用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月會否到英國開學
樓主: Yvonnehoney
go

[英國] 9月會否到英國開學 [複製鏈接]

衷心謝謝各位,真係要逐樣mark低,逐樣去處理(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Yvonnehoney 發表於 21-3-29 12:09
衷心謝謝各位,真係要逐樣mark低,逐樣去處理(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

準備留英注意事項

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3798557

呢個係ek前輩嘅貼 好有參考價值

longlokma 發表於 21-3-29 13:04
準備留英注意事項

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3798557

謝謝你(emoji)

SmileSmileSmile 發表於 21-3-29 12:03
家長唔陪就做UM穩陣啲,如果學校會派車到機場就更安全,航空公司會交到學校職員手,如無,試下問學校有無幫 ...

各位前輩嘅資訊都好有用

/裝個定位app,我裝左個叫“愛分享”係英國都睇到佢位置,你又會安心啲/
呢個第一次聽,點用㗎?

SmileSmileSmile 發表於 21-3-29 12:03
家長唔陪就做UM穩陣啲,如果學校會派車到機場就更安全,航空公司會交到學校職員手,如無,試下問學校有無幫 ...

愛分享 app 幾好喎 點用架?thx

回覆樓主:

裝左,然後添加你小朋友個電話號碼,之後小朋友部手機確認,類似係咁,好簡單,小朋友係英,佢由學校行去附近超市都睇到佢位置移動,幾準確

SmileSmileSmile 發表於 21-3-30 09:00
裝左,然後添加你小朋友個電話號碼,之後小朋友部手機確認,類似係咁,好簡單,小朋友係英,佢由學校行去附 ...
我用google map的分享,有朋友用iphone咩都唔駛安裝已經見到,不過我小孩唔係用iphone,所以連繫google map也可以

cfs 發表於 21-3-30 09:25
我用google map的分享,有朋友用iphone咩都唔駛安裝已經見到,不過我小孩唔係用iphone,所以連繫google map也 ...

我都係用Google map的share location

cfs 發表於 21-3-30 09:25
我用google map的分享,有朋友用iphone咩都唔駛安裝已經見到,不過我小孩唔係用iphone,所以連繫google map也 ...

了解下先,小朋友用iPhone,但我唔係,唔知得唔得,如果得應該更準確,謝謝

SmileSmileSmile 發表於 21-3-30 10:03
了解下先,小朋友用iPhone,但我唔係,唔知得唔得,如果得應該更準確,謝謝
...
咁唔得喇,要用google map分享

TTEE1819 發表於 21-3-30 09:40
我都係用Google map的share location
幾好玩佢會睇下我去左邊.反而我好小睇佢,因為永遠都係學校內,

回覆樓主:

如果同行找地方quarantine, hotel好D還是Airbnb好D,有諗過訂Premier Inn

luckyangel 發表於 21-4-18 14:45
如果同行找地方quarantine, hotel好D還是Airbnb好D,有諗過訂Premier Inn

我會選擇有煮食的apartment

有啲學校安排校車機塲接送,只要同學校溝通好就可以。航空公司有UM 服務

cfs 發表於 21-4-18 17:38
我會選擇有煮食的apartment

如果hotel要叫delivery,係無咁好!apartments可出外買返去煮?

我也考慮緊陪小朋友開學和隔離,請問有冇方便的落腳地點/企理的Airbnb 介紹?隔離完後方便做少少shopping, 替小朋友boarding前添置日用品丶被單丶枕頭等。謝謝

sofiamama 發表於 21-4-18 23:02
我也考慮緊陪小朋友開學和隔離,請問有冇方便的落腳地點/企理的Airbnb 介紹?隔離完後方便做少少shopping, ...

我都想知,同埋附近唔雜,2人細D ok,不過疫情shared kitchen就冇咁好

sofiamama 發表於 21-4-18 23:02
我也考慮緊陪小朋友開學和隔離,請問有冇方便的落腳地點/企理的Airbnb 介紹?隔離完後方便做少少shopping, ...

小朋友學校係邊 ,就在最近的城市 /區域搵Airbnb  .  

當年開學 和 舊年我在倫敦Victoria 住Airbnb ,  在火車站附近 ,因為一程火車 35-40分鐘內就到學校車站 ,而Airbnb附近 有幾間超市 、很多車去市中心 的百貨公司,方便買用品 。

luckyangel 發表於 21-4-18 20:09
如果hotel要叫delivery,係無咁好!apartments可出外買返去煮?

可以䋄上訂超市送貨,我仔成日都訂ASDA送學校炒飯牛扒

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝提議
‹ 上一主題|下一主題