用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K3 出去上數學堂好怪獸咩
樓主: irisw
go

K3 出去上數學堂好怪獸咩   [複製鏈接]

WChan4691 發表於 16-10-29 10:26
咁你有沒有給孩子最少一小時的自由時間,由得孩子自己作主做甚麼,玩甚麼, 甚至只是發白日夢也可以。 ...

每日功課十五分鐘完成,其餘時間都係玩
星期六一樣興趣班,其餘時間都係玩,玩,玩。
除咗你地話我補數學怪獸之外,我諗我一啲都唔怪獸掛

irisw 發表於 16-10-29 10:32
每日功課十五分鐘完成,其餘時間都係玩
星期六一樣興趣班,其餘時間都係玩,玩,玩。
除咗你地話我補數學 ...

如果只係想學基本數,每日同佢玩come 棉胎。

babywoman 發表於 16-10-29 10:57
如果只係想學基本數,每日同佢玩come 棉胎。

有同佢玩啤牌,X 烏龜,come 棉胎之類

WChan4691 發表於 16-10-29 11:42
是他自己玩而沒有父母或其他人參與嗎?

同兄弟姊妹玩有,自己玩有,父母晚晚在家,伴讀伴玩,你仲有咩想提點下我?

irisw 發表於 16-10-29 12:06
同兄弟姊妹玩有,自己玩有,父母晚晚在家,伴讀伴玩,你仲有咩想提點下我?
...

伊索寓言有一個「父子騎驢,倒為驢騎」的故事,記得嗎?你的安排決定,自己清楚明白便可,不用太著意路人的意見。

Barbe    發表於 16-10-29 15:39

huba 發表於 16-10-29 14:51
伊索寓言有一個「父子騎驢,倒為驢騎」的故事,記得嗎?你的安排決定,自己清楚明白便可,不用太著意路人 ...

多謝你

其實K3我覺得問題不大,最重要小朋友有興趣和享受就可以。

幼稚園時學校有教操作式,學了之後一直對數學,很有幫助。

huba 發表於 16-10-29 14:51
伊索寓言有一個「父子騎驢,倒為驢騎」的故事,記得嗎?你的安排決定,自己清楚明白便可,不用太著意路人 ...
其實我覺得這故事可以更好,加入更多伸展和聯想原素

一d都唔怪獸。
你唔覺自己怪獸就唔洗理人地點諗。
我女數感也是很差,K2決定學Enopi,因為自己唔知點將一些較抽象嘅概念教佢。人地有好方法,為何不去學下呢?現在剛小一,根基算打好咗,一d都無谷佢要學到幾叻,覺得當時選擇好正確。

MrBeast 發表於 16-10-30 08:33
其實我覺得這故事可以更好,加入更多伸展和聯想原素

不肯定你真正想表達的是什麽,如果是跟這帖子相關的話,就請繼續說下去吧。

回覆 huba 的帖子

完全不聽取別人意見,可以是堅持,亦可能是ignorant,當然盲從付和也不明知,最好就詳細問明理據。
至於有冇需要補數,除非是真的對數好有興趣,個人就覺得有點兒拔苗助長,但明白父母望子成龍和現時考小一的壓力

MrBeast 發表於 16-10-30 16:57
回覆 huba 的帖子

完全不聽取別人意見,可以是堅持,亦可能是ignorant,當然盲從付和也不明知,最好就詳細 ...

多謝你肯表達出來,不然未必有人明你的意思。

我2個都係數感一般, K2個時開始去學Eyelevel (以前Enopi), 哥哥升小一前是學到除, 之後停左. 到而家高小冇去補數.  弟弟而家K3就要學乘,   數是我唯一出去學的較學術的野, 主要是我要番工, 放工又晚,  冇時間同佢地多practice, 所以哩種每天做少少功課的方式幫佢地較為持續在數. 又冇公文式太多, 好似好大壓力.   但因是英數, 所以如果第日上中數的學校, 是要學習多D中數, 尤其是應用題.

乘數表我都有叫細的得閒背下, 反正唸口簧  (用學數冇咩關係),   其實乘除是正常小三的課程, 小一二會有少少用加都可以做出的功課, 只是用乘除去想會快D.  所以一早學左都不是叻, 仲要keep 住不要忘記, 希望到真正用時會快D pick up.   

但數學的應用在上哩類堂我覺得是不夠, 在假日我都有多問應用, 我不用他們好叻數, 但應付到功課同考小一要求就OK.  反而語言我需要佢地加強, 所以我親子的時間通常用在語言類同閱讀上.    至於人地說怪唔怪獸我是不會理, 自己知道小朋友同大人需要最重要.   

K3學數無問題,若果只是加減乘除,我覺得這些可以自己教,將來用錢的機會多的是啊!

背成數表無問題啊,分開背,用不同方法慢慢去記就可以了。印象中我仔幾年前小一下學期都學簡單乘數了,只是早一點準備而已。概念就以生活化形式講解,不要迫他即時學懂,來日方長。

當年我仔升讀小一後,一方面要適應小學生活,一方面應付各科大量功課,幸好中英數在升小學前己打了點底,所以當其他同學都讀得辛苦時,我仔還有時間看很多書,並參加了很多學校舉辦的課外活動。

學習最重要保持佢既興趣,快別人學識好多,沒太大意義。他們有興趣的話,會主動希望學多D架。
最緊要不要迫細既小朋友不停計數,佢哋會無晒興趣。

HaYi 發表於 16-10-30 17:23
我2個都係數感一般, K2個時開始去學Eyelevel (以前Enopi), 哥哥升小一前是學到除, 之後停左. 到而家高小冇 ...
若為ham接小學課程,我也會選擇加強語文和理解能力,因為好多時是解題有困難。考小一無奈就要谷谷,要以生活化的方法培養小朋友數感要花很多時間和腦汁

MrBeast 發表於 16-10-30 21:07
若為ham接小學課程,我也會選擇加強語文和理解能力,因為好多時是解題有困難。考小一無奈就要谷谷,要以生 ...
同意要自小要培養語文能力和理解能力,很花時間但很重要。我見有些家長說升小一學生甚至題目嘅字都未識晒,點理解?簡單一題數學,家長要教生字,教理解,還要教佢點計,小朋友會好辛苦,要最少半年以上才能適應!
‹ 上一主題|下一主題