用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家會否低估了Good Hope
樓主: ABCdoreme
go

其實大家會否低估了Good Hope   [複製鏈接]

回覆 sukitelfold 的帖子

佢話要比 DSE 成績嘛,咁咪只講成績咯
畀我揀,我會揀 MCS,GH 出入麻煩,MCS 唔洗錢,留返 d 錢畀我去補習。GHS 唯一吸引到我嘅地方就係有外語讀。

sukitelfold 發表於 18-10-17 13:15
Spcc

2018/2019⋯⋯F2(7個)
spcc學位應該有,只是大部分報考插班的學生達不到spcc的要求。

Arabellahk 發表於 18-10-17 16:04
spcc學位應該有,只是大部分報考插班的學生達不到spcc的要求。

也是⋯⋯好多叻仔叻囡坐定咗,又讀得開心不會走

想問其他3大直女校功課唔多?? 成日d人都話GHS好多功課, 怕怕, 又得選都選其他算, 有無咁誇??

小朋友之前打波有個師姐又係咁講, 考到GHS, 最後又話功課問題, 唔知叩門定點, 讀左SSGC

醒目開學勳章 王國長老

sukitelfold 發表於 18-10-17 07:28
好難咁計!!!

邊間DSE成績好,好難用相差少少%的5+去比較,還要計中一入學人數及最終中六考DSE的人數比 ...

咁我都要回:好難咁計!
只計中一人數vs中六人數,唔公允。升中二三四五六,每年有人出有人入呀
舊年中二140人,唔等於今年中三果140人就係果140人bor! 或者走30個,插30個呢,如果收35個插班,有增長tim,又代表到咩呢?
以我仔果間為例,升中六果個暑假,一走廿幾個,中六又唔收插班,數字咪即drop囉

Charlotte_mom 發表於 18-10-17 17:27
只計中一人數vs中六人數,唔公允。升中二三四五六,每年有人出有人入呀
舊年中二1 ...

所以例如HY⋯⋯以我所知中一入、中六出的,相對平穏,揼石仔,中一去到中六,平穩的人數,原班人馬一齊去考DSE,中六基數可能和中一相差可能一、二成(有錯請更正),和走咗4成人之後的某校比DSE成績,基本上好難比!

sukitelfold 發表於 18-10-17 17:44
所以例如HY⋯⋯以我所知中一入、中六出的,相對平穏,揼石仔,中一去到中六,平穩的人數,原班人馬一齊去 ...

當然假設走的成績稍差多過稍好。。。

但現實也是這情況

Charlotte_mom 發表於 18-10-17 17:27
舊年中二1 ...

當然港同中六暑假走,有機會同學能力夠,去美國升讀理想大學未頂!

其實我唔明點解交通會係一個問題
我就用MCS黎做比較
假設你搭地鐵 大家都係要轉小巴 反而MCS仲冇校車添
除非你本身住好近 否則似乎都係其他原因影響較多
呢個次次都有人講嘅交通問題我覺得只係用黎補一刀

Arabellahk    發表於 18-10-17 22:47

waiwaibabe 發表於 18-10-17 21:53
我就用MCS黎做比較

MCS免費喎! 已經好好好大分別!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-10-17 22:10
MCS免費喎! 已經好好好大分別!
我咪已經好清楚講 即係其他因素 而唔係交通囉!

waiwaibabe 發表於 18-10-17 21:53
我就用MCS黎做比較

邊間和MCS比?

回覆 ABCdoreme 的帖子

其實會唔會是MCS,HY,YW退了步,顯得GH 好似勁左?加上G H不懂搞公关,不知道全in,好熱鬧,人人有希望,(個個收几拾,加起來也几萬银.....)

sukitelfold 發表於 18-10-17 17:49
當然假設走的成績稍差多過稍好。。。

但現實也是這情況
以我所知SPCC中一升中二走的同學,成績幾好,獎學金都冇拎。的確也有因為中文科而離開的。

Lucifer3960 發表於 18-10-18 00:15
回覆 ABCdoreme 的帖子

其實會唔會是MCS,HY,YW退了步,顯得GH 好似勁左?加上G H不懂搞公关,不知道全in,好 ...
英華女呢幾年的確再退步。MCS/HY其實成績一直有上上落落,GH/DG今年特別勁D

回覆 b3410 的帖子

看了其他帖,家長已想好原因解釋了,YW因為搬左去臨時校舍,港島好學生唔选,HY雖然是轉直資第一屆,因為未撇清小學影响,要焗收80幾人,加上要保持学屆稱霸,多收了運動精英GH讀讀下,隔離位唔見左,畢業走左成幾十人,不知是主動還是被動..........總結係......大部份讀緊呢D 学校家長,選校不止看成绩,跌10個,8個%不介意,喜歡就是喜歡,學屆/校際輸左,無所謂,因為學到其他嘢,志在参与.............

b3410 發表於 18-10-18 08:32
英華女呢幾年的確再退步。MCS/HY其實成績一直有上上落落,GH/DG今年特別勁D

I agree with your view.
My relative is a primary school teacher who graduated at YWGS decided not to apply for YWGS for her daughters. Due to the change of school banding, those government and subsidized schools changed the banding from 5 groups into 3 groups. YWGS faced the same difficulty to enroll some so called "band 1 students" However, the academic ability and level are worse than in our generation.
Those government and subsidized schools face the hit competition to attract the " excellent band 1 students". They may have many offers among subsidized schools and self subsidized schools. Finally, those excellent may choose self subsidized schools with richer resources to nurture their study path for 6 years.

Nowadays, the education sector likes a commerce business. The schools need to provide good quality educational service and resources in order to attract the parents and students to choose their preference.

b3410    發表於 18-10-18 11:30

kitmay 發表於 18-10-18 09:54
I agree with your view.
My relative is a primary school teacher who graduated at YWGS decided not ...
如果自行可以早出offer, 好多band1生未必会簽直資,津校競争力会增加。有部份实在係唔想忐忑到七月。

Yanamami 發表於 18-10-18 10:02
如果自行可以早出offer, 好多band1生未必会簽直資,津校競争力会增加。有部份实在係唔想忐忑到七月。 ...

就是如此, 如果有DGS, SPCC, HYS, SPCS... offers, 無理由不要offer, 而一路等自行interview, 一路等到7月才知是否好彩派到心儀的 SMCS, MCS, BPS...官津校. 其實這派位機制令官津校被學生及家長考慮入讀機會少了。反之, 成績平平的學生也會考慮具特色的直資中學, 至少是家長及學生所選的, 不是等派位, 怕一旦怎料派一間校風學能都差的, 就要四周撲去叩門就辛苦及擔心

ABCdoreme 發表於 18-10-16 21:11
常常在BK 看到很多vs post, 很多時都説SPC, MCS, HY, etc 好過GH (我意思主要是學術/DSE 成績)

但是其實 G ...

純計DSE成績...... 咁就用DSE成績, 去睇吓自己既想法有無錯吧!

部份女校2014-2015年度DSE主科5+統計:

BPSMSSYWGSSt MaryDGSSPCSHYGH
4主科平均38.70%No info42.50%53.93%66.75%51.70%42.60%33.08%
21.70%No info34.00%36.04%37.00%17.00%29.60%13.40%
57.20%No info54.00%68.53%89.00%82.00%60.50%61.00%
39.20%No info52.00%52.28%73.00%37.80%34.00%32.30%
通識36.70%No info30.00%58.88%68.00%70.00%46.30%25.60%

部份女校2015-2016年度DSE主科5+統計:

4主科平均39.28%36.67%36.63%55.76%65.00%51.85%44.00%34.33%
27.00%18.68%26.90%47.12%43.00%28.80%36.80%13.70%
54.00%59.00%49.50%74.35%91.00%83.30%64.50%62.10%
39.30%31.00%41.30%54.97%61.00%42.90%39.60%32.90%
通識36.80%38.00%28.80%46.60%65.00%52.40%35.10%28.60%

部份女校2016-2017年度DSE主科5+統計:

4主科平均43.23%44.54%29.98%48.79%57.75%42.68%38.45%32.93%
28.70%17.24%22.10%34.55%31.00%25.70%30.00%13.40%
58.20%70.33%50.70%69.09%85.00%73.60%52.80%60.40%
43.40%43.33%30.00%40.00%66.00%33.30%32.00%32.30%
通識42.60%47.25%17.10%51.52%49.00%38.10%39.00%25.60%

部份女校2017-2018年度DSE主科5+統計:

4主科平均44.73%
31.40%

70.25%
38.00%40.65%
36.80%
27.00%

56.00%
32.00%28.70%
57.90%
38.50%

87.00%
56.00%59.20%
42.10%
36.50%

69.00%
38.00%40.20%
通識42.10%
23.60%

69.00%
26.00%34.50%

*** MCS無公佈5+既成績, 但佢4+成績, 大約和St Mary相近

fcatherinehk    發表於 18-10-19 18:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題