用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代問聖家書院
樓主: mw7183
go

代問聖家書院 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:27
其實年年聖家都係咁 (以前瑪神都係, 唔知最近有冇變), 只同學生講"能否直升書院".....

如果被建議不能直 ...

謝謝
我會叫佢考慮咁博
哲哲寫真 哲哲私相集

soscho 發表於 17-12-4 15:25
絕對係, 站在校方立場佢有佢地道理, 但在家長而言, 就小氣左D, 聽聞培正小學有名次, 唔介意B1生走, 透明度 ...
培正係1A嘛...流失機會細D ~~~

mcl203 發表於 17-12-4 15:28
咁其實...聖家係知名度高既小學...佢地既成績表應該好多中學都識睇 ~~~

始終...聖家中學坊間評級未算最高. ...

難為左家長
所以有中學就有好有唔好.
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-12-4 15:34
難為左家長
他朝有日書院做到1A, 咪個個爭住入law

mcl203 發表於 17-12-4 15:34
培正係1A嘛...流失機會細D ~~~
培正流失率都唔低, 因為中學部唔係英中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

難為左家長

高主教小學都有警示家長,乙1唔選高中,衰左唔好返學校求位~~~

難為左家長
其實大部份有直屬中學既小學, 升中透明度都唔高, 亦唔多會協助學生升讀其它學校

當大家以為有直屬中學進可攻退可守時, 最後可能會發現其實會進退失據.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:40
其實大部份有直屬中學既小學, 升中透明度都唔高, 亦唔多會協助學生升讀其它學校

當大家以為有直屬中學進可 ...
超班個10個8個咪唔會進退失據law, 佢地如果肯搏嘅, 一定勇往直前

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:39
培正流失率都唔低, 因為中學部唔係英中

相對百份比可能算低呢,始終中小,就算1A,要阻都阻唔到~~~

就算1A既MSS,MPS都有出現咁上下既現象,只係想走都唔多選擇,想去既人地又未必收咁啫~~~

PandaTam123 發表於 17-12-4 14:41
老師透露可能上唔到書院? 你是指今年定上年五年級既時候? 嚟緊月中呈分試, 比心機考好個試! 加油!!
請問你知唔知58人入面有幾多係B1生?

mw7183 發表於 17-12-4 14:47
妹話呈一之後老師講上唔返
我都覺得佢上書院會追唔上
不如去啲b2學校,不過我唔敢比哩個意見佢
點解呈一就知上唔返? 家長自己問老師? 因家長日是上學期, 下學期先呈一無見過老師喎?

PandaTam123 發表於 17-12-4 16:01
點解呈一就知上唔返? 家長自己問老師? 因家長日是上學期, 下學期先呈一無見過老師喎?

我就唔知details,
我無問咁足
哲哲寫真 哲哲私相集

soscho 發表於 17-12-4 15:54
請問你知唔知58人入面有幾多係B1生?
上書院人數係小六學生上書院註冊後睇到分班同學仔既名而得知, 所以58人不是實數, 但其中幾多是band 1生就不得而知, 兩三年前聽話級60都是band 1生, 但唔肯定係咪.

聽舊年小六同學仔講, 一班有一半左右上返書院, 一班30人, 一半15人*4班 = 60人上書院.

PandaTam123 發表於 17-12-4 16:07
上書院人數係小六學生上書院註冊後睇到分班同學仔既名而得知, 所以58人不是實數, 但其中幾多是band 1生就不 ...

你囡讀緊嗎?
因為唔係我小朋友我個系仔
我問妹佢咁答我、有可能我妹擔心所以呈一分打電話問老師,其實咁多年佢囡成績都系麻麻,你知而家平均分就算有7拾幾都已經系差,
我又唔方便問到足佢分數.
哲哲寫真 哲哲私相集

以我多年觀察同統計,年年大約都有2X - 30 位學生會去比聖家更勁或同級 (男女校) 既中學、大約60 人升返書院。所以,你可以話其實學校每年都有8X - 90 人可以升到B1 中學,但升返書院既有幾多係B2 生真係唔知。

我印象中,學校五年級下學期派成績表時老師係會同囡講下成績,另外,六年級第二次呈分試前會有一次家長會,老師會個別同成績比較差既學生家長傾偈。唔知樓主個妹係咪因為咁而知道小朋友有可能升唔番書院?如果係咁,小朋友仲可以加油發力考好呈二追番上來。唔駛氣餒住。但係,如果小朋友呈二成績都唔太理想,我覺得選校就應該要保守D。

Freshment 發表於 17-12-4 16:43
以我多年觀察同統計,年年大約都有2X - 30 位學生會去比聖家更勁或同級 (男女校) 既中學、大約60 人升返書 ...
過多兩年, 學生多左, 唔知到時那20-30位學生會否保守D, 又或者根本多人爭勁校, 變相級70-90嘅同學會入唔番, 唔知我咁諗岩唔岩

回覆樓主

有直屬又好,無又好,其實好多津校升中時名次都唔清楚,何止聖家,聖羅撒丶新油天丶馬頭涌、甚至Maryknoll......等等都係咁。

家長要問學校得知名次的range或所屬band。

回覆 soscho 的帖子

校長多次強調,學校俾既分數係要反映學生真正實力,唔係要做靚條數。學生能力係A 就A、B 就B。所以,拉Curve 呢樣野係冇可能會發生。我自己覺得,如果小朋友報本區學校,或者係有師姐讀緊既學校,就算張成績表得BBCC,其實中學校長係心中有數,應該唔會因為張成績表而影響面試機會。不過,如果報他區學校,而間中學校長根本唔了解聖家程度,咁就有可能會麻煩D。

mw7183 發表於 17-12-4 16:13
你囡讀緊嗎?
因為唔係我小朋友我個系仔
我問妹佢咁答我、有可能我妹擔心所以呈一分打電話問老師,其實咁 ...
我女係九龍塘聖小讀緊小六.

以我所知聖家普遍平均分都是7X, 所以你姨甥7X都唔算差.
但如主科有唔合格, 全級排名就會先排合格再排唔合格, 所以就算平均分拉拉均高, 但級名次都會去到後面.
唔知咁樣級排名上教統局會唔會影響學生banding.

.

PandaTam123 發表於 17-12-4 16:59
我女係九龍塘聖小讀緊小六.
考左呈一, 份卷係咪深過以前考試卷?  下星期呈二了, 努力呀
‹ 上一主題|下一主題