用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問聖道迦南是band幾?
樓主: gracekam912
go

想問聖道迦南是band幾?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+kpbb+於+16-9-28+10:29+編輯+\

原帖由 kpbb 於 16-09-28 發表
辦學都是一盤生意,標榜有愛心,
去完面試才覺兩會事。
學校立㻛收到band 2更系好,
但叩門入都有band3生

bwsthomas  X2  發表於 16-10-3 17:11

引用:Quote:kpbb+發表於+16-9-28+09:49+上星期家

原帖由 hkpapa852 於 16-09-28 發表
b2尾/b3頭, 以呢間學校近年既作風, 應該面試既機會都未必有
咪傻啦我校去interview的都是band3生

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-09-28+發表b

原帖由 amy0107 於 16-10-02 發表
咪傻啦我校去interview的都是band3生
我仔小學上年啲有啲band 2同 band 3學生叩呢門收哂喎!後來得一個讀!我信你講!

今年事, 我朋友個女b2尾, 乖女, 數學差d, 英文好, 但唔收

我自己親身經歷,上年簡介會有三場,我地第一場去唔到,就報了第二場去。所以女係interview先,之後我們才去聽簡介會!我記得簡介會那天,interview亞女的老師行埋黎問我女記得佢嗎?我女好開心話記得,當時比我感覺學校老師好認真,所以我和女都喜歡呢間學校,最後都揀了迦南!可能大家會覺得係好小事,但對孩子來說,已經很開心

vvmon 發表於 16-9-30 17:59
我大女剛升中一,上年我去過這兩間學校聽簡介會和面試,最後揀了迦南
我們也考慮過匯知,但我非常擔心"校風"及調景嶺附近屋邨比較"龍蛇混雜",有點怕。

所以前幾天(1月7日開放日),兩間學校撞期,決定去聖道迦南。幸運地,在迦南感覺良好,盼望1月21日的面試。

vvmon 發表於 16-9-30 17:59
我大女剛升中一,上年我去過這兩間學校聽簡介會和面試,最後揀了迦南
另外,想請教一下,今天迦南的同學仔(2016年讀中一的),成績普遍如何?他們有上進心嗎?老師教學是否很上心及關愛小孩子?我們可以升原校b1中學,但我真的擔心,今天的教育制度及所謂b1傳統中學,只會"填鴨"及"催谷"小孩子,反而令一家人未來6年生活不開心,而小孩子也得不到真正"全人"發展。香港很多家長的功利主義"心魔"令人擔心,我始終相信"香港式的學業競爭",對小朋友的將來人生與事業,即個人成長(personal growth),只是有害無益。
這一點,我個人傾向選擇聖道迦南,而不是隔離的匯基東九龍或顏寶鈴等等,甚至自己的原校所謂b1老牌中學。

希望正在聖道迦南唸中一的小朋友家長,不吝賜教,給予多角度寶貴意見,讓我仔細思考。不勝感激!

謝謝大家。

回覆 進爸爸 的帖子

如果你小朋友係band 1學生,又可以原校升讀,你要考慮清楚啦!如果你小朋友棄band1而讀迦南,你地會唔會唔甘心?講真,我大女係裡面讀緊中一,我絕對同意迦南係一間好學校,老師有愛心,同學方面就要睇下你小朋友識什麼朋友!裡面一定會有好叻的學生,有一些比較懶散!不過我見學校好緊張學生,不止係學業,行為都好關注!
如果你話裡面無band1 生,我好肯定答你唔係,我女有幾個同學係band 1,不過比例一定比外面band1少!主要係b2中至b3的學生!起碼我大女升中時係band3!

進爸爸 發表於 17-1-9 09:02
另外,想請教一下,今天迦南的同學仔(2016年讀中一的),成績普遍如何?他們有上進心嗎?老師教學是否很上 ...
如果小朋友係B1或B2頭學績, 棄B1直屬中學選聖道迦南, 我會確得好"戇居"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好介意,我又唔覺得『戇居』!如果只睇banding去為孩子選學校,我反而覺得唔係太好!我記得我當年升中,派到band3學校『當時有5個banding』,我有部分同學去band1!結果現在我係專業人仕,我band1同學係文員!我不是話我同學唔好,而是我覺得我中學造就了我,所以我深信學校是否適合孩子和校風係最重要!
我細女今年升中,band1,老師叫佢選丘佐榮和錫禧,反而女和我就心儀培基!有好多人覺得我奇怪,九龍城區又係band1,點解唔博?但如果培基收我女,我都係會選培基

vvmon 發表於 17-1-9 10:54

唔好介意,我又唔覺得『戇居』!如果只睇banding去為孩子選學校,我反而覺得唔係太 ...
一個小六有B1成績既可生, 要到中六仍可維持水平, 首先學校要有足夠資配合.

如果學校生源太參差, 學校既"拔尖"和"補底"又何以做得幾好呢? B1學生入非B1中學, 可能較易鶴立雞群, 但因學校未必能提供合適資源作培訓(可能大量投放係其它學生既補底方面). 6年後成績會如何呢?

加上學習環境和氣氛, 是否適合呢? 家長自己衡量吧!

一個B1生係B1中學, 會遇到競爭, 到時係遇強越強定係一爭即輸呢?
一個B1生係非B1中學, 會一路鶴立雞群入大學, 定會日漸鬆懈, 將自己水平降低到同其它學生一樣呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vvmon 發表於 17-1-9 10:54

唔好介意,我又唔覺得『戇居』!如果只睇banding去為孩子選學校,我反而覺得唔係太 ...

咁多家長鍾意"培基"我見你女女都好似有考福建中學喎!

有無諗下長沙灣崇真呢? 話晒長沙灣崇真每年都收唔少崇真私小 (梗係唔係 top 嗰班小學生, 相信中下游分子吧! 純個人意見崇真私小學生底子唔錯呀!) 長沙灣崇真學術質素有崇真私小包少少底, 都唔錯架, 考慮下呀, 1月14日才截止

利申: 我都係等緊"培基"面試信.

福中我都鐘意架,考到就比佢自己選,始終讀6年係佢,我唔想佢日日返學都好似「行刑」咁
崇真就一定唔會,當年女考小學時,有d唔好經歷

小時了了    發表於 17-1-9 11:18

vvmon 發表於 17-1-9 11:16
福中我都鐘意架,考到就比佢自己選,始終讀6年係佢,我唔想佢日日返學都好似「行刑」咁
崇真就一定唔會,當 ...

個人意見, 福中只會比傳統B1中學更"傳統"
如果覺得入咗傳統B1中學係行刑, 入到去可能係每日接受極刑

motherotk  👍👍  發表於 17-1-9 12:59

都係果句:『咸魚青菜,各有所愛』!每位家長都有自己想法和理念,目的都係為小朋友!

hkpapa852 發表於 17-1-9 11:19
個人意見, 福中只會比傳統B1中學更"傳統"
如果覺得入咗傳統B1中學係行刑, 入到去可能係每日接受極刑
...
福中真係管得好嚴的 --- 我所指的是言行舉止

呢個我和女都知,所以我比女自己揀

如果係band 1生又捱得福中咁係第一時間收!但band 1生大把選擇啦!
如果係band 1生又吾捱得,可能好快會跌wat
如果係band 2/3生又收咗,可能極快家長冇覺好瞓
最好了解多D,費時家長細佬多煩惱!

vvmon 發表於 17-1-9 11:16
崇真就一定唔會,當 ...
你要考慮、了解清楚, 崇小同基崇完全唔一樣, 我當年女女都有考崇小, 雖然唔可以話唔好既經歷, 但都覺得幾有問題, 但當年同時了解基崇, 覺得真係唔錯喎。有時學校好與壞, 同個校長關係大D, 唔一定係辦學團體。

基崇真係唔錯的, 諗諗佢, 反正到時多個chance, 無壞。
‹ 上一主題|下一主題