用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂曾肇添幼稚園~~~家長召集區
樓主: 水玲瓏
go

聖三一堂曾肇添幼稚園~~~家長召集區 [複製鏈接]

Re: 聖三一堂曾肇添幼稚園~~~家長召集區

係幼稚園

Dear ^QQ^,

聖三一堂曾肇添幼稚園 is a half day kindergarden. I think your BB should be 聖三一中心幼稚園 which is a full day school.  

聖三一堂曾肇添幼稚園 is not 聖三一中心幼稚園

jackywong12...

1.Teaching method:~~~校方係主張培養學生既品德,係禮貌、關懷同愛心既環境學習良好既社會行為,例如...輪候、等待、表達自我;還透過遊戲、故事、唱歌培養主動學習、認知技能及生活常識等等;接受新方法,設計多元化既學習活動,氣氛好開心架
2.class content:~~~~k1主要都係學數數,英文單字配圖片,中文認字,唱遊及遊戲,學習很多良好既生活習慣;亦會有閱讀報告,培養小朋友既睇書習慣,從而溫習及吸收新知識3.Home work:~~~我囡囡依家係k1上學期,功課好少,因小朋友初初嘗試團體生活,比太多功課會嚇怕小朋友,最多都係認字連線,填顏色,大約一星期一次左右;另外...學校都會每星期派發該星期既學習範圍,可令家長更了解進度。好似下學期先會有書寫功課。
4.老師有愛心及耐性,普通科既師資唔錯,亦有外國老師教英文,而國語老師本身都係國語人(即係內國人)

以上資料希望可以幫到大家
如有不明,可以再問   

WKW ,
幼稚園已經有架啦

^QQ^ ,
今次係食自助餐,勝在咩都有得食
不過1帶1,就唔係咁方便啦
所以都比咗好多意見學校
校長親自再問我

係喎,聽碧珊姐姐講
你地都好似係去元朗荔枝山莊喎

jackywong12,
其實係隔離架咋,大家冇分彼此
都係聖三一堂屬下既幼稚園

Dear 水玲瓏,

I am very glad to see your response. Your information is very useful.

One thing I worry is the 視學報告 reporting that there are some insufficient point of the kindergarder.

Click here to see the report (PDF file) -- from www.emb.gov.hk

One major point it mention is the class not interactive enough. The children in the class does not have enough opportunties to response. And the class content is some kind of one-way direction, that is from teacher to children.

After you read the report, do you agree that?

I am happy to share our experience here. No matter what kindergarden you enrolled.

However, I found that there are too little forum talking about 聖三一堂曾肇添幼稚園. I am too happy to see that finally there is a forum discuss it. And I found that the resource and class structure are different from the full day school.

Therefore, I concern if we talk some point about the 全日制聖三一中心幼稚園 here, the parent of 聖三一堂曾肇添幼稚園 may get confuse.

I am not intend to make anyone unhappy. Sorry.

水玲瓏,

係呀,我地都係去元朗荔枝山莊
我都未去過入面有咩玩架?
我地冇自助餐   
我家有二隻小魔怪 [img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

好多謝你提供這個視學報告

其實依家學校都有好多兒童既互動遊戲比小朋友
有SHOPPING、COOKING等等
因為囡囡返到黎都會同我玩

至於比兒童既創作,係畫畫同手工都有發揮既機會
亦都試過做小風爭到樓上既大操場放

學校每兩個星期收一次手冊,校方同家長都會對小朋友作出評估,

睇完個視學報告之後,我覺得學校進步咗   

^QQ^

我今次都係第一次去咋
個度分咗好多唔同既區
其中有個繩網,我囡囡第一次玩就爬到最高
真係比佢嚇屎.....佢一路爬,我就一路怕   

另外有一個馬房,入去睇下啦,仲可以買D羅白餵佢地食
仲有一個地方有好多以前農業用具,都值得一看

到時學校會有個地圖比你地
但我囡囡鐘意玩滑梯,所以我都行唔晒   

我地冇唔開心呀
你都唔好介意啦

水玲瓏 :

你好! 謝謝你的分享!

請問小朋友多數參加那些課外活動? 費用多少?

另上外籍老師教的英語堂及國語堂的次數怎樣? (每星期多少堂?)

請問是否已打算會安排小朋友直升聖三一英小?

謝謝你的協助!

我就好大機會會比仔仔直升聖三一英小

Dear 水玲瓏,

Thanks for your experience. I am happy to hear that the Kindergarten is improving.

The most important is the class become more interactive.

Do you know whether the school teach Phonics in English class?

Thanks a lot.

Dear gobby媽媽,

I also want my son join 聖三一堂小學 furture. Do you know any parents that have Children learning in this school? And, what are the comments of this school?

I heard that this is a happy learning environment. Besides that, do anyone know about the academic result of students . What kind of secondary school will they go to?

Please share.

Thank

WKW~~~

其實k1既小朋友冇咩課外活動
但係可以join聖三一堂既其他活動,價錢由免費至幾佰蚊數堂都有
啱啱去完既旅行大人$80,小朋友$70
黎緊好似都會有d舞蹈班比所有(k1-k3)既小朋友參加

另外....外籍老師教的英語堂及國語堂每星期最小有兩次

我未有打算比囡囡直升三一英小,因為私校,但會打算比佢讀返聖公會既小學.....好似我母校(聖提摩太小學);其實一路都同k1-k3既家長傾升小學既事,如果我搵到錢就一定會比佢直升。hehe   

佢地既英文堂係有phonics,還會以唱歌型式....輕鬆地學英文
我就覺得幾好啦
因為我囡囡成日都會唱返比我聽,咬唔正就較返好
所以家長都有責任架

Hi jackywong12,
我只是覺得他辦了幾十年,而且明年還轉英小, 可以見到是非常進取. 同時如果做得英小應該差極有限. 中文及普通話用普通話上堂, 照計英文及中文,普通話講寫都冇問題啦!
中學派位是kowloon city 網, 我估派位都冇問題, 佢地派band 1 是50%以上, 都幾好啦!
我老公是乒乓球教練, 仔仔就一定會學乒乓球, 安排佢在小學打多d比賽, 如果有成績就唔驚冇好中學收  

而家已經開始學打乒乓球了

gobby媽媽,

你個仔可能係日後既奧運代表呀   
‹ 上一主題|下一主題