用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
樓主: schris1437
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

schris1437 發表於 24-4-29 18:21
本身讀緊喇小, 聽講皇仁的學生會謙虛啲, 所以想睇睇各位家長有問高見!

喇小比我嘅印象都幾曳,在文化中心見過四五個小五六生鬥吐口水互相攻擊,噁心極了

但我認識一個喇小, 佢真係非常之優秀,真正的品學兼優,唔直升轉左QC,仲剛入了醫科
我估可能同人唔夾呱!

verykin 發表於 24-4-29 18:57
墊底後、能否越戰越強、定一敗塗地?如果小一開始、年年級頭?
定小一開始、慢慢爬上來、越戰越強?

非常認同!

留前鬥後定係油盡燈枯,上到中學高下立見,最終能力只佔小部份,鬥心才是重點

個人選擇㨂左QC。

Zleep 發表於 24-4-29 18:59
我相信津小級頭差唔多全部都係填鴨式操卷,就算唔補習,都係阿媽阿爸做私補。
所以你上面所陳述的情境好難 ...

津小既野唔深,唔需要操卷啦!
我就從來無出卷俾我仔操,亦唔會問書
唯一操就是數學
我覺得DSE先值得操卷啦!

本身讀緊喇小, 聽講皇仁的學生會謙虛啲, 所以想睇睇各位家長有問高見!

小朋友自己本身有冇咩意見?

mengye 發表於 24-4-29 18:12
將軍澳前輩,想請教少少嘢,我小朋友係將軍澳區二線小學級頭,想7月份叩皇仁,都知道好難叩得入,不過都想 ...

試左先,如果叩得入應該不會太過墊底的,始終QC仍有一班是抽入去的

Zleep 發表於 24-4-29 18:11
唔係家長應該更清楚邊間較合適小朋友咩?

純讀書,冇運動,資料太小吧。
是的,如果不是一線小學,做好兩間都唔會收的準備。

liverpool2023 發表於 24-4-29 20:08

津小既野唔深,唔需要操卷啦!
其實好難界定點為之谷/填鴨,我意思係如果津小要級頭,唔操校內past paper or 其他同band 小學的試卷係好難做到的,因為鬥小心的解決方法就係做到熟哂。

但如果連平時增潤的中英文做閱讀理解,grammar/句子重組果d都算係操,咁唔做任何題都可以級頭的話,我相信一區都唔會有幾多個掛。

ps:數學如果係奧數,唔操題,全部題目第一次見就識做? 咁多天才?  

verykin 發表於 24-4-29 18:57
墊底後、能否越戰越強、定一敗塗地?如果小一開始、年年級頭?
定小一開始、慢慢爬上來、越戰越強?

從小一開始已經係級頭,成績算比較穩定。不過吾係自律型,比較懶,要人「踢」先肯做,所以自行揀咗你仔仔自二個間「催谷」型既學校,送去俾老師「鞭策」下。有冇打算俾你仔仔都去試叩?

Zleep 發表於 24-4-29 20:38
其實好難界定點為之谷/填鴨,我意思係如果津小要級頭,唔操校內past paper or 其他同band 小學的試卷係好 ...

操學校卷/其他小學既卷》無
增潤既閱讀理解,唔叫操卷,不過我哋中文都無做,英文就是因為閱讀唔夠先要在考試前做少少
有閱讀的話,駛乜做grammar,重組句子呢?我們從不做中文練習都中文級一
數學我有話要做練習

我見好多級頭既同學,都是理解力強又記性好,我個都係,通常操題係為咗令人見到咩題都記得點答
但如果頭腦靈活,根本就能夠舉一反三,又點解要操呢?
級頭既,除了靠家長發力,也有好多是天生有較強既理解力,去到高中先突圍而出。

mengye 發表於 24-4-29 20:55
從小一開始已經係級頭,成績算比較穩定。不過吾係自律型,比較懶,要人「踢」先肯做,所以自行揀咗你仔仔 ...

我個仔係細B,,由小一考33, 直到小六 考6,我個仔都是吾夠自律型,  愛打機 , 但好彩都 愛 讀書...
我寧願我個仔, 讀得開心D, 自動自覺, 積極D,,,希望入左 KC, 考中流前,若30--50名,
  再慢慢進步, 鼓勵 再 鼓勵.希望比老師關愛........若入到QC, 都怕撻Q, 墊底後,無動力, 所以無考慮過扣
.你小朋友,成績穩定,,,若扣門 收, 應該唔會墊底.

進來為什麼這麼多喇沙仔轉校?喇沙brotherhood,師生關係是不是弱過其它男校,好少見dbs,qc轉校的。

rsx 發表於 24-4-29 19:50
喇小比我嘅印象都幾曳,在文化中心見過四五個小五六生鬥吐口水互相攻擊,噁心極了

但我認識一 ...

喇沙多班,男仔多,真係有啲恐怖,不過呢啲係家教問題多啲,我細都係男校啦,但佢性格都係比較斯文,不過都有同學曳、貪玩、把口嗅。QC都係主力收級頭讀書仔,文靜乖巧啲,又係中學生呢,行為又會收斂啲。如果成個世界只有一類人咪好悶囉,多元啲,對社會都好啲!

Zleep 發表於 24-4-29 20:38
其實好難界定點為之谷/填鴨,我意思係如果津小要級頭,唔操校內past paper or 其他同band 小學的試卷係好 ...

其實睇學校啦,冇得一刀切,津小=淺?咁試下讀LSPS ,SJPS,睇下自己係咩位置?直私一定好深?睇下林文燦、漢華等(唔係話以上淺,只係唔係好深),因應自己小朋友能力同情況學習就可以,個個都一樣,咁不如個個都工廠製造啦!大既津小唔深又唔淺,適中對佢而言,咪可以做到唔洗操、補囉,細既起私小,唔洗補,過到津小,反而要補,咁又咩原因呢?

AndrewEdu 發表於 24-4-29 21:54
進來為什麼這麼多喇沙仔轉校?喇沙brotherhood,師生關係是不是弱過其它男校,好少見dbs,qc轉校的。 ...
唔洗考究咁多,每間學校都會有支持同反對既家長,睇自己情況就得喇!唔會明白人地點諗,發生過、面對過咩事?好簡單舉例,同一間學校,點解有人話深,有人話淺?因為因人而異囉!

schris1437 發表於 24-4-29 16:28
請問喇沙 VS 皇仁 會如何選擇?

喇叭仔,除非完全唔想直升,否則都係~
自一 QC,自二 喇叭,甲一QC,乙一喇叭
已經係睇住喇叭,搏QC~

入QC又墊底機會細,勿忘QC有班灣仔小學派入~

rsx 發表於 24-4-29 19:50

但我認識一 ...

唔駛印象,係真係好多都好曳,初小已經好多講粗口.....中英都有,去到小四五再多d  

學校其實好嚴,大部份老師都好惡,even sports day 等比賽前輕鬆下都叫佢地 shut up..... 唔之係咪物極必返,出親去玩好多仔係曳得好緊要,簡直嘆為觀止

我另一個仔都係男校,仲係出名活潑既男校.... 咁多年以黎,成日唔同組合 好多仔 經常一個月出去玩幾,但真係個個都好守規矩,活潑多言但好有禮貌,未見過動手傷人

當然,喇小都有好多好乖巧 品學兼優嘅同學,我意思係比例上,真係唔少行為惡劣嘅同學

PTL_L 發表於 24-4-29 22:00
喇沙多班,男仔多,真係有啲恐怖,不過呢啲係家教問題多啲,我細都係男校啦,但佢性格都係比較斯文,不過 ...

同意係家教問題為主,仔多 就邊間男校唔仔多   我幾間家長群,真係喇小最多古怪家長,咁我熟既都好多好有教養 or 專業人士,但成日返去做義工真係見呢間比例比我其他學校多少少神奇家長

佢地唔係貪玩架,曳個d 係真係認真打人,有心傷害同學,不過可能大 d 會乖 d ? 真系唔知

QC 我遇到都係出去比賽見到既,好醒目架,英文又好,好 talkative 又 presentable ,好 charm 架 可能書生個d 唔去比賽

Vana 發表於 24-4-29 23:01
同意係家教問題為主,仔多 就邊間男校唔仔多   我幾間家長群,真係喇小最多古怪家長,咁我熟既都好 ...

應該最多係喇小?9班?sjps 5班,dbs有幾多班?不過又唔好同dbs比,真係唔fair,唔好咁誇張講到千挑萬選啦,但都係揀過入,又Lsps真係比較多唔同類型既家庭背景,睇下都幾受內地家長歡迎,好多人都會為咗入喇小搬入41網!

如果兩者比較,比較喜歡 QC,其實感覺好多 QC 仔都醒 但又無咁 arrogant

另外有d 其他方面分享,我女上年得閒,透過學校參加左好多唔同中學公開比賽,我發現LS 好少參加呢 d比賽 (我每次都特別望完全個list 都冇LS),反而好多次都預到 QC

例如 entrepreneurship, idea innovation, 大學搞既 stream competition , MUN

其實好多都好好玩,有 d 項目都幾男仔,但 LS 都無参加

相反,QC 見佢地好多真係好 presentable ,好有大將之風,所以我並唔覺得QC 淨係得讀書型
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊