用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區小學
樓主: yokokingdom
go

深水埗區小學 [複製鏈接]

仲有嶺南小學,蔡繼友同啟基都係深水埗

ajolympic 發表於 15-5-11 22:12
請問崇真好嗎

崇真課外活動後有校車(放學校車分三個時段)

引用:你係咪講緊我呀?+德雅小學+上智 +

原帖由 jelly-pudding 於 15-05-12 發表
你係咪講緊我呀? 德雅小學+上智
咦?我其實都係,德雅小學+上智
你咩年代架?德小現任校長曾修女當年我高小教我數學,因為佢好有heart,所以有佢做校長我覺得好好,不過我個係仔仔,加上性格應該唔適合軍訓,德小就唔係首選喇,但我都應該會考,back up大抽獎都好丫,德雅真係基礎打得好

引用:Quote:crystalupala+發表於+15-5-11+13:06+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-11 發表
咁你又覺得深水埗區既中學中, 除上智以外, 有邊D好得過德雅?
除左上智,應該瑪神,銘賢,黃棣珊都好過德中

回覆:ozduckie 的帖子

我讀上智時,每年十幾廿個德雅上去,感覺德貞小學同嘉靈上去多d, 可能都係寶血會,當然sfa都唔少

crystalupala 發表於 15-5-14 04:11
除左上智,應該瑪神,銘賢,黃棣珊都好過德中
請問妳覺得這些學校是從那方面好過德中?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我讀上智時,每年十幾廿個德雅上去,感覺德

原帖由 crystalupala 於 15-05-14 發表
我讀上智時,每年十幾廿個德雅上去,感覺德貞小學同嘉靈上去多d, 可能都係寶血會,當然sfa都唔少

...
無錯,基本上德貞女仔都會首選上智,我當年差不多全班德貞女仔做返上智同學。
可惜依家德貞唔收小學,否則都想我女行返呢條路入holy

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+15-05-12+

原帖由 crystalupala 於 15-05-14 發表
咦?我其實都係,德雅小學+上智
你咩年代架?德小現任校長曾修女當年我高小教我數學,因為佢好有 ...
曾修女當年都是教我Maths. 我地應該差不多年代。

上智,我果時校長係 Sister Rosemary 後來係 Sister Julianna.

BTW, 我果個都係仔仔。

回覆:深水埗區小學

徳雅同德貞都係幾好的小學,德貞仲係英小添。但两間學校约中學都吾係 band one, 點解呢?
德貞仲吾再繼續辦小學,有點可惜!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+crystalupala+於+15-05-14+發

原帖由 jelly-pudding 於 15-05-21 發表
曾修女當年都是教我Maths. 我地應該差不多年代。

上智,我果時校長係 Sister Rosemary 後來係 Sister Juli ...
嘩!真係同年代喎!also Sister Rosemary -> Sister Juliana!
你仔仔幾大?

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+15-05-21+

原帖由 crystalupala 於 15-05-22 發表
嘩!真係同年代喎!also Sister Rosemary -> Sister Juliana!
你仔仔幾大?
Me2
同年代耶

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+15-05-21+

原帖由 crystalupala 於 15-05-22 發表
你仔仔幾大?
5 years 9 months now la

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+crystalupala+於+15-05-22+發

原帖由 青青河邊草 於 15-05-23 發表
Me2
同年代耶
我1995年Form 7 畢業的

引用:Quote:原帖由+青青河邊草+於+15-05-23+發表

原帖由 jelly-pudding 於 15-05-25 發表
我1995年Form 7 畢業的
我早一年

回覆:crystalupala 的帖子

我囡囡都考到德雅,上EK都幾多人話德雅谷,我想問德雅老師有無愛心?萬一亞女谷唔起,老師對成積中下學生的態度好唔好?
我會叩門瑪神,其實2間學校的成積如何,係咪都係德雅好d?

引用:回覆+crystalupala+的帖子 好吾好睇你要也

原帖由 Jane1983 於 15-05-11 發表
回覆 crystalupala 的帖子

好吾好睇你要也。德雅校風純、小朋友乖、學術程度幾高,但較谷,中學band2頭, ...
親戚係40網,佢whatsapp黎話派得好差(佢勁唔滿意),我問佢派到邊間佢唔講,淨係喊晒口無心情。我唔熟呢區有邊幾間較冷門或少人揀?就只能話佢或者佢仲未發挖果間優點,可能唔谷輕鬆讀呢,就問佢有冇扣門都唔答喇。

回覆 hummingbirdy 的帖子

gum 神秘,但又 whatapp 你

引用:回覆+hummingbirdy+的帖子 gum+神秘,但又+

原帖由 mimi005 於 15-06-08 發表

gum 神秘,但又 whatapp 你
佢冇晒心情講邊間,淨係話心情好差差!!!其實仲開辦得學校,一定有其優點!

yes, agree

回覆:深水埗區小學

親戚覆左我佢派左邊間,唔滿意果間但又唔去叩門,其實叩多幾間無壞都叫盡左力,但系佢都話唔叩。咁仲有咩好怨。

‹ 上一主題|下一主題