用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網除左四寶放邊間乙一必入?
樓主: kkwo80
go

91網除左四寶放邊間乙一必入? [複製鏈接]

其實真係唔明, 沙胡升B1中學比例, 可能仲低過慈航, 咁都乙1收滿? 真係叫胡XX就得?

siden    發表於 16-6-11 01:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lhw820+發表於+16-6-10+20:43+今年沙

原帖由 hahabar 於 16-06-10 發表
有冇人知佢點解咁少位?縮班?
因上2年加左班,今年冇課室可以再開4班,所以比以往少學額

awinyee 發表於 16-6-10 22:06
識人沙胡乙一唔入
我1-1-1 沙胡都唔入!

hkpapa852 發表於 16-6-10 23:07
其實真係唔明, 沙胡升B1中學比例, 可能仲低過慈航, 咁都乙1收滿? 真係叫胡XX就得? ...
可能沙胡附近多人住,而且在學多細佬妹,所以收爆

引用:其實真係唔明,+沙胡升B1中學比例,+可能仲低

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
其實真係唔明, 沙胡升B1中學比例, 可能仲低過慈航, 咁都乙1收滿? 真係叫胡XX就得? ...
好可能宗教問題,感覺上神比佛道令人易d接受,而沙胡始終係願景上好d, 慈航係升中上叫穩定,我估之後五六年都上落不大。沙胡而家可能不及慈航,但最有可能越來越好,有得望下,搏下。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-06-10+發表

原帖由 frogbobo 於 16-06-11 發表
好可能宗教問題,感覺上神比佛道令人易d接受,而沙胡始終係願景上好d, 慈航係升中上叫穩定,我估之後五六年 ...
慈航教得深考得深,功課聽聞亦唔算輕鬆,比人感覺幾谷,但成績/升中派位谷完都咁弱,咁做乜要小朋禁辛苦 ? 所以家長卻步絕對合理。

沙胡用家, 因為係新學校 (2007年一胡下午班接收樂善堂陳袓澤)
當年人數真係好少, 每級得一兩班, 派位不能作準(大約36%英中),
要睇埋今年, 不過事實係學校著重德育, 少催谷成績

lhw820 發表於 16-6-10 23:22
因上2年加左班,今年冇課室可以再開4班,所以比以往少學額吁
咁小六會走ga ma.點會唔夠嗎?

引用:Quote:lhw820+發表於+16-6-10+23:22+因上2

原帖由 hahabar 於 16-06-11 發表
咁小六會走ga ma.點會唔夠嗎?
今年沙崇有3班小六,所以將會收翻3班小一。因小班教學,所以小一有25*3=75個位。自行收生收凸咗(收了49人),所以統一派位得翻2x個位。

回覆 小曳人 的帖子

我填表時剛考田小校長係度,我填乙二田小,佢話一定唔入。有朋友同我一樣填乙二,最終派乙三。

引用:其實真係唔明,+沙胡升B1中學比例,+可能仲低

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
沙胡不是二線頭,一線尾的學校嗎??為何差過慈航??想了解多些沙胡,請指教。

cl741123 發表於 16-6-11 22:27
沙胡不是二線頭,一線尾的學校嗎??為何差過慈航??想了解多些沙胡,請指教。

...
請問你根據甚麼認為佢係一線尾二線頭既學校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:91網除左四寶放邊間乙一必入

田小乙二已經唔入,91網情況越來越嚴峻

坦白講, 今年91網其實已經比上年好, 起碼仲有幾間可接受既88冋89網學校俾你抽.

今年梁小有人乙2入,梁小這麼不受歡迎嗎

引用:今年梁小有人乙2入,梁小這麼不受歡迎嗎

原帖由 ifdbb 於 16-06-13 發表
今年梁小有人乙2入,梁小這麼不受歡迎嗎
其實我覺得梁小唔差,過去派位,學校都大大方方列出派去中學人數,過去幾年都有幾多人派去曾肇添,林求謀,林漢光,上年都有幾個派去DBS. 學校位置又唔錯,唔係屋邨內,無咁雜,學生放學唔會喺屋邨公園內留連,一放學就係巴士站。
至於功課量,無傳聞講到做幾個鐘咁誇。

回覆:91網除左四寶放邊間乙一必入

出年仲有無88&89嘅學校抽??

回覆 goldvia 的帖子

唔好意思想講講, 放學去公園留連會是一件壞事嗎? 我覺得最重要是會做D咩事, 若在公園玩, 放鬆都問題, 這一代孩子真的慘, 只有讀書, 但讀書都需要健康的身心, 係要各樣平衡, 家長的心態亦絶對影響小朋友發展! 最緊要是時間分配.

goldvia 發表於 16-6-13 09:38
其實我覺得梁小唔差,過去派位,學校都大大方方列出派去中學人數,過去幾年都有幾多人派去曾肇添,林求謀, ...
梁小升中唔差,除左二呂培基朱小一胡,接下來就梁小了
今年太奇怪了,連田小都有人111唔入,梁小反而收到第二志願
梁小校舍都算大,開揚

引用:Quote:goldvia+發表於+16-6-13+09:38+其實

原帖由 ifdbb 於 16-06-13 發表
梁小升中唔差,除左二呂培基朱小一胡,接下來就梁小了
今年太奇怪了,連田小都有人111唔入,梁小反而收到第 ...
今年多了16座水泉澳邨,新邨民一定會先選就近學校,田小,沙胡,朱小呢3間一定多人放第一。

‹ 上一主題|下一主題