用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行二巳in完但不想讀
樓主: WINNIE168168
go

自行二巳in完但不想讀 [複製鏈接]

^曾小姐^ 發表於 17-3-11 16:43
唔會,阿女同學試過,填咗自行2一間b2,佢媽以為係b1,知咗之後就冇去in,大抽獎都填十幾位,結果都入咗,連b2同 ...

完全唔關事, 無見點會收呀, 係個小朋友大抽獎個no哀, 再加上佢填志願進取, 佢呀Sir好流下喎,

^曾小姐^ 發表於 17-3-11 16:43
唔會,阿女同學試過,填咗自行2一間b2,佢媽以為係b1,知咗之後就冇去in,大抽獎都填十幾位,結果都入咗,連b2同 ...

.....

oiyau2005 發表於 17-3-13 12:12
完全唔關事, 無見點會收呀, 係個小朋友大抽獎個no哀, 再加上佢填志願進取, 佢呀Sir好流下喎,
...

冇見都可以收咖,教育局根本沒規定學校按甚麼準則收報自行的學生,學校可以只憑rank order list收生,interview只是形式上見下。如b1生報b2校,好可能在rank order list上是排第一,成績表亦明顯比其他報既學生優秀好多,我係間b2校都唔使見即收啦!

piyomama    發表於 17-3-13 12:46

回覆 WINNIE168168 的帖子

My situation is same as you. I also want to know how to do ??

...
唔係所有學校既自行階段都一定有面試 (以前東區B1名校張祝珊係自行階段係無面試, 只睇成績收生).

而且面試亦只係收生條件之一, 你有報考唔去見唔代表學校一定唔收你.

所以報學校一定要諗清楚, 報錯咗可能恨錯難返
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...

冇in都會收的.
3年前朋友仔讀九龍一線小學, 一直都B1B~C之間, 可惜呈分失手, 有機去左B2A, 於是自行選左深水涉長天.
點知怪事年年有, 景然唔記得去in. 但最後都派左去長天.

hkpapa852 發表於 17-3-13 12:55
唔係所有學校既自行階段都一定有面試 (以前東區B1名校張祝珊係自行階段係無面試, 只睇成績收生).

而且面試 ...
其實自行二是傳統band 1A 學校, 諗深一層, 考慮車程遠左少少。  因為最近早上出街多左,原來地鐵都好迫下,擔心女兒坐車太疲倦而已。
我們心儀的始於是自行一。
謝謝各位意見!

WINNIE168168 發表於 17-3-13 14:30
其實自行二是傳統band 1A 學校, 諗深一層, 考慮車程遠左少少。  因為最近早上出街多左,原來地鐵都好迫下 ...

返學時段都好迫?? 我小朋友每日都係搭地鐵返/放學 ~

留意係自行「報名」,所以有報名就有機會收。

mcl203 發表於 17-3-13 14:37
返學時段都好迫?? 我小朋友每日都係搭地鐵返/放學 ~
我七時許乘地鐵港島線巳經好多人,我們還要轉車, 有些人還在身邊頂住你沖上去好似鬥快咁。不過,我巳打消向學校取消名單的念頭,驚吾好意思令學校難堪。

alyk 發表於 17-3-13 14:16
冇in都會收的.
3年前朋友仔讀九龍一線小學, 一直都B1B~C之間, 可惜呈分失手, 有機去左B2A, 於是自行選左深 ...
in都可以唔記得, 食飯佢有無記得? 一定係男仔嚟。

honeyhoneyhoney  長天係男校   發表於 17-3-13 17:40

WINNIE168168 發表於 17-3-13 14:30
其實自行二是傳統band 1A 學校, 諗深一層, 考慮車程遠左少少。  因為最近早上出街多左,原來地鐵都好迫下 ...
咁如果係b1A又唔係咁易收既, 如果女女咁叻其實自行一又可能已經收咗。就算真係咁好彩自行二收咗, 女女叻既話, 仲可以去叩返自行一。

little_yolky 發表於 17-3-13 15:04
咁如果係b1A又唔係咁易收既, 如果女女咁叻其實自行一又可能已經收咗。就算真係咁好彩自行二收咗, 女女叻既 ...
係啦,希望有咁好彩! 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題