用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf Y7 interview
樓主: iukayan
go

Esf Y7 interview [複製鏈接]

不用擔心,可能不同學校有不同通知時間。我地住港島,今日收到email,之前就聽到是沙田。

liembaba 發表於 16-11-11 21:43
不用擔心,可能不同學校有不同通知時間。我地住港島,今日收到email,之前就聽到是沙田。
...

Hope that is true as I live in Kowloon~

阿女讀緊local school. 請問想報ESF Y7是否即local school 小五一開學九月就報名? 和之前申請小學插班未有位是否即中學要再申請, 中小學分開

bananalai 發表於 16-11-15 08:45
阿女讀緊local school. 請問想報ESF Y7是否即local school 小五一開學九月就報名? 和之前申請小學插班未有 ...

對, 小五開學時申請。我都係等左幾年都插唔到班,之後打去問,話Y7要另外再入紙申請的

liembaba 發表於 16-11-11 21:43
...

你係south island、west island定係island呀?

唔明想請敎,ESF 小學生們是否直升中學?為什麼Y7會有特別多位而要做interviews? 是中學比小學多位嗎?

我個女都係讀緊小五,都想俾佢試下考ESF Year 7,但今年miss 咗,下年仲可唔可以再報?佢係06年尾出世。

有無人收到EMAIL 面試又或者已面試完。可以指點下嗎? 分享下嗎? 謝

alunsweeney 發表於 16-11-18 17:12
有無人收到EMAIL 面試又或者已面試完。可以指點下嗎? 分享下嗎? 謝
同呢位JM說一樣.

英基間間 中學 year 7 面試不同, 父母英文差, 不會影響的

佢叫你面試, 純睇你子女英文

有些會英基year 7 面試分別副校長, 同校長, 見2次, 有些見1次

多數是見一次

過到筆試, 好大機會攪店會收

你要預有機會面試家長, 最多是分開面試

問你生活習慣, 睇下你是否了解子女,

父母與子女分開面試, 就會問你子女, 什麼強項 及弱項等

shatin college year 7  未必in 父母

kgv year 7  就有機會in 父母

island school  year 7 就有機會in父母( 超簡單)

曾面試2間英基中學, 分別 year 7 及year 9

考入英基year 7 最大阻礙是英文程度,

所以你女過到筆試, 英文程度ok

學校面試純睇, 你女是否古怪學生, 不出聲 或 講不到英文

或家庭古怪

正常家庭, 應會收

看到同期有父母完全不懂英文(家長日無法出席, 完全聽不懂英文), 子女都插班成功,

my son attended the interview and we stayed in the office and waited for 30 minutes. that's it

can anyone share similar experience ?

The arrangement was very different from the email sent from school

回覆 786 的帖子

Island School 不用見家長。我昨天以為要見有點怕。:dadday:

回覆:alunsweeney 的帖子

alunsweeney, 請問你Island School 要in咗幾耐?家長只在外面等?只見校長?thanks...

等了30分鐘,我不知個仔見什麼人,你去見了未?

回覆 alunsweeney 的帖子

Not yet, next Monday

competition is keen too.

每位參加考試的人都可面試。要不要見校長看校方決定。

你孩子讀幾年班呀

bforbtec 發表於 16-11-4 08:18
英基間間 中學 year 7 面試不同, 父母英文差, 不會影響的

佢叫你面試, 純睇你子女英文

有啲咁事?我之前諗我係英基家長裏面英文最水嗰個,極度自悲……好彩我太太講到。
我個仔今年Y6升Y7

等結果呢段日字真慢長,good luck to everyone!
‹ 上一主題|下一主題