用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… ...
樓主: onalwong
go

亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… [複製鏈接]

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

onalwong,

Did the 姑娘 tell which playgroup you to attend ?

onalwong 寫道:
Meisuen,
我同協康會聯絡左喇. 不過好似妳講咁,個姑娘話未到兩歲做評估可能未必準,所以佢叫我一個類似playgroup的課程先,個課程可以觀察到個BB係邊處弱d.$唔緊要,最緊要個BB好...   

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

ansonbb,

當然最好提及, 因政府d作風係咁, 妳唔自己raise up problem佢地實話ok架, check下自己安心d呀嗎! 尼d係我地納稅人既權利!   

onalwong,

希望妳囝上左堂有進步, 唔洗嚇自己架, 我以前同你一樣咁緊張,  可能係我地唔識教姐, 而家冇事真係安樂晒!但要加緊訓練講野囉!

我不如send個file比妳啦.因為我都唔係好清楚,最緊要係對BB好就得喇....   

Meisuen,
姑娘話呀B未夠兩歲,所以做唔到評估住.但可以安排一D課堂比呀B上吓,佢地都可以藉住個課堂睇到呀B係邊到不足. 不過姑娘覆我都已經成個星期喇,都未通知我有冇堂
其實幾多歲先可以做評估呢 有D人話個B未夠兩歲就做左,但又有人話兩歲前做都未必準...... .
我都好confuse...好唔好同呀仔去私家定等到佢兩歲....
請指教.

del

onalwong,

我果時係打歲半針同做評估係健康院, 之後健康院排佢19個月再見醫生, 之後醫生又轉介去政府智能中心做評估及轉介協康做評估.  政府智能中心做評估就要我兩歲半再做多次評估咁囉!

anyway, 你意思係協康或是健康院姑娘要兩歲先做評估? 如果你真係好心急又驚, 而兩到都排唔到, 出去私家做都ok, 不過貴d囉!

你係屋企同佢做下訓練先啦! 其實訓練第一步, 先要教佢望妳同用手指指東西, 妳可以同佢玩遊戲時, 擺個玩具係妳眼前, 然後講尼個係飛機, 之後要捉佢手指指住, 做到先比玩具佢, 比食物都可以. 唔洗心急架, 學左尼兩樣先! 協康姑娘話要講野先要理解, 比佢做多d配對, eg. 比兩架車及apple要佢車車放番係車車到, apple又放係apple到.etc 我仲會教佢見到某物件就同佢一齊唱兒歌, 佢雖然唔識唱只哼, 但佢明白兒歌內容, eg. 佢見abc, 會唱abc song, 見火車又唱火車歌. 希望我既分享幫到妳啦!

各位,

我剛帶一歲半細仔去雅蘭街兒童評估中心見醫生,由於大仔三歲半時評估為自閉症,所以我們一直擔心細仔發展.我是經兒科醫生在仔仔一歲時直接轉介,等了兩三個月,首先見姑娘了解情况及作初步評估,再等近三個月致上週才可見醫生.細仔語言能力尚且接近同齡,能說爸爸,媽媽,姐姐,波波,奶奶,星星,抱,車,街街,打打,唔要....等. 大少机肉發展亦屬正常範圍內.

大少肌肉,語言表達,理解及智能測驗如下:
1.  試自己扶著上落樓梯
2.  面向前背後行
3.  拋波及踢波
4.  叠積木
5.  醫生問家長小朋友會懂說甚麽,例如會說爸爸,醫生會問仔仔爸爸在那?仔仔要指出或眼望爸爸及叫爸爸.再問他同樣問題,媽媽及工人姐姐在那等等,(如沒有意識叫的人物稱呼,都不算懂說而祗是懂發音.)
6.  理解方面,懂不懂一些簡單指令,例如拿指定東西給人,或拋垃圾落垃圾筒,取鞋仔去街等,(以上指令不可用動作提示.)
7.  放一條大手帕在枱面,再放上玩具而仔仔伸手也沒法拿到,看看仔仔懂不懂拉動手帕來取玩具,醫生示範後叫仔仔試,他要第三次才學懂.
8. 一個小樽內有一粒珠仔,樽口太細手指是不能拿取,醫生示範,祗是簡單倒出,但仔仔不懂,祗是遙它出來.
9.  兩個杯其中放一個積木,教仔仔把積木從左手杯倒入右手杯又由右杯倒入左手那隻杯.仔仔也學不懂
10.  辨別型狀:把圓,正方及三角型放入適當型狀格內,仔仔整完兩個後把最後一塊擲向醫生臉上,還哈哈笑!
11.  指出五觀位置:祗懂眼睛

還有拿出正統評估工具,放一個BB,梳,杯,碗及叉.看仔仔反應及懂不懂玩,醫生叫他比其中一樣物品,例如,比梳,杯. 另外還有,人,一張床,毛毯,枕頭看他懂不懂把人及其他物品放在床上.以上他全不懂.最後拿出一夲書叫他指出物件或動物,他又是不懂.

由於仔仔年紀尚幼,現階段各方面發展尚算在正常範圍之內,要一年後再去評詁.致於自閉傾向評估,由於仔仔眼神接觸很好,表達意欲很強及有點兒氣弄醫生作倒蛋行為.離開時醫生拍我膊頭說,'不用擔心吧!我可肯定你仔仔不是自閉症,可以比個頭你."我真希望一年後再去時,不用帶菜刀.

評估過程中,醫生解譯自閉傾向評估,大致可歸類以下幾個特徵,如發覺幼兒有多數類似問題,最好盡快尋求專家協助.

1.  沒有或少眼神接觸
2.  嚴重或不當情緒問題
3.  語言能力弱,兩歲仍未有意識的語言表達
4.  不懂正確地玩玩具
5.  決乏與別人溝通動機
6.  沒有向人指着,展示或分享有趣或想要的東西
7.  不愛與別人玩耍
8.  喜歡或沉迷自已的世界
9.  有咀嚼及吞嚥困難

醫生再補充,幼兒在1-3歲語言發展空間很大,在這年歲間評估自閉特徵,如果小孩理解能力,與別人溝通動機不弱及有正常社交行為,語言能力比同齡較慢反也不用太擔心.這些孩子患自閉症機會不高.

kawai,

Congratulations!!! No worry la!!       
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

kawai,

So you should take a rest la .... and congratuations!

Justin2002

kawai
good to know ur relief.

have u put ur baby in playgroup yet? it helps in many ways.

Meisuen,
係呀.協康個姑娘話兩歲前好難做評估,就算係都未必準...
.
其實呀B個情況係...佢有需要時就會走過黎拖住你想你抱佢或者要你幫手(e.g.有時想按燈制,又或者有時D玩具唔響等等). 不過佢都會同姐姐玩到架架聲. 同埋每次我地一叫"Where is a Milk",佢就會立即走入房"琴"上張床係到笑同等食.
最大問題係佢到現在(20個月-21個月喇),都未識叫人同應人..... 有時我地十幾次,佢都唔會應我地. 只不過偶然聽到叫DADA... (好depends佢) .
我地都有試過教佢望我,同用手指指東西架,不過佢唔會望我,又好似無用過手指指東西.... ANYWAY,I'll try my best but I felt a bit tired yet....
謝謝!!    

kawai ,
Congratulation!! . 我呀B都去見過姑娘係4月,不過姑娘話要等消息. 如果私家醫生轉介係咪會怏D架?
多謝你的保貴Information.   

jj06mum,

仔仔快要入playgroup啦!每週2次,希望好快有成績啦.等他夠兩歲即入幼兒園.

Justin2002 and gigi2,

雖然有少許安心但完全不敢鬆懈,相信仔仔未到3歲都未敢百份百肯定.醫生也認同我講法,有很多自閉徵狀要大些才出現.

kawai,
好高興得知你細仔評估的結果,雖然說3歲後才敢肯定,但其實看得出細仔的社交溝通能力很好,這點是一般自閉兒所欠缺的,亦是最難搞的一環,所以我也相信,你再見醫生時應該無須帶刀。   

onalwong,

如經私家醫生轉介是直接去兒童發展評估中心,無須經健康院,交了醫生轉介信後,一般倫候四至六個月.我建議你立即找你女女兒科醫生寫轉介信,交去兒童發展評估中心排隊做評估.如心急可找協康做次簡單評估買個安心,又或者找Dr.T,他最近攪個0-3.5歲幼兒免費評估.

總之快快安排女女適當訓練,每日抽時間同佢玩及教他講話,另外個別幼兒訓練,playgroup,社交小組,幼兒園等等要開始搵料及行動.

HayBMum,

您返來嗱!明天得閒電聯吧!

HayBMum 寫道:
kawai,
好高興得知你細仔評估的結果,雖然說3歲後才敢肯定,但其實看得出細仔的社交溝通能力很好,這點是一般自閉兒所欠缺的,亦是最難搞的一環,所以我也相信,你再見醫生時應該無須帶刀。   

我只有今天在港,明天又飛了,回來一定會call你,有好多野想同你傾呀!

[quote]
kawai 寫道:
HayBMum,

您返來嗱!明天得閒電聯吧!

quote]

onalwong.

pls check pm!
‹ 上一主題|下一主題