用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Q Fin 出路仍好嗎?
樓主: kkhon
go

Q Fin 出路仍好嗎? [複製鏈接]

無知人 發表於 22-11-21 13:44
好奇一問,數5**沒M?中學學校沒提醒家長嗎,家長也不察覺,不是很奇異嗎?能得數5**哪M1/M2得個4輕而易舉 ...

虽然楼主冇提供资料,这点很明显,我相信班主任或多或少都会提点意见。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

無知人 發表於 22-11-21 13:44
好奇一問,數5**沒M?中學學校沒提醒家長嗎,家長也不察覺,不是很奇異嗎?能得數5**哪M1/M2得個4輕而易舉 ...

其實好多官津中學因為師資有限,係套餐式選科,想讀A科就不能讀B科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

之前M1/2, 大學未計一科, 而不少大學科目只需BEST 5, 一般學生都係讀4+2/3,, 又要讀多科M數, 唔着數嘛, M數自然唔係首選

睇返隔離嘅post,科大對數學的要求很高。
今年去了中大的info day,跟一個讀緊QFin year 4女生傾偈,她中學的時候只修讀M1,入大學學習沒有大問題,成績中等。

chun媽 發表於 22-12-7 18:00
之前M1/2, 大學未計一科, 而不少大學科目只需BEST 5, 一般學生都係讀4+2/3,, 又要讀多科M數, 唔着數嘛, M數 ...

如果只係睇著唔著數選科,大短視了,限制了自己以後的長遠發展。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chun媽 發表於 22-12-7 18:10
睇返隔離嘅post,科大對數學的要求很高。
今年去了中大的info day,跟一個讀緊QFin year 4女生傾偈,她中學 ...

如果讀QFin ,反而 M1較對口。

她的M1應該有**,如果只是中等,大家都已經心裡有數。

ANChan59 發表於 22-12-8 13:01
如果只係睇著唔著數選科,大短視了,限制了自己以後的長遠發展。

EK有關這方面的討論,已不少了,那是政府的教育政策。

對學生來說,能夠修讀理想的大學科目,是王道,其他已經不重要了。

ANChan59 發表於 22-12-8 13:03
如果讀QFin ,反而 M1較對口。

她的M1應該有**,如果只是中等,大家都已經心裡有數。

據友人說, UST的數學要求很高,即使有修讀M 2, 也會吃力。好似話UST 的數重視理論多些。
相反,CU 的商科數學要求較輕鬆

chun媽 發表於 22-12-8 14:56
據友人說, UST的數學要求很高,即使有修讀M 2, 也會吃力。好似話UST 的數重視理論多些。
相反,CU 的商科 ...

我女昨日考咗數學,佢冇信心攞多過70%

YolandaTam 發表於 22-12-8 16:03
我女昨日考咗數學,佢冇信心攞多過70%

70% 是否低分?我沒有概念,你囡囡好乖,仲會跟你分享大學生活,我大仔大學成績如何,我完全不知道,知道佢順利畢業就算了,到了大學,放手吧!

仔女自然會搵到大學生存之道

chun媽 發表於 22-12-8 16:24
70% 是否低分?我沒有概念,你囡囡好乖,仲會跟你分享大學生活,我大仔大學成績如何,我完全不知道,知道 ...

Math 呢科係 absolute grading (唔拉 curve), 70% 係 B.
可能我冇阿媽格,又打機又睇網絡小說玩毛公仔我女當我 fd,講嘢冇乜顧忌

chun媽 發表於 22-12-8 14:56
相反,CU 的商科 ...

你弄錯了,CU QFin 係BSc,不是BBA,他們的數syllabus 部份跟Maths and Physics 一齊上,不是GBUS那些BBA數。

chun媽 發表於 22-12-8 14:51
EK有關這方面的討論,已不少了,那是政府的教育政策。

對學生來說,能夠修讀理想的大學科目,是王道,其 ...

但出到社會搵食就更現實,能力才幹才是王道。

三大都有讀完QFin做唔到真正QFin的工作專業,就係wrong 道入大學!

ANChan59 發表於 22-12-8 19:42
但出到社會搵食就更現實,能力才幹才是王道。

三大都有讀完QFin做唔到真正QFin的工作專業,就係wrong 道 ...

明白的,大學畢業,很多行業,都要繼續進修、考牌,才有專業的資格,例如engine、測量。
陳Sir, 我一路有睇開你嘅post,知道令公子是QFin 的專才。
我細仔想讀QFin, 我才積極爬文,希望能夠給予他一些updated 資訊。

q fin 不抵讀
小朋友, 有機會, 讀到抑鬱

希望我不會不幸言中, 我都想自己錯

但我好少錯

難讀, ,  收入不算高

非常難讀,  有機會GPA <3

CUHK 的Q FINANCE 是超難讀

一般CU QF 學生, GPA 我估低過3分, 是好正常, 到時欲哭無淚

唔成正比

名好聽,   

建議讀完  考慮 去外國進修

讀一個極深的 FINANCE master, 或 phd  讀上去

唔好只渣住個Q FIN DEGREE

Q FIN 個DEGREE 只是牌頭好, 收入 一般

此科Q FIN 有點伏, 難讀, 收入不高
成績好, 想搵錢, 讀返COMPUTER SCIENCE 我認為最正路

可以一邊IT 公司搵錢, 一邊 博入投行

hehehaha2017 發表於 22-12-11 22:12
q fin 不抵讀
小朋友, 有機會, 讀到抑鬱

聽友人講,UST 的Q Fin 更難讀,唔知係咪真

chun媽 發表於 22-12-11 22:45

UST Q F 都好深
問題, 是香港無針對QF 的工

讀完QF , 轉行

投行的QF 工, 需要極高深的數學, 學習能力

起碼 要頂尖大學碩士, 及博士, 才能應付 QUANT 的工作

中大, 科大QF 是卓頭,  即係, 擺個名, 有此科讀

但真係  讀完QF, 超叻的QF, 都做唔返QF 的工

好多QF 的位, 是在 日本, 做定價, 唔起香港做

香港的QUANT  工, 都在歐美, 請人

https://www.msfinance.uzh.ch/en/alumni/firstemployers.html

頂尖QF  碩士 畢業生是這樣,  多數香港那班, 做返會計,  其他金融行業職位

而非QUANT  職位

所以無一間本地大學QF, 會公佈自己畢業生, 去左邊間公司, 咩位

所以我建議, QF 讀得好, 都要讀一個頂尖大學 的計量 金融碩士, 以方便入到大公司

類似我LINK那些, 有TRACKED RECORD 的碩士

https://www.msfinance.uzh.ch/en/portrait/curriculum/Courses.html

所以QF  是可攻, 不可守
你讀得超叻, 當然有好工   , 高收入

但你讀得一般, 就非常麻煩,  萬一GPA 3分樓下?

什至乎讀得 僅僅合格, 這種人多

我講的COMPUTER SCIENCE,  衰極, 都有IT

一旦成績好, 隨時有驚喜, 可以攻可以守

數學好, 考慮返COMPUTER SCIENCE

chun媽 發表於 22-12-11 22:45

我女師姐入咗UST Q Fin, 今年year 4, 前幾個月暑假入咗某間Bank做intern, 阿女話佢係叻女同埋好勤力, 應該幾捱得!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

親人在2022年初被獵頭公司獵咗去倫敦,對中文大學的QFin,畢業生的工作能力,海外的就業機會有不少新的認知。

1。海外金融機構,顧問機構請Master 或者PhD in FE or Computational Finance or Mathematical Finance 其實跟QFin很接近。他們要Master 因為在歐美很多學士學位都是走單邊,一是Finance or Economics,或者是Maths, Statistics or Computing. 所以要讀個FE or QFin Master 來補另一邊短板。香港三大QFin 走兩邊。

讀一兩年攞個Master QFin /FE,你覺得比讀4年BSC QFin 識更多?是否一廂情願。

所謂蘇黎世大學嘅碩士論文都係要求20-60頁,比MBA還要少,跟IB EE 好不了多少。

2。在英國去到Complex Securities Valuation/ Modelling 係好多筍工,要求係6-12 年工作經驗,4年相關經驗,來自IBank,Big 4 或者顧問公司。MFE, PhD FE,CFA and or FRM are all plus.

但不易搵人,因為有學歷嘅,實戰經驗又差d。最後反而請咗個中大QFIn 的Big 4 經理做 senior executive. 第一關面試3個鐘,非常technical,有Finance, Economics, 少少programming,而數學反而係最難,要熟悉很多theories and models。這個機構在second interview 之前特別向香港同事了解中大QFin,然後高薪跳級搶人。

入職后,問老闆要不要讀番個MFE 或者 PhD。答案係Master 肯定不需要,中大BSC QFin 夠實力。老闆係Maths PhD轉 QFin,他覺得如果想再研究落去,係可以考慮PhD in FE。如果夠實戰經驗,就一動不如一靜。

3。 入職不久已經有幾間 first tier IBank 又再挖角。

所以不要只睇香港工作機會,練好武功,外面天大地大,first tier IBank 搵VP 開價15-18萬鎊年薪未計Bonus,條件須然不高,可以勉強考慮一下。

香港家長不要太短視,選擇科目只看起薪點,個別工種,看遠一點,先苦後甜有什麼問題呢?

網上很多資訊資料真真假假,看多些,fact checked ,不要被騙。

補充多一點,親人冇first class 。不過前后18 個月考CFA,同期考埋 FRM。

當年畢業後嘅offer,最高係銀行MT,反而選咗Big 4, 人工最低,但最辛苦,最多嘢學,Big 4 起薪點係萬四左右,四年翻幾倍,去英國加五成左右。
‹ 上一主題|下一主題