用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
樓主: hkwcr
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 20-12-26 12:37
朋友想揀校,級頭女,但數不穩,所以都唔太敢建議佢揀上智,驚讀唔掂數,到時高中揀科就麻煩喇。 ...

轉校時還要睇清楚學校的課程編排,上智中三係無Ecom  和 BAF, 如果佢有興趣或想讀吓呢科就要留意.

bbc2018 發表於 20-12-26 13:24
轉校時還要睇清楚學校的課程編排,上智中三係無Ecom  和 BAF, 如果佢有興趣或想讀吓呢科就要留意.
比較特別 ...
唔係轉校啦,升中揀校咋,不過謝謝資訊。

PTL_L 發表於 20-12-25 23:15
我都有留意到,懷疑係九龍區老師可能會較認識九龍區,一般對港島區唔熟,所以多建議九龍1A女留意上智。 ...

九龍1A女真係要多多留意上智, 其實咁多 post 有上智份,應該唔少人留意
今年有JM , 去完上智簡介會Post 出嚟

之後校網有更加詳細的資料post 出嚟,校網會詳細些

IloveJJ 發表於 20-12-26 15:31
揀科如果數學不好,不是想讀理科,咁競爭都唔大吧?通常都係爭理科。

可能我將自己情況轉嫁起人地身上,所以認同網友講真係成也在數,敗也在數。好驚一科數拉低級名次,咪選科處於被動狀態?

bbc2018 發表於 20-12-26 14:05
九龍1A女真係要多多留意上智, 其實咁多 post 有上智份,應該唔少人留意
今年有JM , 去完上智簡介 ...

見到你之前話可能得1人海外升學,但睇返Annual Report又好似唔止......

gigayan 發表於 20-12-26 18:03
見到你之前話可能得1人海外升學,但睇返Annual Report又好似唔止......

...

我講上年得一個,唔止嗎?當時末睇今年report, 近期上智太hit,才有興趣今日睇吓

bbc2018 發表於 20-12-26 18:06
我講上年得一個,唔止嗎?當時末睇今年report, 近期上智太hit,才有興趣今日睇吓
...

Hit可能大家都覺得係「穩陣之選」吧.....!但係咪最好選擇,就要睇返適唔適合自己了。

2020dse 應該唔止一個嘅,睇其他post有師姐媽媽都表示有幾位同學都去咗外國讀書,應該以往無咁多係真嘅....

bbc2018 發表於 20-12-26 14:05
今年有JM , 去完上智簡介 ...

上圖%同校務報告2020年%不同?

上智 畢業生出路
2020年 | 2019年 | 2018年
學位 74% | 93% | 87%
副學位 15% | 6% | 7%
重讀 2% | - | 1%
外地升學 9% | 1% | 4%
就業 - | - | 1%
總數: 100% | 100% | 100%

HTC School Plans & Reports
http://www.htc.edu.hk/school/report.php

Annual School Report 2019-20 (p.8)
http://www.htc.edu.hk/pdf/school_plan2020/SchoolReport2019-20.pdf

cafeva    發表於 20-12-27 01:22

PTL_L 發表於 20-12-26 16:18
可能我將自己情況轉嫁起人地身上,所以認同網友講真係成也在數,敗也在數。好驚一科數搵低級名次,咪選科處 ...

數學網課上智係上足,除了數學仲有中文科,當其他科無上時,呢兩科都有密密上,所以數學學校幫手打好個底上4都唔出奇嘅,反而5+我就真係未知學校有咩方法。

或者可以叫朋友睇吓各大女校高中課程是如何揀科,有些學校彈性比較大,呢樣都係揀校考慮因素嚟嘅。

IloveJJ 發表於 20-12-26 16:45
我自己個仔都係數弱既人,佢小學呈分就係花好多時間响科數,無法,呈分數影響好大。

所以揀中學時,我都 ...
我女已成定局喇,冇得轉,暫時都唔會郁,不過你所提及既係好好參考既選校方向,做父母真係唔可以懶

Poyau 發表於 20-12-26 18:31
上圖%同校務報告2020年%不同?

上智 畢業生出路

上圖係十月份家長會時capture的,應該未計海外升學,可能係Jupas一出的result......

IloveJJ 發表於 20-12-26 15:29

我唔係上智用家,但從兩年來聽到幾位用家分享,我就覺得佢 ...

不過,純粹個人睇法,中學數不同小學數,只靠多功課量好難提升數學能力,必需理解才可把數學能力提升,個人估計"上智"之所以數學成績出眾,學生質素與高中數學老師的教學法才是重點。

gigayan 發表於 20-12-26 01:27
係呀,好似突然炒熱咗咁.....

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得 ...

但,從三大的取錄率推算,上智嘅5+率都不會少嗎?

YmOra 發表於 20-12-26 19:32
但,從三大的取錄率推算,上智嘅5+率都不會少嗎?
從三大率睇,上智5十大概2x%

YmOra 發表於 20-12-26 19:24
不過,純粹個人睇法,中學數不同小學數,只靠多功課量好難提升數學能力,必需理解才可把數學能力提升,個 ...
4應該計多D就得估計

PTL_L 發表於 20-12-26 18:56
我女已成定局喇,冇得轉,暫時都唔會郁,不過你所提及既係好好參考既選校方向,做父母真係唔可以懶 ...
下,以為你好滿意中學喎。乜原來諗過轉?

bbc2018 發表於 20-12-26 13:24
比較特別 ...

我區嘅B1a"華英" 和 "迦密"之中三課程也是無ECon和BAFS。
‹ 上一主題|下一主題