用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借位減數求教
樓主: cting817
go

借位減數求教 [複製鏈接]

引用:小朋友現在小二但當計+65+-+(+++++)+=+38+

原帖由 cting817 於 15-06-03 發表
小朋友現在小二
但當計 65 - (     ) = 38
或者 (     ) - 26 = 19
阿女讀名津小,今年小一有呢類心算題;由於阿女有上公文數而進展唔錯,所以佢搞得掂。回想大女能力比較差,真至搞掂加數,先可以處理呢類問題。

回覆:借位減數求教

其實小朋友只要明咗減同加嘅關係,會好快click到點計。可以用單位數嘅例子操熟先。如 4+()=7;變成 7-4=(),如果概念清晰,雙位數都係咁玩。

我女學校教:

4 + 3 = 7
3 + 4 = 7
7 - 3 = 4
7 - 4 = 3
以上係一個family
當佢熟習左以上既 concept 就計到果D數。

王家爸爸  呢個都係辦法  發表於 15-6-4 09:00

回覆 IloveJJ 的帖子

我都是用糖作比喻,不過唔會直接講加定減,叫佢自己想。

DreamKid 發表於 15-6-3 23:55
我女學校教:

4 + 3 = 7
呢個辦法有啲似 Inductive Reasoning,通過觀察不同但有關既現象,找出規律同模式,進行歸納。

IloveJJ 發表於 15-6-3 22:17
我仔學校老師教第二題係:有一盒糖唔知幾多粒,咁你將食咗既糖紙加返上去,咪知原本有幾多粒囉!

...
當計第一題時, 65 - (     ) = 38,可以問小朋友,一盒糖有65粒,弟弟食啲,淨返38粒比你,你知唔知弟弟食左幾多粒?

引用:其實小朋友只要明咗減同加嘅關係,會好快cl

原帖由 sbux 於 15-06-03 發表
其實小朋友只要明咗減同加嘅關係,會好快click到點計。可以用單位數嘅例子操熟先。如 4+()=7;變成 7-4= ...
同意。呢個就係最基本概念。所以學校唔會教balancing equation 的方法。其實只係加減換。頭腦靈活好快學會,好似我仔咁就唔到。應該加強呢個概念。

醒目開學勳章

cting817 發表於 15-6-3 12:07
小朋友現在小二

我仔小一,佢話識計,問佢點計,第1條佢會將65-30=35,因為35+3=38,所以答案係30-3=27,第2條就直接話26+19就係答案。我覺得第1條諗法頗複雜,但係佢自己諗總好過人哋幫佢諗,將來計再繁複嘅數會易啲吸收。

教加減關係嘅方法可以係俾3個數字佢,要佢自己做式:

例如:3/6/9

3+6=9
6+3=9
9-3=6
9-6=3

希望幫到佢明白加減關係

小朋友現在小二

我叫我仔寫出3-2=1,然後叫佢諗2是點計出來呢?原來2=3-1,套用這個例子,就可以計算出你第一條的答案了。如是者,3是點計出來呢?原來3=2+1,套用這個例子,就可以計算出你第二條的答案了

Olympian 發表於 15-6-4 09:17
同意。呢個就係最基本概念。所以學校唔會教balancing equation 的方法。其實只係加減換。頭腦靈活好快學 ...
頭腦靈活好快學會 <===== 「頭腦靈活」呢四個字為何會離我那麼那麼的遙遠啊!!!!!!

小朋友現在小二
試用十乘十嘅方格紙,(代表十進制)。65 - (    )=38. 用黃色填上65 格,用藍色圈去38格,再數一數餘下幾格
(  )-26=19  用黃色填26格,紅色填19格,數一數加埋有幾格。唔用顏色,用放紅綠豆也可。
係讀數,數數同攞數嘅訓練

在電腦開個Excel 表,用填色工能,簡單加減乘除都可以做解說,試一試

以上方法,係言語治療師教小朋友時,我坐傍邊被啟發嘅方法

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-6-3+14:00

原帖由 little_yolky 於 15-06-03 發表
你咁講仲複雜咗。我仔唔會有耐性聽我講咁長。

11B 發表於 15-6-5 08:14
你咁講仲複雜咗。我仔唔會有耐性聽我講咁長。
但係佢如果係第二題個題型就可以用呢個方法做到, 第一題先做唔到, 因為佢無注意個減號而已。

DreamKid 發表於 15-6-3 23:55
我女學校教:

4 + 3 = 7
Good method for a young kid to understand.

SorTo 發表於 15-6-5 15:30
Good method for a young kid to understand.
我都覺得幾好。而家我教個女乘除數,我都用類似既方法。
3 x 4 = 12
4 x 3 = 12
12 / 3 = 4
12 / 4 = 3

我女在數學方面麻麻,但哩個方法幾 work。

我女話學校老師會寫 5 + 4 = 9,然後叫小朋友寫其他既 family member。佢 practise 咗一輪之後就好快睇到 9 - ( ) = 5 係 9 - 5 = 4

小二不容易明!有必要咁深?

引用:小朋友現在小二但當計+65+-+(+++++)+=+38+

原帖由 cting817 於 15-06-03 發表
小朋友現在小二
如果佢明白進位加數,應該不難明借位減數。

‹ 上一主題|下一主題