用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同小朋友,請問會不會很難找到合適的補習老師? ...
樓主: 19841984
go

港同小朋友,請問會不會很難找到合適的補習老師? [複製鏈接]

woyj 發表於 17-4-14 23:54
吾清楚你指那裡。 不過近年補習風氣比以前更厲害, 傳統名校, 國際學校也有不少。 除了跟不上課程及家長沒 ...

唔好話香港,其實唔少其他城市都興起補習,連澳洲及加拿大既華人社區都被漫延,近年以南韓最為出位。我同意你既見解,去補習既部份學生已並非衹為咗補助課堂不足之處,佢地係為咗針對考試答題技巧而到補習社上雞精班操卷,為咗考更好既成績。

Soundervolt 發表於 17-4-15 00:06

唔好話香港,其實唔少其他城市都興起補習,連澳洲及加 ...

如果只為答題技巧而上, 我覺得都能夠理解, 而且只是短暫性。 最不能了解的反而是想子女比其他同學學得前/快而推小朋友去補習, 學得多會加重壓力, 在校上堂失去興趣, 日常 生活亦因此局限了。

樓主你不必擔心, 通常學校要學生做project 會 俾足夠時間。 好似CKY science project , 由選題目開始到結束, 足足有3個月以上。

Charlotte_mom 發表於 17-4-14 23:44
唔係教唔掂,係時間唔夠分要外判啫。通真小學全科,點會唔識教丫。鬼叫自己要搵食咩
...

所以真係睇父母幾點放工。

Soundervolt 發表於 17-4-15 00:06

唔好話香港,其實唔少其他城市都興起補習,連澳洲及加 ...

澳洲有Kumon, 仲唔少竹昇華人係補英文 ~

回覆樓主:

我兩個孩子差兩年級,細嗰個同大嗰個比同學補習比例倍升,如真跟不上需協助可理解,如只是人補我補,有孩子会因為校外有幫手,覺得上堂不用專心,本末倒置

醒目開學勳章 王國長老

19841984 發表於 17-4-15 12:53
我們有時工作需要,比較晚才回家,因此才有找補習老師的想法。

都要睇下小朋友係咪自動自覺型。女細個我真係唔駛煩呢d,係我仔至咁激。

我也是working mum, 我仔小一過了兩個學期,並沒有大龍鳯project, 功課量也適中,相信一般小朋友可以應付。反而中文一開始教普通話併音教得頗快,如果完全無接觸過會幾辛苦,暑假可以學定先。如果小朋友已經有良好學習習慣,個人認為不需要請補習老師。另外,學校會提供一些綱上學習資源,反而家長要討論一下如何善用電腦。

YuFamily 發表於 17-4-15 17:27
我也是working mum, 我仔小一過了兩個學期,並沒有大龍鳯project, 功課量也適中,相信一般小朋友可以應付。 ...

我想問
港小學生需要平板或電腦學習嘛?
係的話通常用iPad或其他牌子?
因想買平板/電腦,所以問定先

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-4-15 19:05
我想問
港小學生需要平板或電腦學習嘛?
係的話通常用iPad或其他牌子?

電腦就要,普通上eclass 睇老師分享嘅資源,有時印下野已ok。電腦科好間中有功課。

中學至一定要帶tablet

學校並沒有要求用那一種電腦,三年班開始上堂有時會用iPad, 但我選擇給他用laptop, 因為要create some inconvenience, 令他不能太容易攞去用,無辨法,男仔天生太容易被電腦吸引。

回覆樓主:

不用外補, 從小養成良好讀書習慣才是重要:

https://m.parenting.com.tw/article/5027433-%E4%B8%8D%E8%A3%9C%E7%BF%92%EF%BC%8C%E4%B9%9F%E8%83%BD%E7%AC%AC%E4%B8%80%E5%90%8D%E7%9A%84%E8%AE%80%E6%9B%B8%E6%96%B9%E6%B3%95/?utm_source=Parenting.FB&utm_medium=social&utm_campaign=cp-f1-editor

我小朋友由小時一至小四都自動波做功課,功課量不多,可自己完成.

‹ 上一主題|下一主題