用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 打齊針先可以返香港
樓主: 喧嘩
go

[英國] 打齊針先可以返香港   [複製鏈接]

小公主媽媽 發表於 22-3-26 12:56
請問幾多歲以上可以打?

你打nhs booster age, 會見到:

//booster for people aged 16 years old and over, plus at-risk children aged 12 to 15 years old/

你孩子幾多歲?

TTEE1819 發表於 22-3-26 13:00
你打nhs booster age, 會見到:

//booster for people aged 16 years old and over, plus at-risk childr ...

四月尾先至16歲

小公主媽媽 發表於 22-3-26 13:01
四月尾先至16歲

你叫孩子放easter holidays 時去centre問下職員,早dd打得唔得?

TTEE1819 發表於 22-3-26 13:02
你叫孩子放easter holidays 時去centre問下職員,早dd打得唔得?

請問需唔需要帶Passport同埋BRP?

小公主媽媽 發表於 22-3-26 13:04
請問需唔需要帶Passport同埋BRP?

我大孩子在1月打左,要身份證明文件,佢銀包剛剛有HKID card,無passport, hkid card都可以,你搵定孩子個NHS number比佢, 因為打完針,另一個NHS 職員會問佢NHS number, 即係為佢把打booster 的info 輸入去NHS系統,之後孩子在mobile安裝左NHS app, 會睇到打booster詳細資料。所以你搵返個NHS number比孩子。

TTEE1819 發表於 22-3-26 13:09
我大孩子在1月打左,要身份證明文件,佢銀包剛剛有HKID card,無passport, hkid card都可以,你搵定孩子個 ...

請問在哪裏可找到NHS Number?

Chole 發表於 22-3-26 12:45
1 樓8樓講緊嘅係進入香港機場疫苗護照嘅要求,並唔係入境要求。

暫時入境只係要求兩針,當然暑假有冇改變 ...
進入香港機場與入境香港的疫苗要求不一樣?   這亦是有可能的,因入境人任均直接去隔離酒店。但你有冇link 可以睇到入境香港的疫苗要求?

1 樓8樓講緊嘅係進入香港機場疫苗護照嘅要求,並唔係入境要求。

我同你嘅理解係一樣

小公主媽媽 發表於 22-3-26 13:21
請問在哪裏可找到NHS Number?

你孩子在英國讀書,學校在佢入學時一定register 左一個GP,在GP registration form內有number。如你肯定自己無見過,你直接問返你孩子學校索取。

24-Seven 發表於 22-3-26 13:33
進入香港機場與入境香港的疫苗要求不一樣?   這亦是有可能的,因入境人任均直接去隔離酒店。但你有冇link  ...

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel-faq.html#FAQB10

A10

照咁睇, 回港只需打左2針就得, 沒有要求是幾多個月內打的針。希望之後亦沒有改變。

咁落機唔算進入大樓?落機唔俾入米好大獲

24-Seven 發表於 22-3-26 13:33
進入香港機場與入境香港的疫苗要求不一樣?   這亦是有可能的,因入境人任均直接去隔離酒店。但你有冇link  ...

如果你持有有效嘅機票,就算冇疫苗護照亦可以進入機場。

入境要求照舊,未有加Booster / 疫苗時效。

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html#Vaccination

panda0117 發表於 22-3-26 13:48
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel-faq.html#FAQB10

A10

Updated 日係幾時?

回覆樓主:

其實一直講緊打左兩針可以入境,同疫苗通行證係兩樣野黎。

YuYuMother 發表於 22-3-26 14:04
其實一直講緊打左兩針可以入境,同疫苗通行證係兩樣野黎。

睇番一樓,係要三針,由6月30日開始,唔係你所講嘅一直都係兩針,係因為疫苗通行證提早左一個月,所以我先出貼問,會唔會入境都跟疫苗通行證一齊改早

喧嘩 發表於 22-3-26 14:10
睇番一樓,係要三針,由6月30日開始,唔係你所講嘅一直都係兩針,係因為疫苗通行證提早左一個月,所以我先 ...

一樓幅圖係進入機場,唔係入境。

喧嘩 發表於 22-3-26 14:10
睇番一樓,係要三針,由6月30日開始,唔係你所講嘅一直都係兩針,係因為疫苗通行證提早左一個月,所以我先 ...

一樓機管局嗰張係講疫苗通行證進入機場客運大樓。

睇呢個link有講,已接種兩劑疫苗香港居民可以登機返香港。

https://www.news.gov.hk/chi/2022/03/20220321/20220321_124502_138.html

YuYuMother 發表於 22-3-26 14:29
一樓機管局嗰張係講疫苗通行證進入機場客運大樓。

睇呢個link有講,已接種兩劑疫苗香港居民可以登機返香 ...

Really?  等我搵番原文再睇清楚先,thx

小公主媽媽 發表於 22-3-26 12:24
在英國邊到book 到打第三針BNT?

孩子在學校有得打(大學)!!你問下學?!
‹ 上一主題|下一主題