用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!!想知會吾會跌band
樓主: chuiha3
go

急!!想知會吾會跌band [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-4-26 12:20
如果唔係乙一聖言,而係乙一觀瑪或者順天,機會應該都OK既。

我打算乙一揀呂郭碧鳳咋,因為學校講到又話會跌band,又話觀塘band1位吾夠分,所以我無諗住揀band1a,b個幾間

elbar    發表於 18-4-26 12:27

little_yolky 發表於 18-4-26 12:20
如果你哋學校係強小學, 荃青區又唔係弱區, 入觀塘無理由會跌Band喎。不過觀塘位無荃青咁足啫。 ...
是用青衣區小學校網, 是葵青升中校網

chuiha3 發表於 18-4-26 12:26
我打算乙一揀呂郭碧鳳咋,因為學校講到又話會跌band,又話觀塘band1位吾夠分,所以我無諗住揀band1a,b個幾 ...
如果小朋友真係邊緣人,呂郭碧鳳其實反而程度適合。

subb 發表於 18-4-26 12:28
是用青衣區小學校網, 是葵青升中校網
升中banding係用葵青計, 樓主話小學係區內龍頭, 唔會計埋葵涌變咗二線吧。理解葵青區入面計都屬一線小學。

王家爸爸 發表於 18-4-26 12:30

所以我諗住博下囉!老師無理由叫我放棄全部band1,全揀band2

王家爸爸    發表於 18-4-26 12:35

chuiha3 發表於 18-4-26 12:16
宜家真係頭痕,老師話我仔留青衣區90%可入band1學校,因為我仔間小學係青衣區排第一
...

保良局世德?

王家爸爸 發表於 18-4-26 12:30

正確。 呂是1C/2A 之間。

反而寧二一定未到1C

tpmon 發表於 18-4-26 14:37
正確。 呂是1C/2A 之間。

反而寧二一定未到1C
牌面唔靚,唔蝕就已經係贏。

little_yolky 發表於 18-4-26 12:33
升中banding係用葵青計, 樓主話小學係區內龍頭, 唔會計埋葵涌變咗二線吧。理解葵青區入面計都屬一線小學。 ...

葵涌最top兩間仁立小學之後,應該就是青衣的保良局世德較好成績。

回覆樓主:

好奇怪,官塘中學校網有什麼好,只是在18區屬中中間間。

近期見Edu Kingdom 很多人轉校網去官塘區(如黃大仙、葵青、灣仔都有),增加了官塘區抽獎的競爭。

我覺得係因為官塘新既屋村愈起愈多, d人搬左過黎就打算o係番官塘讀law. 但其實, 官塘位已經唔夠, 如果比我, 一定會留番o係位多既地方, 亦唔驚會跌唔跌band. 至於, 遠唔遠既問題, 我反而覺得係家長有幾想個小朋友讀遮. spcc 遠一遠都大把人去報去讀啦! 而且, 都中學喇, 我相信小朋友都開始大, 有辦法適應既. (香港地, 有幾遠呀! 又唔係叫你入長洲讀..xd)

pattoby 發表於 18-4-26 15:00
我覺得係因為官塘新既屋村愈起愈多, d人搬左過黎就打算o係番官塘讀law. 但其實, 官塘位已經唔夠, 如果比我, ...
見到今年觀塘區供咁多位, 其實就知最後用觀塘網既升中人數可能比預計高好多

反之, TKO同東區仲大量借位出去 (尤其係TKO), 可能呢兩區既升中人數, 會比預期少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 15:09
見到今年觀塘區供咁多位, 其實就知最後用觀塘網既升中人數可能比預計高好多

反之, TKO同東區仲大量借位出 ...
都唔出奇既. 我之前, 本來都想轉區(ssp 轉kt), 不過見安達臣o個邊d公屋起到密密麻麻, 真係驚左.
好彩最後亞囡考到直g, 唔駛再跟隊玩厘個game.

pattoby 發表於 18-4-26 15:12
都唔出奇既. 我之前, 本來都想轉區(ssp 轉kt), 不過見安達臣o個邊d公屋起到密密麻麻, 真係驚左.
好彩最後 ...
其實多咗新屋村同新屋苑, 對"適齡升中人數"變化影響, 未必有想像咁大, 只係太多人係度人云亦云誇大影響

假設有一個新屋苑入伙, 當中多了1600個住宅單, 其實有幾多個"適齡新增既升中學生"會係今年出現?

Who knows?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 15:23
其實多咗新屋村同新屋苑, 對"適齡升中人數"變化影響, 未必有想像咁大, 只係太多人係度人云亦云誇大影響

假 ...
厘樣野, 又係一場睹博....我識既同學仔, 亦因為知道今年開始出生率高左唔少, 而去博下直g. 收左又唔差既, 都紛紛跳船. 奈何~其實直g都好難收, 叫做比自己小朋友多一個機會而已.

pattoby 發表於 18-4-26 15:34
厘樣野, 又係一場睹博....我識既同學仔, 亦因為知道今年開始出生率高左唔少, 而去博下直g. 收左又唔差既,  ...
因為其實就算冇新屋苑/屋村, 都唔代表唔會有人轉區過嚟抽獎

太多未知之數...包括有無人跳船, 有無人轉區, d人有幾進取.....who knows???? 我諗d家長填完厘幾十個格仔, 都有如填六合彩飛一樣既感覺..haha

直g比錢讀DSE課程 + 6年補習費+ 有機會讀吾掂DSE, 跳船外國...
吾洗開心得咁早

tpmon 發表於 18-4-26 14:50
好奇怪,官塘中學校網有什麼好,只是在18區屬中中間間。

近期見Edu Kingdom 很多人轉校網去官塘區(如黃大 ...

如果吾係搬咗屋我就吾會專登揀觀塘區,貪玩咩!如果返青衣讀來回哂起碼三個鐘坐車,好多時有D課外活動或補習都搞到好夜

tpmon 發表於 18-4-26 14:34
保良局世德?

主恩係上年已經超過咗世德
‹ 上一主題|下一主題