用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試時明示或暗示會收生
樓主: yee8001
go

自行面試時明示或暗示會收生 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-1-26 16:59
最怕你自己以為係暗示, 其實會錯意..... 無謂考究咁多呢D嘢, 對升中無乜實質幫助
...
以前體藝係派位前出封 "多謝選擇體藝中學" 咁既信畀有得面試既家長, 家長就誤會左 "好大機會或已收左", 應該係咁我囡個年 (15-16) 係無再寄出呢封信囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第

原帖由 CWNA 於 16-01-26 發表
神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第1志願。咁即代表巳收。
其實叫佢唔好填第一就真啦,比啲機會人哋麻!

5kin  有乜關係,自行收咗統一點填都無所謂啦,改變唔到派去自行果間嘅  發表於 16-1-28 18:20

王國會長

yee8001 發表於 16-1-26 16:51
其實除咗直資學校外,其他學校會唔會明示或暗示會收取所仲意自行面試嘅學生? 咁學生就唔駛等到7月先知. ...
明示係唔可以, 暗示就有可能會錯意

就是這樣也不要盡信, 我同事就是信以為 Sure Win, 大抽獎時隨意地填, 最後派位結果強差人意, 由 Band 1 尾彈到 Band 3, "O" 晒嘴, 有什麼可以做?  收到派位証為準

回覆:SONIALAI 的帖子

其實一般中學所謂喑示真的不要當真,你朋友當時收過怎樣的暗示?

回覆:waiwai2006 的帖子

歸根究底都係制度的錯,有乜理由自行要7月先公布

5kin  呈3多數4月先考  發表於 16-2-2 17:36
5kin  唔等7月咁最快可以幾時?  發表於 16-2-2 17:32

回覆:自行面試時明示或暗示會收生

囝囝同學當年自行面試後,面試老師說很喜歡她,希望有機會再見到她,最後真的入左。

引用:歸根究底都係制度的錯,有乜理由自行要7月

原帖由 waiwai2006 於 16-02-02 發表
歸根究底都係制度的錯,有乜理由自行要7月先公布
係囉,唔得就早通知,到大抽獎時可以唔洗再博。

引用:神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第

原帖由 CWNA 於 16-01-26 發表
神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第1志願。咁即代表巳收。
他區點填第一?

等到7月放榜期間,有直資offer是否不可accept? Accepted, 就自動放棄自行的學校?好煩

~easybring~

醒目開學勳章

唔好信,早2年我女有同學面試時
屯門四大其中一間,老師知道同學仔選佢哋第二志願
對同學仔講明~若第一志願唔收佢,佢哋一定收
最後派位一出,自行2間都唔收....

回覆 pcy307 的帖子

Bernice

回覆:QOOGIRLZOE 的帖子

對一些中規中舉的學生,明視暗視都係冒險,咁咪做就好多呢啲學生選擇入直資確保英中學位。最後,咪剩得超班學生同超劣學生玩大抽獎囉!所以,那些好的津校都唔係咁易收到咁多叻學生...

唔明點解自行都要到7月先知結果,攪到好多人根本唔會等

回覆 lovingparent 的帖子

不如分享下大家天對面試時學校的明示或暗示有甚麼睇法

唔好誤會呀, 当年我FD 啊仔, 自行時話老師同佢講希望七月見,
佢以為實得, 最后派乙二, 相信係老師門面工夫, 係人都咁回應

5kin  可能你仔仔已經入咗waiting list,但又咁啱未輪到  發表於 16-2-26 17:39

lovingparent 發表於 16-2-26 16:56
回覆 lovingparent 的帖子

不如分享下大家天對面試時學校的明示或暗示有甚麼睇法 ...
無白紙黑字,個心点都唔踏实。

TwinWong    發表於 16-2-28 17:51

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:yee8001+發表於+16-1-26+16:51+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-01-26 發表
最怕你自己以為係暗示, 其實會錯意..... 無謂考究咁多呢D嘢, 對升中無乜實質幫助
...
唔好咁上心。識人今年考小一,最終回合校長話:小朋友咁叻,應該手上都有唔少offer啦。遲d收到我地offer就記得放返其他位喇。

結果係waitlist

TwinWong  仲諗住校長嘅話, 就係堅, 真係大整蠱  發表於 16-2-28 17:54
Yanamami  乜禁大整古……  發表於 16-2-26 18:52

互相都係騎牛搵馬啫!

老師面試時問學生點解鍾意呢間學校,當然數得出多個理由。到學生有更好嘅直資或扣門位時,唔通呢啲仲係承諾咩?

老師面試時見個學生唔錯,想收佢係好正常,但之後見到有更好嘅,唔通學校唔可以重新考慮咩?

5kin  Agree,in你時又唔一定係最後幾個,點知之後仲有無人踢你落嚟?  發表於 16-2-27 17:22

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-26+發表

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-26+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-26 發表
唔好咁上心。識人今年考小一,最終回合校長話:小朋友咁叻,應該手上都有唔少offer啦。遲d收到我地offer就 ...
嘩咁都得? 害死人喎! 男校?

‹ 上一主題|下一主題