用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心求賜教:林護 Vs油真
樓主: 東南西北
go

真心求賜教:林護 Vs油真   [複製鏈接]

東南西北 發表於 15-10-15 13:04
王家爸爸:
一直在EK爬文時都看過你很多寶貴意見,今次你回覆我的提問,真的感到光榮。
你的意思是叫我不考 ...
個人意見覺得自行階段應該略為進取,最重要係唔會因為入左略差既學校而感覺後悔。

B1A學生,油真可以係大抽獎乙部分既安全線。如果真係好保守,甚至可以放乙二,但係最好唔好係自行階段選佢(除非你真係好鍾意油真)。

英華女校比油真要求高很多,但係根據我仔以前既小學派位資料,每年都有人自行入(因為英華女係他區,所以估係自行入),她們都係大約第三名到第二十名左右。如果你女係中游以上既小學,全級10,英華應該有一定既機會。當然,收唔收還要睇面試表現。

引用:Quote:東南西北+發表於+15-10-15+13:04+王

原帖由 王家爸爸 於 15-10-15 發表
個人意見覺得自行階段應該略為進取,最重要係唔會因為入左略差既學校而感覺後悔。

B1A學生,油真可以係大 ...
因我們家在美孚,學校深水埗,
所以選校網都只是深水埗,
在這區,揀學校係好難,上智是天主教,因信仰不同,老公都好堅持說不會考慮,咁餘下的我可揀的不多,所以總想在自行搞掂後,唔洗大抽獎。

elbar  所以自行 2.聖士提反女校/油真會較英華機會高, 要搏就搏直資-女拔萃   發表於 15-10-15 13:53

引用:Quote:原帖由+東南西北+於+15-10-15+發表王

原帖由 mcl203 於 15-10-15 發表
事實係,若係坊間都認識既ㄧ線小學,頭10都可以好多選擇了 ~~~
我阿女只是深水埗區的一線學校,
可能出到油尖旺就好難同d勁人爭啦!

引用:英華女校自行要求真的很高聖士提反女校機會

原帖由 小Monkey 於 15-10-15 發表
英華女校自行要求真的很高
聖士提反女校機會高
我都係咁話!英華自行都幾難入!前年報自行英華,600多近700 applicants 只收40 個!好多top 女仔申請!!

回覆:真心求賜教:林護 Vs油真

王家爸爸:
油真唔係 Band 1A嗎?
點解你覺得放乙二都入到呢?
BTW,其實我唔係油尖旺角,乙部唔放得油真。

東南西北 發表於 15-10-15 13:32
因我們家在美孚,學校深水埗,
所以選校網都只是深水埗,
在這區,揀學校係好難,上智是天主教,因信仰不同 ...
如果一定要唔過海, 英華女都唔啱你, 因為英華女校係深水埗只係臨時校舍, 過兩至三年會搬番去香港島

坦白講, 如果天主教中學唔考慮, 只你真係連統一派位都唔駛點玩, 係深水埗區, 女仔就大優勢係有2間一線天主教女校(其實我認認有三間).

如果你放棄呢個優勢, 只係得番銘賢同黃棣珊 (頂多計埋間派位直資香島), 其實好戇居

siden  Super agree  發表於 15-10-17 23:52
王家爸爸  見佢工程進度唔快,兩三年未必搬得番去香港島。  發表於 15-10-15 14:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:東南西北+發表於+15-10-15+13:32+因

原帖由 hkpapa852 於 15-10-15 發表
如果一定要唔過海, 英華女都唔啱你, 因為英華女校係深水埗只係臨時校舍, 過兩至三年會搬番去香港島

坦白講 ...
係呀! 呢個亦係我地最最頭痛和煩惱的問題。
都同老公傾過兩年,佢都話銘賢咪銘賢囉!
都唔錯呀!!!!!!
所以我就想盡力&辦法在自行和直資階段玩完這個遊戲。

回覆:真心求賜教:林護 Vs油真

點解唔過得海?怕遠?

我係你會試BPS, 英華。

elbar  只是10名內不是3名內又不宜搏得太盡。  發表於 15-10-15 14:22

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-15+發表

原帖由 東南西北 於 15-10-15 發表
都唔錯呀!!!!!!
唔係嘛.......如一線小學,成績咁好,我唔會選銘賢,咪理你老公。

引用:點解唔過得海?怕遠? 我係你會試BPS,+英

原帖由 austism 於 15-10-15 發表
點解唔過得海?怕遠?

我係你會試BPS, 英華。
唔係唔過得海,自行玩得兩間,當然想搵兩間地點適中。 如果學校 banding 差不多,我會 prefer 近屋企少少囉!

Yanamami  同意~  發表於 15-10-15 14:12

引用:Quote:原帖由+東南西北+於+15-10-15+發表係

唔係嘛.......如一線小學,成績咁好,我唔會選銘賢,咪理你老公。

...
真係要再好好傾傾這個問題,好頭痛!!

elbar  留待派位才 首選 銘賢   發表於 15-10-15 14:19

係咪話今年小六升中出生率依然低,可以唔洗禁保守?

引用:校網內的annual+report+有列出+DSE+成績 +

原帖由 Cleo 於 15-10-15 發表
校網內的annual report 有列出 DSE 成績
找到了,thanks!

東南西北 發表於 15-10-15 14:01
都唔錯呀!!!!!!
作為男人我都唔撐妳老公, 咁樣搵個女嚟攪!

siden  住ssptop 1A 唔去上智  發表於 15-10-17 23:54
王家爸爸    發表於 15-10-15 14:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-10-15+發表點

原帖由 東南西北 於 15-10-15 發表
唔係唔過得海,自行玩得兩間,當然想搵兩間地點適中。 如果學校 banding 差不多,我會 prefer 近屋企少少囉 ...
明白!

我就不怕遠,只要適合就ok, 所以我自行只選一間,堅定不移,最終如願。

引用:Quote:原帖由+東南西北+於+15-10-15+發表唔

明白!

我就不怕遠,只要適合就ok, 所以我自行只選一間,堅定不移,最終如願。
請問你個小朋友入了邊間呀?

引用:Quote:東南西北+發表於+15-10-15+14:01+係

原帖由 hkpapa852 於 15-10-15 發表
佢就係有這份堅持和執著,好聽d係有原則,唔好聽係食古不化。 佢覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,銘賢係無上智咁叻,但都唔差,都有叻人在當中。

hkpapa852 發表於 15-10-15 14:15
宗教信仰既野,外人好難明白。我仔學校以前都有人堅持揀TSK,原因只係因為TSK係基督教學校。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-15+14:15+作

原帖由 王家爸爸 於 15-10-15 發表
宗教信仰既野,外人好難明白。我仔學校以前都有人堅持揀TSK,原因只係因為TSK係基督教學校。 ...
TKS即是邊間呀?
我為了要配合他的堅持,所以要做多d功課囉!
多謝大家的意見和教路,獲益良多呀!

elbar  聖公會鄧肇堅是灣仔主要收BAND 1尾生基督教英中男女校  發表於 15-10-15 14:57
elbar  灣仔主要收BAND 1尾生基督教英中男女校。  發表於 15-10-15 14:56
hkpapa852  灣仔聖公會鄧肇堅  發表於 15-10-15 14:55
王家爸爸  灣仔聖公會鄧肇堅中學  發表於 15-10-15 14:54

東南西北 發表於 15-10-15 14:25
佢就係有這份堅持和執著,好聽d係有原則,唔好聽係食古不化。 佢覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,銘賢係無上 ...
囡囡升中, 都有返咁大個, 有冇問下佢意見? 囡囡有宗教信仰嗎? 天主教佢自己有冇問題先?! 如果囡囡自己對宗教冇所謂, 我係妳就真係唔會理個老公.....! 冇理由因為自己嘅執著同偏好, 而影響小朋友嘅利益.

siden    發表於 15-10-17 23:56
王家爸爸    發表於 15-10-15 15:19
‹ 上一主題|下一主題