用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好? ...
樓主: Mattb
go

[英國] 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好?   [複製鏈接]

回覆 huanghou 的帖子

佢諗住報咩科呢?其實尤其唔係最top嘅大學,科排名係重要嘅考慮。UCAS有五個選擇,一般都會放一兩間一線,兩間二線,再加一兩間保險嘅。
唔係話唔可以5間都放一線,不過實際上就算放晒5間都係一線而又咁好彩全部有offer,結果都係讀一間。萬一唔好彩,有啲冇offer,考試又失手咁變左完全冇fall back。

beastiebistro 發表於 22-9-12 20:31

佢諗住報咩科呢?其實尤其唔係最top嘅大學,科排名係重要嘅考慮。UCAS有五個選擇, ...
應該會報Mech Eng
一綫會報ICL,就是二線跟保險choice嘅大學還未決定

除咗ICL外,我個人就會考慮UCL,Southampton,Bristol,Leeds,Bath,Manchester,Loughborough等等。

再保險啲可能係Birmingham,Liverpool,Nottingham,Exeter呢啲咁。

不過各人喜好唔同,大學文化又有分別,所以網友要做下功課。(大城市vs比較細城市,有校園設施vs冇乜校園設施,好多東方同學vs冇咁多,比較左膠vs冇咁左膠等等。)

beastiebistro 發表於 22-9-12 20:52

除咗ICL外,我個人就會考慮UCL,Southampton,Bristol,Leeds,Bath,Manchester,L ...

謝謝你的分享

唔使客氣,祝好運

beastiebistro 發表於 22-9-12 20:52

除咗ICL外,我個人就會考慮UCL,Southampton,Bristol,Leeds,Bath,Manchester,L ...

即係話保險嘅學校就最好唔好填,Bristol, Manchester, Southampton,, Bath 呢類學校,對嗎?

回覆 Mattb 的帖子

再保險啲嘅,有機會個offer低啲(之所以保險啲),我認為五個UCAS留一個都可以。不過實際上一般offer係咩就要家長做做功課去網站check check,只不過計科排名嘅話,呢啲保險選擇就排後少少咁。

beastiebistro 發表於 22-9-13 01:53

再保險啲嘅,有機會個offer低啲(之所以保險啲),我認為五個UCAS留一個都可以。不過實 ...

beastiebistro,你好呀!有d报大學問题想請教,加拿大中學畢业生是否較难考到英国名作校呢?好似cambridge咁,佢寫明

Canadian high school are not considered to be suitable preparation for a competitive application to the university of Cambridge.

咁會唔會ox, ic,ucl,man...呢d也會不太願意收加拿大的中学畢业生呢?

回覆 twhkleung 的帖子

我唔敢講得太肯定,不過我相信加拿大嘅high school課程/考試對英國嚟講認受性唔高。所以除非係考IB,我諗就咁報嘅話機會比較細啲。要知道英國大學收生基本上只係睇重學生係對學科嘅passion同能力,而唔係好似美國咁睇重課外活動/社會服務/領袖能力呢啲其他factor,所以加拿大嘅curriculum對英國大學嚟講可能唔夠rigorous。呢樣只係我個人認知。

twhkleung 發表於 22-9-13 05:23
beastiebistro,你好呀!有d报大學問题想請教,加拿大中學畢业生是否較难考到英国名作校呢?好似cambridge ...

依家,我用緊加拿大OSSD 申請 UCL,KCL, ,Durham ,Manchester,Leeds(高攀唔起牛、劍、帝、LSE),幾個月後講你知情况

回覆 小時了了 的帖子

都啱嘅,實有加拿大人入到英國大學嘅。祝好運。

beastiebistro 發表於 22-9-13 01:53

再保險啲嘅,有機會個offer低啲(之所以保險啲),我認為五個UCAS留一個都可以。不過實 ...

咁再保險啲就應該填 birmingham, Nottingham 呢類對嗎?請問仲有冇其他好介紹?

小時了了 發表於 22-9-13 07:58
依家,我用緊加拿大OSSD 申請 UCL,KCL, ,Durham ,Manchester,Leeds(高攀唔起牛、劍、帝、LSE),幾個月後 ...

等你好消息,祝褔祝福!

OSSD就係Ontario 省試?十年前左右,我見過Ontario 省試的transcript, 我咩都唔識,但聽聞全加拿大只有Ontario 有統一省試,其他區域無,現在都一樣嗎?我喜歡吸收這類知識,請多多分享。

我認為係。或者仲有Newcastle,Cardiff可以睇睇。

最緊要入每間大學網頁睇吓Mech Eng嘅entry requirements(呢個係一般俾offer嘅要求),例如Southampton通常可能係A*AA,或者Liverpool可能係AAB。咁假設各大學都係俾返正常offer,Liverpool咪易入過Southampton,所以就係比較保險嘅選擇。
通常大學一係俾offer(多數係俾standard offer),一係唔俾,因為大部份唔會interview,冇乜機會可以減低要求。所以可以大致上跟返網頁寫嘅standard offer嚟諗選擇。

beastiebistro 發表於 22-9-13 08:56

我認為係。或者仲有Newcastle,Cardiff可以睇睇。
揀保險最好揀MEng同BEng要求唔同嘅U。入唔到MEng都有機會入BEng,BEng第二三年可以轉MEng。

Manchester MEng A*AA, BEng AAA
Birmingham MEng AAA, BEng AAB
Liverpool MEng AAA, BEng AAB

小時了了 發表於 22-9-13 07:58
依家,我用緊加拿大OSSD 申請 UCL,KCL, ,Durham ,Manchester,Leeds(高攀唔起牛、劍、帝、LSE),幾個月後 ...

thx 小時。btw, UCL其实要求都好高下,又時要求比lC还高
anyway,祝你囡囡入到心儀大學。

你個list 同我個list有d似,希望小朋友有原做同学

beastiebistro 發表於 22-9-13 07:32
回覆 twhkleung 的帖子

我唔敢講得太肯定,不過我相信加拿大嘅high school課程/考試對英國嚟講認受性唔高 ...

多謝意見。其實我都覺好GCEA-level係深d,因為多伦多大学对GCEAlevel要求係,如果入到,重可以有部份credit exemption忝,明顯GCEAlevel係高d。

你IC較熟,想問多少少意見,我小朋友想讀ComSci,我見ic dept of computing 要求是GCEAlevel要A*A*A, 但dept 也有对canada学生烈出要求,是>90%overall. 坦白講,90%应該好大機會拿到,因為多伦多大学讀CS要求是平均93%。
咁你覺得ic cs dept 寫>90%真唔真呢?
我仔打算报已下5間CS,可以比d意見嗎?
ox, ic, man, bristol, soton. ox順玩下,如考完mat后如有得in,當係見下大場面,目标返而是ic同man u. soton同bristol做backup,我見呢幾間既research group 都有条大team做囝囝喜欢的research topic, 你觉得如可?先多謝你意見。

TTEE1819 發表於 22-9-13 08:25
等你好消息,祝褔祝福!

OSSD就係Ontario 省試?十年前左右,我見過Ontario 省試的transcript, 我咩都唔 ...

今日的on已沒有公开考试了,指用校內成積考大学,所以都唔知係好定係唔好!

beastiebistro 發表於 22-9-13 08:03
回覆 小時了了 的帖子

都啱嘅,實有加拿大人入到英國大學嘅。祝好運。

係呀,當年我同房,佢係加拿大仔过泥讀law.

twhkleung 發表於 22-9-13 10:07
今日的on已沒有公开考试了,指用校內成積考大学,所以都唔知係好定係唔好!
...

多謝講解。
‹ 上一主題|下一主題