用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀? ...
樓主: katiebbmama
go

寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您

parcofather
好攪笑既comments, 不過都有值得參考既地方   
我個人覺得, st paul kinder至係"最遲報名的一簡,不容易收人,收

Hi,
Agree, I forgot this one!
St paul is the latest one and a hotest one for application.
I think the parents should be have great prepreation for st paul interview more than you child.
Do you aggree?
As I have bad presentation on this interview, so my kids can't succeed. Also my child is a boy!

Charlottle mon,
Are you your son studing in TL?

好多謝大家的分享, 你地的資料真係好有用. 多謝你地提醒我, 原來家長都要準備.

dinosaur923,

我都係, 就算你同我講邊個邊個睇依間幼稚園, 我都唔知佢係邊個!

Hi,
What is your mean on that
我都係, 就算你同我講邊個邊個睇依間幼稚園, 我都唔知佢係邊個!

O Sorry I understand now.
You are talking who manage which school, you don't know  who is who Ah!

Re: 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀?

其實在派位中適齡的10分是沒有用的個個都有啦(我不計),!另首名5分也沒有太大的作用,因現在的家庭大多是一名子女,個個都是首名了,所以最重要的是宗教分,我知今年有D名校第一階段有10分都唔收(首名子女及宗教分).有可能他不是本區居住有關,所以如有該區地地機會會大些.

parcofather:
聖心--要看是否女仔,居住地方,是否想讀聖心小學,如想讀聖心小學,當然係聖心好啦!
但我姨生4年前是讀聖心幼稚園的,到選校時老師話未必收得晒,到選校時老師話未必收得晒,建議考慮讀上午(私校部)(因我們不是中西區的).,我姐姐見老師這樣說就讀了上午了唔知係唔唔驚上午無人讀呢?現在唔知有沒有這樣的情況.

各位,
真係好多謝你地比既意見, 唉....聽落, 我真係有D擔心, 需然有人話依幾年出生率唔高, 不過我覺得都好似唔係, 我個囡依期, 好似已經多番好多, 加上我諗同期既父母, 心宜既學校大置上都係0個幾間! 依家D父母準備功夫做得好好, 我自問真係...... 之前有媽媽講過, 要睇埋家長, 我想問, 0甘家長既職業同收入會唔會係考慮因素架? 仲有都擔心小朋友臨場唔知會UP D咩出黎, 機會只得一次, 我都怕佢突然失控!
唉.....     我諗我都係要多考幾間, 起碼都可以退而求其次0丫!

Hi ckfyatyatm,
其實同我沒有關係.我個仔仔嚟嘅,
第一個印像是覺得聖心環境一般,比起其它如宝血及真光就少了陽光氣色啦o
其實聖心是收咗我個仔讀下午班、我覺得我個仔都OK嘅,
因為上下午班只有20個男仔,不過都放棄咗,因為我太太一定要上午班,又miss 咗交學費,有少少後灰。
現在選了寶血上午班、聽你吔說一般,不知有沒有選錯。
其它都只收下午班,所以不是你想讀邊間就讀邊間。
不要想太多睇定收生時間表先報名。Don't miss!
現在好似小女仔選宝血了。風光不再。
女仔英文要好、一定選St Paul, Clare heart, Ture light(Chinese good,maner good)。其它不用講,入到以三間,小學應不煩。

想睇下邊間收生唔多夠,睇佢收留位費/學費就知,有d in完即出信,跟手收埋留位費添,但有d真係唔擔心你唔讀成六月先收錢,連留位費都唔駛..........12月前乜都收晒既,你真係唔驚佢無位............

我個人比較豬、講白D好
邊間收生唔多夠  
邊間12月前乜都收晒既   

醒目開學勳章

Morning everybody,

May I ask whether you know St. Stephen's Church Kindergarten at Bonham Road is also good?

Adrian's Ma  

有d擺到明好急咁,一有結果,就乜都叫你交咁濟,驚死你走左去咁....你都知點解啦,我都講過,係香港島,係得幾間真係無位架咋,係下午班既話,就真係而家打去問,佢都會叫你去in的.......我個人覺得,鐘意上午班既話,先選定邊間學校鐘意,收左下午班,咪寫信去轉上午班,早入信既話,一般都轉到的,除非幾間真係唔多郁既最熱門學校既啫...........

講得咁白唔係咁好呀
parcofather 寫道:
我個人比較豬、講白D好
邊間收生唔多夠  
邊間12月前乜都收晒既   

誤使想太多啦,
Search which Kindergarten you like,
Go to visit them, take a look, talk to them,
Submit application form ASAP.
Consider the interview proceess, how to test your child, how serious they are intending.
Also may know your weakerness of your child. Try to improve them!
Collect the result of which kindergarten will condsider your child, judge am or pm class, make dicession.

Hi Sindy,
早識你就好啦!你的提意好好!。
全部都是爭上午班。收咗下午班的話,寫封有誠意的信,早交早着。
不要灰心。
不要好似我咁,做傻仔呀。
總之,又煩,又waste money!

你再有心儀既學校,k2都會小執位的呀.......可以再試下架
Hi Sindy,
早識你就好啦!你的提意好好!。
全部都是爭上午班。收咗下午班的話,寫封有誠意的信,早交早着。
不要灰心。
不要好似我咁,做傻仔呀。
總之,又煩,又waste money!

Sindy,
又問你一個問題,
如果係宝血上午班,真光下午,呂壁鳳下午,聖馬大下午,你會選那一簡?
謝謝指教

仔:聖瑪加利大,真光
女:真光,聖瑪加利大,寶血

有時都要睇下自己既要求,如想返全日,就一定呂郭

我選學校時,會揀d理念相近,上下午返而其次(因為我d細路都唔訓晏教的),再揀埋可以升上其小學....唔駛煩丫麻

其實選校都都幾個人的呀,唔係個個都啱,不過我講出下我既睇法
Sindy,
又問你一個問題,
如果係宝血上午班,真光下午,呂壁鳳下午,聖馬大下午,你會選那一簡?
謝謝指教

醒目開學勳章 王國長老

我個人好老實既, 真光呢....真係各方面都一流....除左english standard, 又直升, 所以入到kinder, 真係唔駛點煩升小, 除非好似我咁, 身痕啦

parcofather
哈, 你講得真係到肉, 考幼稚園之前, 其實一早預備晒"考家長"果part, 有晒standard answer等佢問, 點知間間都唔問---除左last一間--st paul's kinder, 你知我隻聰明老公點答嗎? 佢夠膽死答"我想女女讀你地學校, 因為你地夠大!" <--死得啦真係!
st clare's聽聞每week都有中英默書, 都幾谷架, 不過無可否認, st clare's既英文水平, 就算上到中學, 都係屬於勁既!
‹ 上一主題|下一主題