既英文出黎真好OK, 不過呢間學校商業味好重係人所共知, 但不得不承認近呢幾年佢地真係好aggressive, 所以小朋友考小學既成績聽聞都唔錯. 但如果你一心係比小朋友返去傳統既小學讀書, york既中文程度可能就要多留意了.
相反, kv中文既教學好好, 好多教法都比到家長新既idea原來中文可以咁教. 但係kv英文真係太少. 如果你最著緊幼稚園上小學既連接問題, 我估kv係個好好既選擇, 因為出面要搵補英文遠遠比起搵補中文既易得多.
小小個人意見. 希望比到你點點方向.

引用:揀學校,除了考慮課程和師資,還要考慮同學

原帖由 宏心 於 14-12-11 發表
揀學校,除了考慮課程和師資,還要考慮同學質素。你認為 York 和 KV哪一間學校較難考入?哪一間學校學生質 ...
你本身意見言詞真係令人唔係咁舒服,kv就係精英,york就係平庸?我平身對York嘅商業都唔係咁buy,但絕唔會講到咁,大把叻小朋友讀學卷學校,無in過私立名幼,咁唔代表佢地平庸,只係每個家長要求嘅野唔同,今日你睇死人,不如放長雙眼將來邊個係贏家,家長資素亦會影響小朋友,村校一樣有人叩到名小,好多名人考gh,sc,spk,寶山,聖公會,都無考慮過kv,咁kv係咪都係平庸過人?有時做唔到精英家長係有原因嘅

引用:本身我係KV用家,+亦係HKPS用家,+我依家都考

原帖由 klm402 於 14-12-12 發表
本身我係KV用家, 亦係HKPS用家, 我依家都考慮緊應該點簡. 所以我明白樓主真心想知KV同YORK既取捨.
聽聞YORK ...
kv中文既教學好好, 好多教法都比到家長新既idea原來中文可以咁教. -----可以具體說明一下嗎?Kv中文教材是自定的?著重教寫字抄寫 或閲讀理解?

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-12-11+23:07

原帖由 lauwingtai 於 14-12-11 發表
York kids are not bad in recent P1 allocation. I know the ratio of getting SFA offer is similar to KV. Also TSL n CKY - many got 3rd in. Of course many are waiting for YW, DBS n DGJS results. Maybe for knock the door KV is better. But I don't think many parents want to wait til knock the door to have offer.

keep-calm 發表於 14-12-12 11:06
kv中文既教學好好, 好多教法都比到家長新既idea原來中文可以咁教. -----可以具體說明一下嗎?Kv中文教材是 ...
中文未有咁快有閱讀理解題, k3好多都係句子, 而kv方向好多都係從基本開始, 係最基本既環節上打好基礎, 教筆順, 部首, 劃數. 會教埋拆字. 會用講故仔既形式去教小朋友點樣記住個字.
數學k2同k3上學期比我既感覺好似係做緊差唔多既野, 所以我唔太明點解D人話KV數學強. 但我依家明白, KV一直係數字概念上面做加固, 同一個動作不停從覆又從覆咁做, 依家作為家長既我明白基本步是最重要的, 而眼見依家出面好多KINDI既課程都愈加愈深時我再望下KV既教法, 我相信依家好多人都遺忘了基本步. 其實基礎要打得穩先係最重要既道理. 可能就係數理既概念清楚, 所以能比小朋友有空間穩步向上. 其實好多同學仔都有出去學數, 不過我就冇咁做.

回覆 klm402 的帖子

我反而覺得幼稚園的中文, 家長放小小時間, 會容易教得好, 因為始終是母語.  但英文是要長時間浸的,  學校的語境對小朋友很重要.

mamabianca 發表於 14-12-12 11:27
回覆 klm402 的帖子

我反而覺得幼稚園的中文, 家長放小小時間, 會容易教得好, 因為始終是母語.  但英文是 ...
dse既死亡之卷就係中文, 現今大多家長就係太傾向英文而忽視中文, 但依家讀書最重要真係平衡. 你試下睇下坊間可以補英天同中文既比例係幾多就知道了.
都係基於呢個原因我選舉kv比女女.

hihisheep 發表於 14-12-11 21:29
唔係曬命呀,係真心問!我宜家讀緊York pn,剛剛有KV am offer,又聽人哋講york英文同in小學好過KV ,好驚揀 ...

我說笑的不用放在心上!!
申報; 我是一個準備入YORK本地班準用家.
YORK是第一間收我小朋友的幼稚園,所以我在打後其他幼園面試便用放鬆的心情去IN,
亦因為這樣,及後收到其他幼園OFFER時, 我便可以更加多時間用YORK其方面的資料和其他幼園去比較....
老實說在YORK一月起碼差不多平均要用HK$七千大元,比起其他幼園是貴.1-2千元左右.
(我現在的小朋友在讀有DD名氣Inter.PN.: 學費+車費需要HK$5000,未計其他,所以不是用家的請不要亂說YORK多雜費....以私幼雜費計,單九龍塘私幼認知的只有KV和KM不多....)

身旁的朋友有很多都說我太快決定或說YORK有什麼什麼不好.....為什麼我不選差不多或平一些,但名聲比YORK好的幼園,但在種種因素下,到現在我還是選擇了YORK,而沒有交其他幼園的留位費......我不是說YORK是最好,只可以說是YORK可以供給到我所需要的條件,我亦有擔心是否物有所值.......但要待小朋友真正上學才知道!!!

我心態是; 做父母選學校一定要選一間你認為可以幫到你, 及引發小朋友的興趣最為重要, 尤其在幼稚園K2的時間,是可以影響到小朋友的以後一生的學習態度.....所以選幼稚園名氣是其次,是否配合到做父母的我們,和小朋友上幼稚園後的我們注意的方向最重要......
老實說,我現在只等一間有學卷的結果;如果該學卷幼園收我的小朋友,我便會放棄YORK了!!!

引用:Quote:原帖由+宏心+於+14-12-11+發表揀學校

原帖由 creama 於 14-12-12 發表
你本身意見言詞真係令人唔係咁舒服,kv就係精英,york就係平庸?我平身對York嘅商業都唔係咁buy,但絕唔會 ...
人地一早喺第二個thread話自己有SC offer,跟住勁踩york。以我識嘅幾個SC家長都好隨和,未見過咁嘅人。

引用:本身我係KV用家,+亦係HKPS用家,+我依家都考

原帖由 klm402 於 14-12-12 發表
聽聞YORK ...
Thanks

回覆:York am VS KV am

又開戰...
其中一間,出名多打手,唔知以上post,又幾多個係真

chungayu2  小心!! 你咁寫法,好容易令人同你   發表於 14-12-12 12:59

引用:又開戰...+ 其中一間,出名多打手,唔知以

原帖由 dragonb2012 於 14-12-12 發表
又開戰...
其中一間,出名多打手,唔知以上post,又幾多個係真
咩打手咁誇張,討論下啫,唔使咁陰謀論呀

可能我真係思想太純, 其實我真心唔覺得幼稚園要搵打手上forum去爭取知名度同信任.
請問邊度又開戰呀.

宏心 發表於 14-12-11 22:23
揀學校,除了考慮課程和師資,還要考慮同學質素。你認為 York 和 KV哪一間學校較難考入?哪一間學校學生質 ...

又係呢個人! 一有York 既subject 就關佢事, 真好好笑呢! 其實大家可以吾駛理佢啦, 邊個係高層素既家長, 大家自己心中有數!

我小朋友在York 讀緊, 都有SC 同KV offer, 咁我都想問下佢, 我係咪佢口中既平傭家長?!

佢咁樣分析, 全無理性及數據support! 只能當笑話看

hihisheep 發表於 14-12-11 20:51
York am VS KV am好難揀
當年同你個case一樣,最後我選擇左KV,阿女雖然活潑好動,但是非常融入kv生活!我覺得沒有最好只有最適合!希望你小朋友有個開心快樂嘅校園生活!

chungayu2  說得對!!!  發表於 14-12-12 15:08

hihisheep 發表於 14-12-12 10:38
我仔仔對York 個class teacher麻麻
咁真係要父母代為選擇啦

回覆:hihisheep 的帖子

Personally not a fan of York. I think this school is too commercial.

不喜勿插

Raccch 發表於 14-12-12 14:58
咁真係要父母代為選擇啦
我都係唔鍾意國語老師的教法,所以k1轉回本地班......

darichie 發表於 14-12-12 15:01
Personally not a fan of York. I think this school is too commercial.

不喜勿插
事先說明不是插的....

但不要人云亦云, 要去求證先...私幼基本很多是商業化...如果不是這樣,如何經營呢???
尢其一些新的私幼....你會覺得他們會更重商業味....只不過不多人講!!
....york只是太多人話商業,什麼都講錢......但問了身邊的用家,相比其他之下又不是差很多.....

如果樓主已經係其中一間學校既用家, 你只需要問另外一間學校資料然後自己作比較已經足夠, 你咁樣寫個topic未免比人覺得有哂命感覺
‹ 上一主題|下一主題