用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求分享最近由英國返香港機場檢疫流程
樓主: MsSleepy
go

[英國] 求分享最近由英國返香港機場檢疫流程 [複製鏈接]

回覆 hiddenhero 的帖子

多謝你的資料, 非常有用 ,我會提佢,我孩子是女,佢知道洗手間高危,佢會自己小心。
我以為父母唔可以去機場陪佢哋 ,而家係咪改咗可以入機場陪佢等?

MsSleepy 發表於 20-8-24 18:33

多謝你的資料, 非常有用 ,我會提佢,我孩子是女,佢知道洗手間高危,佢會自己小 ...

唔可以陪呀。 我係同佢一齊飛。 所以一齊等

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝你嘅資料,我已經避免晨早到香港嘅機,諗住下午機會好啲,點知都係要響機場等咁耐 ,聽到都想暈

明白曬, 仲以為改咗可以陪 ,我到時入去陪佢等。 咁唯有叫佢自己照顧自己。

可以參考下呢個Youtuber:

https://www.youtube.com/watch?v=mEK_tJcnl9M

MsSleepy 發表於 20-8-24 18:40

多謝你嘅資料,我已經避免晨早到香港嘅機,諗住下午機會好啲,點知都係要響機場 ...

比佢地捱下啦人其實好能夠抵抗困境。 遇強則強, 年輕人既能耐亦非我地可以想像。 做夠準備, 捱過了才知道幸福非必然。 平安是福, 大家都珍惜。

回覆 MsSleepy 的帖子

我嗰日當黑,撞正最多人,連啲清潔阿姐都話係最多人,然後加句「仲有兩班機嘅人」。
買定啲 snack bar 頂住,臨落機前飲水,有位嘅話帶埋支水走,因為唔知要等幾耐,中途唔會有水,直到坐低等結果嗰陣。如果喉嚨乾渴,會做唔到指示上嘅 kruuua,我 kruua 到反胃都冇咩唾液。可惜因為走難帶唔到任何 snack bar,手提行李兩件加埋已經超過 20 kg,行李都超埋重。所以最重要係 snack bar 同水,上機前 down 曬啲片、書、遊戲。我朋友玩 switch 都挨到幾個鐘。

多謝你嘅資訊,我會再提佢

孩子在外讀書,已經好捱得,好獨立,只是做媽媽肉痛

回覆 Chole 的帖子

已轉發了給孩子,謝谢分享

MsSleepy 發表於 20-8-25 00:02

孩子在外讀書,已經好捱得,好獨立,只是做媽媽肉痛 ...

好明白, 等佢返屋企時煮d 好野比佢食

MsSleepy 發表於 20-8-25 00:03

已轉發了給孩子,謝谢分享

Sure!  祝一切順利!

想問下如果唔無book酒店只家居隔離,係咪都要等十幾個鐘先走得?

已由富豪東方酒店改為荃灣帝盛

https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20200818/s00002/1597688955626/等候檢測結果中心遷荃灣帝盛酒店

謝謝你的分享

回覆 angel_laam 的帖子

以下是 官方資料

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel-faq.html#FAQ1

由八月十八日凌晨四時起,由香港國際機場入境的人士,抵港後須立即前往設於機場禁區內的臨時樣本採集中心收集深喉唾液樣本,並留在該中心等候同日可完成的檢測結果,其後才可辦理入境手續。未能於同日取得檢測結果的人士(一般為下午或晚上抵港的乘客),他們於臨時樣本採集中心收集樣本後即可辦理入境手續,隨後衞生署會安排他們乘坐專車前往位於酒店的衞生署等候檢測結果中心等候檢測結果。然而,署方會因應設施的容量及當日下午抵港航班的人數靈活處理,有需要時即使在下午抵港人士亦會安排留在臨時樣本採集中心等候結果。一般而言,入境人士只會入住等候結果中心一晚,在第二天有檢測結果後便會被安排離開。如檢測結果呈陰性,他將獲准離開酒店並立即返回家居或到指定地點繼續完成14天強制檢疫。確診者和密切接觸者將被送住醫院和指定檢疫中心。

我21/8由倫敦返香港,到機場中庭等了七小時左右就可以返屋企做家居隔離。記得帶定啲乾糧,佢哋只派迷李蛋糕仔和拳頭咁大的腸仔包做午餐。

中庭有充足的差電位,洗手間也有很多。Wifi很流暢,我煲足七個小時的劇。冷氣幾凍,要帶件外套。

kkluk 發表於 20-8-27 19:04

我21/8由倫敦返香港,到機場中庭等了七小時左右就可以返屋企做家居隔離。記得帶定 ...
咁飲品呢?要唔要pack d 落寄倉行李度?

回覆 kkluk 的帖子

想問一下,如果朝早0700 到港,是否可即日等到報告
‹ 上一主題|下一主題