用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教高小黑馬發力
樓主: MASAYA
go

請教高小黑馬發力 [複製鏈接]

回覆:請教高小黑馬發力

scyauchris 發表於 15-3-25 08:22
回覆 Radiomama 的帖子

我家都有黑馬大學發力,現在d論文又攞獎.  不過小學佢唔讀都高分,升上中學唔讀當 ...
唔算黑馬吧~小学唔讀都高分,中学唔讀都精英班,基本上資質都係好,只係未有目標方向,未發力啫~

我猜所謂黑馬本身也須是駿馬,之前未跑出只是未發力或未有目標吧。我和老公都覺得,就能否入讀香港八所大學的資助學位計,只要孩子資質尚可+用功讀書,應不大問題。當然要讀三大及神科,則另一回事了。

看來大家看法一致, 是否黑馬全看孩子何時發力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:看來大家看法一致,+是否黑馬全看孩子何時發

原帖由 MASAYA 於 15-03-25 發表
看來大家看法一致, 是否黑馬全看孩子何時發力
我看到大家的看法是,要成為黑馬的先決條條係要有天資,本身是好馬,只是未發揮,才有機會成為黑馬。

2boba 發表於 15-3-25 12:17
我看到大家的看法是,要成為黑馬的先決條條係要有天資,本身是好馬,只是未發揮,才有機會成為黑馬。

...
係~~

醒目開學勳章

請問高小指幾年班開始?

Yanamami  P4  發表於 15-3-25 14:46

回覆 Yanamami 的帖子

中六見家長,老師不停投訴佢的。之後大學一年班佢發現真係要背吓書,你知醫科幾多野要記。現在見佢温書真係極度專心,加上個人要求十分高,次次話d野唔ok,但最後一定A.  論文都要求好高,時常覺得有問題,不過其實可能佢要求太高,話唔得,結果獎都囉左。
不過現在小學同我年代不同,不過佢suggest我比女女自由温習,自己摸索温習方向是最好。

scyauchris 發表於 15-3-25 14:34

中六見家長,老師不停投訴佢的。之後大學一年班佢發現真係要背吓書,你知醫科幾多野 ...
中六老師投訴他什麽呢?成績應該唔會差吧~都入到醫科......

當時成績不是太好, 但以當時成績是無可能入讀醫科系。黑馬當然是本身有才能,只是未有目標,所以一直無發力。

不過我講的黑馬是女仔,我知大部份仔是初中才發力。

有D黑馬系功課又叻,運動又掂,仲有系功績多。好似咩都得'

中學大家banding接近較易追,識人讀皇仁,由band 1尾追上band 1頭。但小學banding較參差,要由band 3追上band 1唔容易。

看來我對黑馬誤解很深呢

我以為所謂黑馬是初小摸索怎樣學習,將成績看得較輕,自然分數很難摸頂

到高小大家拼成績就開始看重分數,有甚麼不為人知的針對性功夫要做

現在看來,大家認為的黑馬都是天才質地,只要發力就一鳴驚人,不是部署得來的結果,那真是可遇不可求
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

個人資質乃天生的,環境是後天的,我想我會從小讓他知道讀書的重要,並以身示範,多看書,玩益智的遊戲,小孩面前保持兒童台,陪他天馬行空,保持學習興趣。
但到中學見到他真是阿斗,我會找他讀書以外玩得出色的、有興趣的事鼓勵他造,作為終身職業,他能自立養自己並從中發展,是我的最終期望。

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

黑馬於我,是天生的,只是未通而已。

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-03-24+發表請教

原帖由 ANChan59 於 15-03-24 發表
認真 d 考試,明白一分都不能少!
我都想我仔認真考試,明白一分都不能少
衣家仲見到佢大楷寫細楷,漏標點符號

MASAYA 發表於 15-3-25 16:29
看來我對黑馬誤解很深呢

我以為所謂黑馬是初小摸索怎樣學習,將成績看得較輕,自然分數很難摸頂 ...
你講個類都有,有個有讀障的,比佢考到讀e tim。自己睇得開成績外,父母都要有好好eq 和supportive, 再加d運⋯我諗唔多law.

MASAYA  多就唔係黑馬啦  發表於 15-3-25 20:59

回覆 MrBeast 的帖子

我覺得父母要勁高EQ, 因為湊小朋友難過讀多個學位。

MASAYA 發表於 15-3-25 16:29
看來我對黑馬誤解很深呢

我以為所謂黑馬是初小摸索怎樣學習,將成績看得較輕,自然分數很難摸頂 ...
你的理念很正常,但LS能給小朋友摸索的空間嗎? 唔好講小學,幼稚園依家都教深教快啦,大部份家長未又配合幫手教,每日都要跟功課架,老師那會讓小朋友從錯誤中學習,小朋友表現有偏差就見家長架啦,點會有耐心等他自己成長,摸索!
依家的所謂名幼都教小學野,但老師枳是幼師訓練但居然教小學課程,家長總驚死入唔到尼的學校添!

‹ 上一主題|下一主題