用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??
樓主: chrisbayon08
go

邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-10-6 16:25
半講笑,但係講真,都需要睇小朋友既性格同感受。
咁同哈羅比,我都好自卑㗎

王家爸爸    發表於 16-10-6 17:12

Doray 發表於 16-10-6 17:04
上次家長Coffee and tea session 有家長係咁問,校長真係攞咗份Breakdown 出嚟,有啲家長攞咗呢睇,我淨係 ...
佢應該係覺得學校應該係自己校網向公眾公開資料,如果只比家長睇,就未必係真。

有人經常咬住Li個point吾放,暗示校長作假野,學校無好野,其實吾公開的都有大把啦

不過你睇果份野有埋名,我吾覺得應該全面公開,人地學校可能係咁,但我本身吾認同

idy926 發表於 16-10-6 17:22
佢應該係覺得學校應該係自己校網向公眾公開資料,如果只比家長睇,就未必係真。

有人經常咬住Li個point吾 ...
我想問吓,份資料詳盡到有晒名既話,咁應該入3大同8大,甚至local degree比例,大家都應該可以計到吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我冇去coffee &tea

王家爸爸 發表於 16-10-4 14:08
去開放日問校長,如果佢願意show出來,又俾你影低,應該係真料。
如果口擘擘或者擘大個口得個窿, ...

請教如果有約25%升讀本地8大degree program, 算是band幾?

hkpapa852 發表於 16-10-6 18:13
我想問吓,份資料詳盡到有晒名既話,咁應該入3大同8大,甚至local degree比例,大家都應該可以計到吧!

...

佢個Total 冇Split 三大出嚟,是Split local degree, oversea degree and others AD+HD.
咁我又唔好意思問佢攞個Softcopy 去分析

Doray 發表於 16-10-7 08:10
佢個Total 冇Split 三大出嚟,是Split local degree, oversea degree and others AD+HD.
咁我又唔好意思問 ...
有畢業班家長計人頭,數到入三大約25+,今年畢業班約廿幾人一班,即大約有一班同學入三大

如果係真,我覺得新校黎講,叫做有交待

Ocean419 發表於 16-10-6 21:45
請教如果有約25%升讀本地8大degree program, 算是band幾?

其實好睇點定義升讀本地8大degree program,可以係B2A、B2B、B2C。視乎25%升讀本地8大裡面有幾多係自資學位。

mother904 發表於 16-10-7 08:41
有畢業班家長計人頭,數到入三大約25+,今年畢業班約廿幾人一班,即大約有一班同學入三大

如果係真,我覺 ...
請問有幾多人畢業呢?

如果25人一班有4班, 則約100人畢業, 咁如果有1/4人入到3大, 其實表現唔會差過所謂B1C中學, 不過整體升讀local degree比例, 以此推算可能在30%-35%, 咁就未及其餘B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-7 09:12
請問有幾多人畢業呢?

如果25人一班有4班, 則約100人畢業, 咁如果有1/4人入到3大, 其實表現唔會差過所謂B1C ...
應該是5班吧。

但要留意一點,其實有些出國的學生,本身是有jupas offer的,例如我知道去年有人派了城大,但選擇外國排名較高的大學,升local degree比例稍遜可能是入不到三大便一心出國,所以實際情況還不太清楚。

我只能說,WKF一直在進步中。

mother904 發表於 16-10-7 09:31
應該是5班吧。

但要留意一點,其實有些出國的學生,本身是有jupas offer的,例如我知道去年有人派了城大, ...
其實不少學校都有學生會放棄JUPAS offer去選擇自資學位或者海外升學, 呢一點荃官就公佈得極詳細:
http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2016%20HKDSE%20result%20&%20Exit%20of%20Std.pdf

個人認為, 如果本身個offer夠好, 都唔會選另一條路

mother904  都係架,所以都聽到唔少WKF家長講過,一早決定出國,如果入到三大就留低  發表於 16-10-7 09:58

王家爸爸 發表 16-10-7 09:11
其好睇點定義升讀本地8大degree program,可以係B2A、B2B、B2C。視乎25%升讀本地8大裡面有幾多係自資學 ...
仲要睇埋入乜科tim! 所以睇咁多figure 有乜用,最緊要係自己嗰個掂唔掂,勉强先谷到一個degree 同仲本身有冇能力去handle是兩件事。小學打好語文根基,理解能力,唔係為應付考試咁硬塞一啲info 入腦,考完後俾返老師……

kat0318    發表於 16-10-18 08:47
idy926  agree  發表於 16-10-7 11:15
mother904    發表於 16-10-7 10:30
王家爸爸    發表於 16-10-7 10:23

Doray 發表於 16-10-7 10:21
仲要睇埋入乜科tim! 所以睇咁多figure 有乜用,最緊要係自己嗰個掂唔掂,勉强先谷到一個degree 同仲本身有 ...
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資料:

如果一間學校, 能"恒常地"保持一貫既入U率, 尤其係不論大環境中學生人數變化, 學制/考試制度轉變, 咁至少反映咗, 學校既教職員, 有能力協助學生面對挑戰.

當然, 你可以話個D學校本身入得去既都係尖子, 成績繼續表現好, 無乜出奇. 但其實只要細心留意, 每次環境改變, 總有一D名校成績向下走, 呢D就係一個顯示. 另一方面睇, 不少無名/二線中學, 多年來都係主收非B1學生, 但佢地既入U率如果可以達到B1中學既水平, 咁好明顯係有增值; 相反, 一間主收B1學生既中學, 最後入U率偏低, 就明顯係負增值學校.

另外, 係一間高入U率既學校, 某程度反映了該校大部份學生既心態同風氣. 學校風氣對學生既學習, 亦有好大影響

參考學校既入U率有冇用, 個人認為有用.

王家爸爸  學校既觀睇數據(DSE成績、入U比率等),同埋自己小朋友既實際情況,同樣重要。   發表於 16-10-7 12:28

hkpapa852 發表於 16-10-7 11:44
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資 ...
先宏觀睇學校既大圍數據(DSE成績、入U比率、學校理念等),然後微觀睇自己小朋友既情況,再睇下學校適唔適合自己小朋友。

hkpapa852 發TIE习、工表…………於 16-10-7 11:H44
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資 ...

參考入u率是咪有用我唔知, 我年代分五band, 250 一级, 總之間小學程度正常,在级考頭1/5 都唔駛理咁多啦
I mean 選小學

Doray 發表於 16-10-7 12:36
參考入u率是咪有用我唔知, 我年代分五band, 250 一级, 總之間小學程度正常,在级考頭1/5 都唔駛理咁多啦 ...
小學升中, 同中學升大學係唔同玩法

小學升中, B1比例受制於小學前人Pre-S1成績, 中學升大學, 純靠學生實力, 中學資源同校風, 對學生培養/提升實力絕對有影響

hkpapa852 發表於 16-10-7 13:01
小學升中, 同中學升大學係唔同玩法

小學升中, B1比例受制於小學前人Pre-S1成績, 中學升大學, 純靠學生實力 ...
但學生在校內排名是自己的事,中學而家所謂Band one,都不過係頭1/3 成績學生。中學校風當然有影响,所以以前有淘汰試再加中五會考哂走一帶班人,淨返嗰啲咪認真讀書囉,宜家個個都讀到中六,就算比你入所謂band one , 都要各自收修行,同埋你群埋邊啲人玩,講真每間中學有老師有heart 同無heart, 直津一樣,課程教法亦變化不大,我反而覺得中學是反映小朋友能力同學習投入程度count more~

一間主收B1學生既中學, 最後入U率偏低, 就明顯係負增值學校.
我真心覺得而家的教育制度,冇乜邊間中學是正增值( 对大部分學生嚟講 )

Lucifer3960 發表於 16-10-6 13:18
回覆 queen180307 的帖子

同事個女, 讀了8年, 有2年是留班, 次次家長日, 老師也鼓勵他們送個女去外國讀,  ...
可以留兩次班?

醒目開學勳章

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-7 13:42
可以留兩次班?
大仔間學校(B2津校)都有個學生留了3-4次班,18歲時重讀緊s3。
‹ 上一主題|下一主題