用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs陳守仁
樓主: Ellie33
go

聖羅撒vs陳守仁 [複製鏈接]

ST ROSE

個人不喜歡太傳統和太谷的學校 (本人也是受害者),小朋友會因為追趕學校的步伐而比較容易失去了一些自由發展空間,失去創意,腦筋只在學術裏轉,可能這能確保了升中結果,但失去了真正發展小朋友潛能的時間,看家長的取向吧。

回覆 toatoo 的帖子

其實我都有相同顧慮。如果套入呢個case,一間傳統但有中學,一個較活而語言環境好但競爭大又冇中學,作為過來人嘅你又點揀?

引用:Quote:cmchang0927+發表於+15-6-17+08:18+

原帖由 4001cc 於 15-06-17 發表
直屬唔係一定得. 最緊要小朋友認認真真讀. 就去邊到讀都得.

考到TSL已係好叻同有實力, 再加6年既英文訓練 ...
而家競爭甘激烈,睇下樓主想playsafe定覺得小朋友一定做到b1學生

我覺得樓主都buy TSL.
樓主, 你有幾喜歡聖羅撒?
為咗聖羅撒, 放TSL, 會後悔嗎?
為咗TSL, 放聖羅撒, 會後悔嗎?

回覆 Ellie33 的帖子

女兒選了陳守仁,每天都很開心的上學,而且有很多時間閱讀和發展個人興趣。其實女兒也考到其他直私,其中包括很多人流口水的一條龍,但我們為她做配對時,覺得陳守仁比較合適現在小學階段的她,所以選了陳守仁。

現在女兒基本上是學術與體藝多軌發展,她很開心也很充實,作為家長我們也非常滿意。

想強調一點,選校是一個配對的過程,配得適合,小朋友和家長都會很稱心滿意和舒服。所以我覺得家長最好要衡量小朋友的能力和喜歡的學習方式與學校是否匹配而作決定。我們家庭的育兒方法,基本上是採取投其所好,所以女兒一直都能愉快學習。

* 以上只作為用家的心聲,沒有對任何其他學校作出冒犯之意。

HaYi  same view  發表於 15-6-18 19:03
evacalbee    發表於 15-6-17 16:25

Ellie33 發表於 15-6-17 15:28
回覆 toatoo 的帖子

其實我都有相同顧慮。如果套入呢個case,一間傳統但有中學,一個較活而語言環境好但競 ...

出得post問實係投票聖羅撒, 有中學嘛.

但言談間feel到你好怕聖羅撒好傳統, 如果你本身唔buy呢套, 入去真係會後悔.

如果選咗陳守仁, 最多升中先後悔啫.

好似樓上有人話, 其實你個心已經選咗, 何必自尋煩惱呢? 隨心而行啦, 兩間都好, 各有長處, 又唔係寶校, 無絶對對錯的.

不過老老實實, 係咪兩間都有offer先? 唔好嘥我地d手指力喎..

Ellie33  其實我好感謝大家理性及認真嘅分享!BK網民大家都好helpful!  發表於 15-6-17 17:44
Ellie33  Yes.你好幽默。  發表於 15-6-17 17:40

引用:Quote:Ellie33+發表於+15-6-17+15:28+回覆+

原帖由 evacalbee 於 15-06-17 發表

但言談間feel到你好怕聖羅撒好傳統, 如果你本身唔buy呢套, 入去真 ...
六年後場仗肯定比現在難打

回覆:聖羅撒vs陳守仁

我自己覺得有中學backup(縱使不是100巴仙),只要小朋友合符基本上直屬中學的要求,更具條件循序漸進作多方面發展,例如唔使心急要考樂器達八級甚至演奏級,唔使操運動。

引用:Quote:Ellie33+發表於+15-6-17+15:28+回覆+

原帖由 evacalbee 於 15-06-17 發表

但言談間feel到你好怕聖羅撒好傳統, 如果你本身唔buy呢套, 入去真 ...

又見到一個論調:傳統=谷=死板=扼殺創意。伸記得阿女去傳統名津小考插班,面試後副校長同我講:我唔知最後會唔會收你個女,但睇得出佢創意好好,一定要好好栽培佢呀!

其實喺副校長講呢段總結前,佢亦有問我哋點睇「創意」! 回想我呢啲七十後嘅年代,有乜學校唔係傳統?咁多年嚟香港冇創意嘅人材?

有中學back up係吸引,多數人都想保險。

讀傳統、比較谷的女校,會否開心,真係好睇小朋友性格,同埋受吾受的果套。眼見有讀得活潑開心,亦有越讀越沉,吾出聲好鬱悶咁。同一個環境,吾同人有吾同chemistry。

其實真係睇下樓主buy唔buy學校嗰套,如你唔buy,比你保證讀到大學,你小朋友都唔會開心,分分鐘中途就會自己選擇退學!。。。有冇接觸過兩間學校的老師?因我唔知你係咩情況選擇聖羅撒?係叩門?如係叩門,朋友應接觸到老師,不如就可以直接問下個小朋友自己鐘意邊間啦!!

引用:有中學back+up係吸引,多數人都想保險。讀

原帖由 Jane1983 於 15-06-18 發表

讀傳統、比較谷的女校,會否開心,真係好睇小朋友性格,同埋受吾 ...
Agree.....

引用:有中學back+up係吸引,多數人都想保險。讀

原帖由 Jane1983 於 15-06-18 發表

讀傳統、比較谷的女校,會否開心,真係好睇小朋友性格,同埋受吾 ...
agree.

回覆 momama 的帖子

都傾佐幾日, 想知樓主有咩決定.

陳守仁

已經忍痛放咗St. Rose。睇過大家嘅意見後,自己又考慮小朋友性格及需要後,最後覺得TSL啱佢性格多D,亦都希望在語言學習黃金期學好語言,依家嘗試調節心情從容面對將來升中考驗,希望我呢個決定無錯。

BabyKD  Good   發表於 15-6-18 14:56
‹ 上一主題|下一主題