用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享? ...
樓主: Jane1983
go

呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享?   [複製鏈接]

星期一至五 每日 online 補習; 每日自彈結他自娛(呢次係阿女主動話要學,唔係阿媽或學校迫佢學)

flower9    發表於 20-8-16 08:43

S-Kwok 發表於 20-8-11 09:59
如果煲韓劇,介紹大家睇“如果是精神病也沒關係”。

陸劇的話,介紹昨晚開播 "以家人之名", youtube 有得睇,好好睇,睇到我又喊又笑https://youtu.be/kqxzTZ6Jp-M

S-Kwok 發表於 20-8-11 09:59
如果煲韓劇,介紹大家睇“如果是精神病也沒關係”。
我哋都有睇,好有意思嘅一套劇。

YmOra 發表於 20-8-11 09:46
跟"鄭多燕"跳舞,我同阿女瘦咗好多,連續跳咗1個月,阿女終於洗去肥妹仔稱號了。
...
E 個好喎. 試下先. 一日跳幾集先有效果?

小時了了 發表於 20-8-11 12:36
星期一至五 每日 online 補習; 每日自彈結他自娛(呢次係阿女主動話要學,唔係阿媽或學校迫佢學) ...

我本來想亞女學電子結他,覺得yeah d。佢無反應,或者下年暑假吧

醒目開學勳章

小時了了 發表於 20-8-11 12:36
星期一至五 每日 online 補習; 每日自彈結他自娛(呢次係阿女主動話要學,唔係阿媽或學校迫佢學) ...
咁多嘢補?阿女無投訴?

Jane1983 發表於 20-8-11 10:43
回覆 S-Kwok 的帖子

我試過左手打乒乓球,好難。可能因為就算我用右手,都唔係打得好
可以學老頑童,左右互搏

b3410 發表於 20-8-11 16:20
可以學老頑童,左右互搏

嘩,唔敢想像,肯定雞手鴨腳

bobbob 發表於 20-8-11 16:11
咁多嘢補?阿女無投訴?

唉!唔知大家仔女係上半年停課期間,仔女對於學校網上教學吸收如何?我感覺小女一大班人網上上堂非常不專心(我見過佢會網上上堂時煲劇、whatsapp 同同學不停傾偈……),後果係6月尾預備終期試差啲有機會要試升班及若成績太差入讀唔到心儀選修科。
暑假補咁多科(6科: 3科主科+ 3科選修科)一來單對單補IGCSE 課程(單對單網上補習阿女學習效果較學校一大班人網上上堂好好多),另外我見過鬼怕黑。嚟緊9月之後學校又继续網上上堂,相信到時阿女專心上堂能力有限,趁暑假個半月時間預備定下學年將會學嘅嘢,打返好個底,希望佢學校成績及IGCSE成績唔好太差。

阿女無投訴,因為佢知道上學年成績太差了。

小時了了 發表於 20-8-11 12:44
陸劇的話,介紹昨晚開播 "以家人之名", youtube 有得睇,好好睇,睇到我又喊又笑https://youtu.be/kqxzTZ ...
正煩惱之後看什麼,thx

Jane1983 發表於 20-8-11 16:27
嘩,唔敢想像,肯定雞手鴨腳
我去平民班打,間唔中有一兩個轉手,通常是因為傷

Jane1983 發表於 20-8-11 10:41
回覆 YmOra 的帖子

呢個好,青春期唔做肥妹仔,呢個暑假有得着

係呀!阿女明顯瘦咗好多,她見有成績,食嘢份量都少咗!尤其零食呀!

Jane1983    發表於 20-8-11 18:40

cafeva 發表於 20-8-11 14:02
E 個好喎. 試下先. 一日跳幾集先有效果?

唔好跳太多呀!每日跳半小時已經好足夠,我哋都係只跟"鄭多燕"半個鍾一集嗰D嚟跳,起初跳15分鐘已經好辛苦,但慢慢習慣咗就可以次次半粒鐘都無問題,日頭同阿女一齊做幾好架!親子活動十分唔錯架!

MrBeast 發表於 20-8-11 17:24
我去平民班打,間唔中有一兩個轉手,通常是因為傷

現在什麼班都無啦

MrBeast    發表於 20-8-11 18:52

醒目開學勳章

小時了了 發表於 20-8-11 17:09
唉!唔知大家仔女係上半年停課期間,仔女對於學校網上教學吸收如何?我感覺小女一大班人網上上堂非常不專 ...
你意思專補ial定igcse?原來有得專補。
有心唔怕遲,早啲受挫先可以番身

bobbob 發表於 20-8-11 20:43
你意思專補ial定igcse?原來有得專補。
有心唔怕遲,早啲受挫先可以番身
...
IGCSE

bobbob    發表於 20-8-11 23:04

YmOra 發表於 20-8-11 17:46
係呀!阿女明顯疫咗好多,她見有成績,食嘢份量都少咗!尤其零食呀!
...

我女中三到而家瘦咗4kg 有多,好彩本身係肥妹仔有 quota. 之前有時要着中碼衫褲而家細碼啱啱好(我估佢仲有得瘦)。
佢一直知道做運動可以增強體質,但之前經常反復感冒(佢飲中藥會嘔,冇得清個底)好少做,而家疫情留喺屋企,冇乜點再病,終於可以隔日做運動。

小時了了 發表於 20-8-11 17:09
唉!唔知大家仔女係上半年停課期間,仔女對於學校網上教學吸收如何?我感覺小女一大班人網上上堂非常不專 ...

我兩個網上學習好好喔,連阿細都對眼撻響個芒唔郁。阿大努力做暑期作業,阿細網課上到7月底,再接睇片。睇完片就做網上功課,直至註冊先會睇完。

功課做晒、一星期有幾日網上補習,夾緊阿女之前話好想補嘅中文,一星期兩次,阿sir話佢筆記、功課都做得好好,自己想補同我叫佢補係唔同D......

仲有網上打辯論比賽,睇住佢好似揸的士咁同一時間用幾個device,幾搞笑嘅經歷

YolandaTam 發表於 20-8-11 21:49
我女中三到而家瘦咗4kg 有多,好彩本身係肥妹仔有 quota. 之前有時要着中碼衫褲而家細碼啱啱好(我估佢仲 ...

好吖!你囡囡會善用這疫假開始做運動,希望佢和我囡囡都會一路繼續keep住做吧!

佢D小學同學見佢响IG啲相瘦咗好多,幾個人約埋開住個Zoom播住鄭多燕一齊做運動,幾開心架!佢哋話要一齊見証兩個月後的成果,如果遲D聖誕疫情可以減退嘅話,大家會約出嚟自high一番,响聖誕燈光之下影番輯沙龍。

‹ 上一主題|下一主題