用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

judy 發表於 16-1-19 11:41
呢啲係唔係小四、小五嘅問題?
朋友幫人補數學,我小朋友初小呢次考試各科進步,唯獨數學退步 (仲要今次考試準備最多就係數學),同個朋友傾開,佢話佢有d學生衰呢d,不過我地未派卷,未知實際情況係點,高小仲係教立體圖形?

judy  是  發表於 16-1-19 11:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:點解小三成績走一落千丈

Yanamami 發表於 16-1-18 17:44
其实小四先会突然深好多~小三应該仲算ok。禁你要睇下佢因乜差:唔小心?唔明唔識?做得慢唔夠時间?平日做 ...
差咗既原因:中文科:
1. 閱讀理解D字突然多咗成倍, 好多同學仔都睇唔切。就算好似阿女睇得切的, 都因為題目略為改變問法而企咗响度。
2. 錯別字多, 扣成3-4分。
3. 範圍大咗好多。小一、二已測範圍唔會重複考, 但小三乜都要考。
4. 因為乜都多咗, 又要做TSA練習, 無時間睇書, 以前日日有得睇。

英文科:
1. 識既生字太少, 令作文內容貧乏。
2. 基礎弱, 明明好易的tenses題目都可以錯。

好咗既原因:
數學:
1. 轉咗老師教, 由科主任教。

體育:
1. 大個咗, 所以體育好咗。

MASAYA  妳講成績差左其中一個原因有TSA份,唔怕得罪人?  發表於 16-1-19 12:15

longlokma 發表於 16-1-19 11:29
其實不應只用分數去衡量,要同時看各科名次、对比最高及一般同學分數才有意義。每次卷內容深淺不同,单靠自 ...
可惜我校沒有列明每科的名次, 其實十分有用, 最好寫埋個平均分, 可以參考下。

係呀, 全級一齊跌, 有個別同學無跌, 其餘都係跌1X-2X分。但我只睇到班入面有一位同學無跌, 佢就係跌咗, 仲要係20分, 仲要一屋都係書, 嘥我咁多錢買書睇, 都係跌咗, 睇得切都仲要做錯, 成日寫錯字, 成績由A變咗C。我只睇到咁多嘢。

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-01-19+發表佢話

原帖由 IloveJJ 於 16-01-19 發表
原來如此,我仔係呀!但我見其他人又無跌喎!
答题技巧呢樣野,有家長或補習老師名燈指引下,絕對有優勢。

引用:Quote:佢話小一數學好直接,小二會轉個彎問

引用:Quote:longlokma+發表於+16-1-19+11:29+其

MASAYA  妳講成績差左其中一個原因有TSA份,唔怕得罪人?  發表於 5 分鐘前

我阿女唔覺得, 但我本人係覺得。
佢每日都要做一份TSA練習, 雖然唔多, 但加埋其他多咗同深咗既功課, 我覺得無用既TSA練習分明係阻住地球轉, 嘥咗時間無得睇書。D TSA練習又唔係深, 做一兩份知個形式咪得, 做咁多嚟做乜鬼。

little_yolky 發表於 16-1-19 12:00
可惜我校沒有列明每科的名次, 其實十分有用, 最好寫埋個平均分, 可以參考下。

係呀, 全級一齊跌, 有個別同 ...
我校每科得全級頭五名先有名次,一退步就唔見左影,用途不大
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-1-19 12:27
我校每科得全級頭五名先有名次,一退步就唔見左影,用途不大
DGS每科有全級平均分, 小朋友可以知道自己係above定below, 真係好有用。P5, P6每科名次可以讓家長對小朋友banding掌握得更好, 因為唔止係總名次, 每科差幾多都知。當然科科都叻既小朋友當然無問題, 但有一科弱, 仲要係主科的, 就好重要了。果科達唔達平均數指標同排位真係好重要。真係羡慕科科都叻既小朋友家長, 真係諗少好多嘢, 死少好多腦細胞。

頭5名都好丫, 好過無。

引用:Quote:judy+發表於+16-1-19+11:41+呢啲係唔

原帖由 MASAYA 於 16-01-19 發表
朋友幫人補數學,我小朋友初小呢次考試各科進步,唯獨數學退步 (仲要今次考試準備最多就係數學),同個朋友 ...

你講果d一定係初小數,我仲記得!有點、有枝、有剪纸平面等問可砌成什麼圖形嘛!

高小是計面積、體積啦

judy  高小都有問幾多面幾多頂。  發表於 16-1-21 09:16
MASAYA  可能國際學校唔係呢  發表於 16-1-19 12:54

little_yolky 發表於 16-1-19 12:31
DGS每科有全級平均分, 小朋友可以知道自己係above定below, 真係好有用。P5, P6每科名次可以讓家長對小朋友b ...
一開始以為妳講中學...

咁妳都要感恩自己個唔係科科都below
就算學校唔講,小朋友自己都會講成績,所以自己班我知佢處於咩位置,係唔知全級既情況囉,不過睇埋全級前五都大約估到既

little_yolky  好彩below果科體育唔駛呈分,數學又終於above咗了。  發表於 16-1-19 12:53
little_yolky  我阿女們唔會同同學仔講成績,所以唔知。  發表於 16-1-19 12:52

hingning 發表於 16-1-18 16:38
小一,小二的時間成績都很好!!
但上到小三科科都差晒?
是否資質問題?

有好多因素,先了解下成班考的最高分是多少; 同自己相差是否遠 ?
全班考幾多名次? 全級?  
考試卷睇番錯咩?唔小心或唔明題目?

小三下學期更深,數學開始教分數 concept, 小四,五,六就應用分數,底打得唔好,會出事。 英文又多一個 past tense 要記不規則動詞 ,comprehension 又長又深左dd。

的確小三去小四,小四深左好多

little_yolky  past tense係P3上學期。  發表於 16-1-19 16:16

IloveJJ 發表於 16-1-19 12:13
成屋書,都攪成咁《--我老公都係咁話!

係架, 成屋書高小中文成績都可以係 C 架, 唔係嚇您.

以下所講的不喜勿插, 純個人見解及小女經驗之談! 中文, 原來都要係街買少少補充(如標點符號, 閱讀理解, HKAT 試題....) 做下,操下, 對我女係好有用及有明顯進步

高小有D中文的閱讀理解的答案真係不明顯或是無棱兩可, 難左好多. 做下補充不失為一個雞精方式, 因看書太不著邊, 補充的選材較貼近教材. 我個仍不是好愛睇中文書, 我都唯有出補充, 好過冇.

小時了了 發表於 16-1-19 13:40

以下所講的不喜勿插, 純個人見解及小女經驗之談! 中 ...
小一下學期我已接受左我孩子不是張無忌,要做下練習先會合格。

MrBeast 發表於 16-1-19 16:07
小一下學期我已接受左我孩子不是張無忌,要做下練習先會合格。
你都好丫, 我到小二下學期考試前先識買練習佢做

MrBeast  都係多得一些ek前輩C底下提點   發表於 16-1-19 16:20

小時了了 發表於 16-1-19 13:40

以下所講的不喜勿插, 純個人見解及小女經驗之談! 中 ...
好, 今個暑假等我訓練吓佢先。
‹ 上一主題|下一主題