用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 恒生銀行款英鎊到英國hsbc要不要比手續費? ...
樓主: totoro
go

恒生銀行款英鎊到英國hsbc要不要比手續費? [複製鏈接]

woodylam 發表於 18-12-2 00:34
我在香港開英國HSBC account, 再在HK HSBC儲英磅,網上用Global transfer去英國, 唔覺有收手續費嘅?
...

HSBC Premier ,用 global transfer 手續費全免。
HSBC Advance ,也可以用 global transfer ,但要收手續費。
Global transfer 係即時轉錢,所以其實即使不是 Premier ,手續費也抵比。

nintendo 發表於 18-12-6 10:33
HSBC Premier ,用 global transfer 手續費全免。
HSBC Advance ,也可以用 global transfer ,但要收手續 ...

一向知道HSBC嘅匯率差好多 ,所以會在恒生買再搬cash去HSBC直接存入,近來轉了用永隆去買,因滙價更靚,但發現 提取時要用當日現鈔價提取,職員解釋我在網上買是電滙價,提取現金要補返差價另加手續費,你們遇過這問題嗎?另外開英磅滙票至香港HSBC, 要收$300手續費,這個我反而理解,係貴左d

woodylam 發表於 18-12-6 21:17
一向知道HSBC嘅匯率差好多 ,所以會在恒生買再搬cash去HSBC直接存入,近來轉了用永隆去買,因滙價更靚,但 ...

我响渣打兌,然後 轉去匯豐,上次收了約170港元手續費(不過 我會一次過 轉一次大數目去HSBC). 都低過响匯豐兌
其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-12-6 21:27
我响渣打兌,然後 轉去匯豐,上次收了約170港元手續費(不過 我會一次過 轉一次大數目去HSBC). 都低過响匯 ...

HSBC 收款有冇手續費呢?

woodylam 發表於 18-12-6 21:41
HSBC 收款有冇手續費呢?
HSBC 冇收手續費. (PREMIER 戶口)
其實係一家四口子

一定係Premier 匯豐,手續費唔使畀。
‹ 上一主題|下一主題