用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

Dear smilies & 彥彥媽媽,

你們好~~~

我女是讀下午班的,彥彥媽媽,唔知會不會編排同一班哩!

在沙士影響下,令到個個人都唔開心,希望病毒早日擊退!!!

香港漸漸繁盛起來喇!

係呢?!你地收到信沒有?我正等待呢! 可能學校正忙著安排清潔同

預防措施,所以等......等下囉!

最後,好高興認識你們喔~~~~~
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

KK:

我都好高興可以認識你呀~~    上下午各有四班,我都希望可以遇到你呢!

我依家都係等緊學校嘅信,我記得佢地話會響五月上旬出信俾家長通知返學的細節,不過我都係未收到..有d心急添∼∼ 不過好似你話齋,可能因為SARS所以d工作量多咗,所以d文件遲,咗啦..

我仔仔仲有返緊幼兒班,我打算會比佢返到培正開學先停,反正學校都可以教下佢d常規呀咁..好過佢係屋企”吽”,因為我個仔好百厭架..

另外,我有少少想試吓同仔仔申請轉上午班,睇吓有冇機會,雖然我都不太抗拒下午班(其實都唔差,起碼佢唔駛晨咁早起身),但因為上午班的話,佢就可以回家先訓晏覺,咁會方便D..唔知有冇機會呢?不過anyway我會試吓寫吓信問,唔得咪算囉!

一於保持聯絡啦..!!     
該用戶已被刪除

寶貝:

多謝你話我知呀!! 我之前唔知所以交留位費時冇做到,頭先我打去學校問,佢地話可以依家寫封信去,然後等消息,我會試吓照做..睇吓得唔得啦!不過唔得都冇所謂嘅...

KK:

我打去問轉班d嘢時順便問埋學校我地幾時會收到返學細節d信,佢地話最遲下星期一就會寄出喇..   

又:smiles,kk,寶貝:

你地會唔會坐校車呀?我就一定會坐,到時睇下有冇機會撞到ah! 係呢..你地住響邊區架?我依家就住鑽石山,不過年尾應該會搬去荔枝角,有冇人響附近呀?     

該用戶已被刪除

彥彥媽咪:

既然有得申請,就試下囉!

我女會坐校車,係路線(1),唔同你地車的,你地估下喇!

最後,多謝你話我知幾時有信收喔~~~~~~
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

不好意思! 我是想問各位媽媽的經驗, 因為我囡囡出年就要入讀K1,今年要報名喇~~ 請大家多多指教, 我想問培正是怎樣取表的? 另外幼稚園男女校, 中學是否亦是男女校? 多謝大家幫忙

penpen:

以下係我仔仔(2000年出世,2003年9月入學)的收生Schedule:

2002年10月底至11月初--郵寄到培正取form
2002年11月底------親身交報名表
2003年12月初------interview
2003年1月底-------收信通知結果及辦理註冊手續

我相信每年的收生時間應差不多,以上可供你作參考,你可於九月左右打電話去培正查詢當時的確實收生日期.

培正幼稚園,小學和中學都是男女校的.

彥彥媽咪,
真係十萬個唔該晒妳呀!!      

Penpen:

哎...唔好意思...因我頭先響另一dtopic度見到你的留言,提到你囡囡是2001年9月出世的??

若是的話,那有一點就要講了..培正是只收在九月一日入學前已足三歲的小朋友,故若你要幫囡囡報讀培正,就可以報2005年入學的那一屆,而到時你的小朋友就是大b(即入學時係己差不多4歲了),你想不想囡囡多等一年呢? 這點你就要考慮一下了...   

彥彥媽咪,
唔該晒! 真係慘,我個囡差17日咋!!
:-x

Hello,各準K1家長:

我想大家都已收到學校通知要訂課本及文具等東西了,是嗎?

我想問吓個list上面寫的課本除了透過學校訂,仲可以去邊度買到嘅呢??世界書局,文風個d有冇呀?   

因我諗住反正仲有時間,就想去出面望吓格吓價先咁囉..   

Dear 彥彥媽咪:
下~~~~~~
我還未收到呢????
可能呢一兩日吧!!!!
:-x  :-x    

KK:

咦~~我係上星期五已經收到咯喎..唔知佢地係咪分批寄出先會咁呢??    不過唔緊要,仲有時間,你遲d再收唔到就要問吓喇..

上面寫住無論最後搵唔搵學校買都要響六月二號至六號個星期交番回條番去,唔係又當我地唔讀呀..(成日嚇我地話唔做mud就當唔讀..   

到時我亦會順便同阿仔買埋校服..   

我都收到通知啦.

彥彥媽,
請問你是不是會帶著小朋友去買制服呀? 不然我們怎會知道正確的尺碼呢?

晴媽

Chingma:

我唔會帶小朋友去了,一來我仔仔要返學,唔想只係為做校服就唔返學,二來佢好奇心好大,成日四圍走,費事到時去到捉都捉唔住,我都心中有數佢大約著幾大嘅...   

不過我從張通告內睇到培正d校服係買校徽”聯”落恤衫前的胸袋上,咁咪即係可以只係買校徽,然後去國貨公司d普通白恤衫咪得囉?   

我都會去睇吓佢地d恤衫賣幾錢比較吓嘅..   

各位媽咪, 我係上個星期尾收到信, 但我想問下要預備幾多套校服呢? 唔該哂!

彥彥媽咪,

差5日會唔會有機會呢?
[img][/img]

Mayfung:

sorry呀~~唔得了,培正呢方面好嚴,佢地講明只收9月1號前足三歲的小朋友,我地寄信去攞form時要附上埋小朋友嘅出世紙副本,若小朋友的歲數唔夠,佢地係唔會寄報名表俾你架..所以你仔仔要報2005個屆嘅幼稚園 咁你要考慮吓俾唔俾你仔仔做大仔了..

不過民生同祟真就足兩歲八個月就OK,咁你仔仔就合資格了.     

彥彥媽咪,

oh! 培正真係好嚴喎     咁我報少間喇! 唔該晒!!
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題