用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

hollyword888 發表於 23-11-27 08:25
其實EK都有帖子統計2023DSE成績,目前已經公佈成績的中學中,港同5+率列SPCC, DGS, GHS後位列第四。但未統 ...

我記得GHS好似每年只係出主科5+%,應該係冇出全部科目5+,始終女校主科一般都比較好,你見幾間女校都只係出主科就知咩事,而且QC,LS好似都未出成績,如果睇全科我覺得佢應該冇第3.

而港同就真係好犀利,幾年間成績可以咁好,有料到。

mimwing 發表於 23-11-27 19:59
重點係叻自然叻,同讀邊間band 1學校無大關係,

尖嘅好多都慳錢唔讀港同,一樣咪幾科5**

重點係家長有時間同有錢栽培,基因優質,讀第二間可能學習氣氛差少少,少一粒星

acgy 發表於 23-11-27 20:48
我記得GHS好似每年只係出主科5+%,應該係冇出全部科目5+,始終女校主科一般都比較好,你見幾間女校都只 ...

學校website都有列出各科5+數據: https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2023

協恩,聖保祿,MCS一眾女校都有提供所有選修科的5+數據,而且選修科5+同主科一樣好甚至超過主科。不知道你關於女校主科成績更好的結論從何而來?

acgy 發表於 23-11-27 20:48
我記得GHS好似每年只係出主科5+%,應該係冇出全部科目5+,始終女校主科一般都比較好,你見幾間女校都只 ...

佢睇吓幾間女校數據好全面㗎喎,全部show 出來

其實在港同讀書都係一樣要付出好多,不是外界所想的,港同對學術有相當高的要求,考得都好深。如果要爭取好成績,小朋友一樣要好勤力先應付到。只是,港同有很多活動提供給小朋友,令小朋友可以平(emoji)一點。

回覆 acgy 的帖子

德望有show 晒所有每一科成績出黎, 大家上網自己睇:
https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2023

點解有人唔fact check就在網上亂講? 有咩居心?

回覆 hollyword888 的帖子

不過佢地其實開咁多個post, 都只係想讚港同天下第一、天下無敵、全港band 1中既band 1, 年年都出狀元....ok?

入到港同, 難過入哈佛, 勁過入劍橋! 明晒啦! 唔駛再開新post 啦

我無見過St Paul Co-ed同DGS家長會係咁開post讚自己......

yianleen 發表於 23-11-28 11:01

不過佢地其實開咁多個post, 都只係想讚港同天下第一、天下無敵、全港band 1中既 ...

作為一個家長,感到很尷尬….
作為一個學渣嘅家長,感覺會被嫌棄

作為一個路人甲, 相信冇人會反對港同係一間好學校. 但特登連開幾個post嚟講, 會唔會over左呢

feifei_baby 發表於 23-11-28 11:16
作為一個家長,感到很尷尬….
作為一個學渣嘅家長,感覺會被嫌棄
...

自嘲係學渣嘅通常都不會真的學渣。

不過佢地其實開咁多個post, 都只係想讚港同天下第一、天下無敵、全港band 1中既 ...
我就係覺得咁猛讚都幾尷尬, 個個港同 post 都帖 DSE 好勁, 冇左人地問, 想討論的答案,
知喇知喇, 兩大神校之後, 全港TOP 3 吖麻

哦!大選前夕的助選團嗎?要歌頌港同嗎?
得㗎喇!明㗎啦!知道啦!收到啦!你哋想講港同「世一」吖嘛OK?

mimiffy 發表於 23-11-28 12:22
哦!大選前夕的助選團嗎?要歌頌港同嗎?
得㗎喇!明㗎啦!知道啦!收到啦!你哋想講港同「世一」吖嘛OK? ...

吹到宇一咁滯

catf2 發表於 23-11-28 12:26
吹到宇一咁滯
已經成日喺Facebook睇到有個團體不斷吹奏港同,協助其他家長分析升中形勢,當然咁樣係一件好事,令更多人清楚升中嘅玩法。但佢哋背後真正嘅目的究竟係乜嘢?佢哋背後真正想得到啲乜嘢?好令人反思啊!

mimiffy 發表於 23-11-28 12:34
已經成日喺Facebook睇到有個團體不斷吹奏港同,協助其他家長分析升中形勢,當然咁樣係一件好事,令更多人清 ...

咁呢D熱門學校, 多人講多人想考想讀都正常的, 根本唔洗咁刻意吹奏

其他直資咪一樣,只不過今次係港同。始終生意難做,睇開D拉。除咗成绩,我一般建議家長留意中一入績名額,同最終出賽選手數目。

yianleen 發表於 23-11-28 10:56
回覆 acgy 的帖子

德望有show 晒所有每一科成績出黎, 大家上網自己睇:

其實佢應該知嘅,貶低人哋,抬高自己,係打手所為。

catf2 發表於 23-11-28 12:42
咁呢D熱門學校, 多人講多人想考想讀都正常的, 根本唔洗咁刻意吹奏

說話唔係咁講,而家好多幼稚園同小學開始執笠,之後升中一學生人數會急跌,而家唔拉客嘅話,好大機會之後收生質素轉差而跌band

catf2    發表於 23-11-28 13:00

catf2 發表於 23-11-28 12:42
後起之秀的確係好令人興奮嘅,但吹奏得多......突然間令我諗起有首歌叫做「浮誇」
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊