用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日有去大圍培僑聽講座嗎?
樓主: wong_cat
go

今日有去大圍培僑聽講座嗎? [複製鏈接]

回覆樓主

多謝各位分析,其實我小朋友係b1b 成績,比較活躍外向,我自己心中希望中學佢讀得開心愉快,心儀直資有港大同學會,而家加埋培僑,覺得佢資源好夠,所以想了解多d.

唔知有無用家有意見呢?

wong_cat 發表於 19-1-6 17:08
多謝各位分析,其實我小朋友係b1b 成績,比較活躍外向,我自己心中希望中學佢讀得開心愉快,心儀直資有港大

簡介會上,校長話每年都用百幾萬買書,聽到家長嘩嘩聲,冇人借既書就會淘汰捐俾人地,而家小學每班都有三四百本書.
加埋每年奬學金2百萬,齋使既都咁勁,你話點會唔重視DSE成績.
2017,2018升三大分别是35%,27%,校長話內部評估,今年應該超過過往兩年,信不信由你,我都想睇下.

大圍培僑係咪話比較親中嗰間。聽以上資料都唔錯,係中中定英中?

ilyrd 發表於 19-1-6 17:29
大圍培僑係咪話比較親中嗰間。聽以上資料都唔錯,係中中定英中?

大圍培僑書院,直資英中

ilyrd    發表於 19-1-6 17:35

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:11
蘋果比蘋果,B2A學校,當然係同B2A學校比較

以B1中學 直資 UCCKE 及 津校北區田家炳作為對比,大圍培僑純以 2018 年DSE成績睇同呢兩間差唔多,我自己個人意見大圍培僑應該屬於B1吧!

另外, 係呢個帖內 大圍培僑而家咩banding? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3265291&fromuid=1539350, 有2016 及 2017 年 DSE資料, 以 2016 - 2018 DSE 資料睇我個人覺得大圍培僑係 B1.

https://www.puikiu.edu.hk/uploadfile/2018102910132349803file_file_ub0/PuiKiuCollegeSchoolReport(2017-18).pdf >>> P30
(七) 學生表現
1.   學生的學業表現
1.1 2018 香港中學文憑考試(HKDSE)成績  
(a) 本校十二年級學生(12B、12C、12M 及 12P 班)在香港中學文憑考試中,表現理想:
- 各科整體達二級或以上的百分率(即科目平均合格率)為 98%,遠高於全港平均水 平。
- 各科整體達四級或以上的百分率(即科目平均優良率)為 64%,遠高於全港平均水 平。(Level 4: 64%??)
- 優良率達 50%或以上的科目共有 14 科(Subjects with over 50% of students at Level 4 or above??)

(b) 本校考獲的最佳成績為
- 1 名學生考獲 3 科 5**級別、2 科 5*級別及 3 科 5 級別的佳績。
- 1 名學生考獲 3 科 5**級別及 3 科 5 級別的佳績。

(c) 在透過「大學聯合招生辦法(JUPAS)」報讀本地大學方面:
- 63%學生獲本地大學 / 大專院校取錄修讀政府資助的學士學位課程。
- 27%學生獲香港大學、香港中文大學及香港科技大學取錄修讀學士學位課程。
- 在香港中學文憑考試中表現出色的學生,分別獲取錄修讀醫科、工商管理學學士 (法學)及法學士雙學位課程、計量財務學及職業治療等課程。

(d) 在透過「校長實名推薦」計劃報讀內地知名大學方面:
- 本年度有 8 名學生透過「校長實名推薦」計劃於 2017 年底或 2018 年中獲知名大 學取錄,入讀其 2018-19 學位課程,當中包括 1 名獲清華大學取錄及 7 名獲寧波 諾丁漢大學取錄。

UCCKE 2018 DSE result: http://www.uccke.edu.hk/wp-conte ... 018_DSE_Results.pdf (EK 口碑B1直資)
Level 4 or above: 60.2%
Subjects with over 50% of students at Level 4 or above: 16 科。

田家炳中學 2018 DSE result http://www.tkpss.edu.hk/v2/030_achievement/030-030_publicexam/030-030_publicexam02.php (北區5間英中其中一間,B1津校)
Subjects with over 50% of students at Level 4 or above: 12 科。

Stewards Pooi Kei College 2018 DSE result: http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=1053&mid=

大圍培僑而家咩banding? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3265291&fromuid=1539350

培僑書院 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3689770&fromuid=1539350

小時了了 發表於 19-1-6 17:51
對比UCCKE、培基、田家炳中學,我自己個人意見培僑B1至B2之間,偏向B1吧!

https://www.puikiu.edu.hk/

咁唔少中學4級以上百分比是40-60%是band幾?
注,資料來源于網路.

回覆樓主

培僑升學支援做得好足嘅,但大部分小朋友都係小學部升上去。如果真係心儀培僑,我認為應該小學就插班入,增加機會。的確每年都有好多人考插班的,尤其是來自其他出名硬谷的私校的中游份子,考到就可以免除呈分試之苦(除非target 神津,否則我覺得培僑所提供的夠用有餘,其餘都看學生本身了)

我再補充少少. 校長系簡介會中提到小學每級每年都是得一兩個插班位.

Sing13 發表於 19-1-6 16:13

我睇中學同你相反,睇差既學生學校有咩支援,提供咩升學途徑 ...
Critical 啲諗下,點解學校著重對差既學生既支援?

回覆 wong_cat 的帖子

在學扦班生3個月,學校老師好有心,同學仔包容,仔曳的,但返學開心。我的小學Band 1有唔收,仔band 2 第一輪收, 編入精英班。祝好運!

李大人 發表於 19-1-6 16:47
每年都有頭三十個學生,公開入大學科目資料,透明道亦高,醫學院每年有一個,如用醫學院計Band1學校,我見 ...
透明度高咗係好事,學校亦都唔差,只係佢哋未到Band1水平。坊間講既Band1學校,唔少其實係吹出來既。簡單啲講,Band1學校睇星星率,Band3學校睇合格率,Band2學校兩種都需要睇。

小時了了 發表於 19-1-6 17:51
以B1中學 直資 UCCKE 及 津校北區田家炳作為對比,大圍培僑純以 2018 年DSE成績睇同呢兩間差唔多,我自己 ...
睇你點定義Band1學校,我會定義為全香港成績最勁既三分一。唔好誤會,唔係話佢哋唔好,從數據上睇,佢哋既補底做得唔錯。

王家爸爸 發表於 19-1-7 10:10
透明度高咗係好事,學校亦都唔差,只係佢哋未到Band1水平。坊間講既Band1學校,唔少其實係吹出來既。簡單啲 ...

在簡介會中, 校長提到, 學校既強項是英文和數學,

IFY考試中, 全部8位學生取得英文A*既最高成績.

DSE考試中, 上年全港數學5**1點幾%, 培僑是十幾%.

唔公佈唔等於差,

如果唔是點會入三大2X%-3X%.與好多傳統名校相若.

請說出你認為既Band1標準, 名氣嗎?

王家爸爸 發表於 19-1-7 10:06
Critical 啲諗下,點解學校著重對差既學生既支援?

我覺得直資小學原班人馬上, 選學生時小朋友得5,升中時肯定唔會個個band1.

如果要成績靚, 最簡單既方法是讓學生留級, 逼走學生.(你應該知道Band1A, B學校有幾多人留級, 以及自行時既收生要求)

仲有其他方法是, 死讀書, 唔搞咁多課外活動.

如果肯為小朋友著想, 正是要為後面既學生想出路. 以及為學生提供全人教育.

Critical 啲諗下, 點解直資原班人馬上, 未有名氣之前, 中學收既學生大概都是邊緣人, 其他Band1學校全收Band1, 幾間小學band1學生Group 埋一間, 點解出來既成績與培橋相若, 甚至不如培橋?

簡介會中校長提到, 教育局評定學校既增值能力每項全部是89, (最高是9)

Sing13 發表於 19-1-7 10:50
在簡介會中, 校長提到, 學校既強項是英文和數學,在IFY考試中, 全部8位學生取得英文A*既最高成績.在DSE考試 ...

請問同邊D傳統名校相若?想知下~~~

Sing13 發表於 19-1-7 10:50
在簡介會中, 校長提到, 學校既強項是英文和數學,在IFY考試中, 全部8位學生取得英文A*既最高成績.在DSE考試 ...
點解關名氣事?

Sing13 發表於 19-1-7 10:55
我覺得直資小學原班人馬上, 選學生時小朋友得5歲,升中時肯定唔會個個band1.如果要成績靚, 最簡單既方法是 ...
SPCC、DGS之類既傳統名校都係幾乎原班人馬上,一樣保持到B1A。所以係唔係原班人馬,其實無太大影響。

teambuilder 發表於 19-1-7 01:41
培僑升學支援做得好足嘅,但大部分小朋友都係小學部升上去。如果真係心儀培僑,我認為應該小學就插班入,增 ...
呢點我同意,同培正一樣,如果真係想讀,應該從小學入手。

‹ 上一主題|下一主題